VIDEO/ Gheorghe Cavcaliuc nu va reveni în țară până nu va fi recuzat procurorul pe caz: „Sunt gata să vin în fața unui procuror nepărtinitor”

26 iulie 2021, 17:16 Politică 1914
Gheorghe Cavcaliuc.  Sursa: captură video/Facebook

Liderul Partidului „Acasă Construim Europa” (PACE), Gheorghe Cavcaliuc, va reveni în Republica Moldova doar în cazul în care va fi recuzată procurora Ludmila Zaharia, care gestionează dosarul „verde de briliant”, în care acesta este vizat. Fostul șef al IGP a făcut anunțul luni, 26 iulie, într-o intervenție video pe pagina sa de Facebook.

Gheorghe Cavcaliuc a dat de înțeles că nu va avea parte de un proces echitabil și spune că, la recomandarea avocaților săi, va contesta toate acțiunile angajatei Procuraturii Sîngerei, Ludmila Zaharia.

„În contextul numeroaselor ilegalități, comise în privința mea de către procurorul de caz, Ludmila Zaharia, care este în conflict de interese deschis cu mine, dar și ținând cont de încălcarea dreptului meu la apărare, consider că autoritățile au eșuat în garantarea unui proces echitabil. Din acest motiv, la recomandarea avocaților mei, intenționez să merg pe calea contestării tuturor acțiunilor sale ilegale. Declar cu toată responsabilitatea că am respectat, respect și voi respecta legea, nu m-am eschivat și sunt gata să vin în fața unui procuror cinstit, nepărtinitor, după ce vor fi anulate de Instanțe de judecată acțiunile și actele ilegale emise de procurorul Zaharia și doar după recuzarea acesteia de la instrumentarea acestui caz”, a spus Gheorghe Cavcaliuc, anunțat recent în căutare.

Liderul PACE spune că soțul Ludmilei Zaharia, polițist de patrulare, ar fi cercetat penal pentru „o crimă foarte gravă” și că anterior ar l-ar fi sancționat personal pe acesta pentru falsificarea proceselor verbale. În acest context, Cavcaliuc sugerează că Ludmila Zaharia ar putea fi influențată să „întreprindă acțiuni ilegale” împotriva sa și al colegilor săi din PACE.

„În perioada cât vor fi examinate contestările depuse de avocații mei și până la recuzarea procurorului Zaharia, în privința căreia există suspiciuni că ar fi șantajabilă pentru a mă presa, voi continua să desfășor activitatea mea profesională în cadrul companiei internaționale, în funcția pe care o dețin în ultimii doi ani”, a mai spus Gheorghe Cavcaliuc.

Amintim că Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a declarat anterior că cererea de recuzare a procurorului pe dosarul „verde de briliant” este una neîntemeiată, menționând că Gheorghe Cavcaliuc ar recurge la diverse motive pentru a nu se prezenta la Procuratura Generală.

La 20 iulie 2021, Procuratura raionului Sângerei a dispus anunțarea în căutare a liderului PACE, din cauza a eschivării acestuia de la organul de urmărire penală. De asemenea, a decis disjungerea și trimiterea în judecată a cauzei penale în care patru membri ai partidului Partidul Acasă Construim Europa sunt acuzați de „huliganism comis de două sau mai multe persoane”.

Potrivit procurorului general, odată cu revenirea lui Gheorghe Cavcaliuc în Republica Moldova, acesta va fi reținut și adus la Procuratură, iar ulterior va fi eliberat, după finalizarea tuturor procedurilor procesuale.

Potrivit materialelor, pe data de 9 iulie curent, acesta a părăsit teritoriul Republicii Moldova, eschivându-se de la organul de urmărire penală, motiv pentru care procurorii au dispus anunțarea acestuia în căutare.

El este acuzat de „huliganism comis de două sau mai multe persoane” și „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor” și, împreună cu ceilalți patru colegi de-ai săi, urmează să răspundă în fața legii. Totul, după ce la 6 aprilie 2021, când mai mulți membri ai partidului PACE l-au fi stropit cu verde de briliant pe vicepreședintele raionului Sângerei, ultimul fiind internat în spital pentru mai multe zile pentru îngrijiri medicale.

Gheorghe Cavcaliuc nu și-a recunoscut niciodată vina. Acesta spune că dosarul său a fost pornit la comandă. În prezent nu se știe locul aflării liderului PACE.

Menționăm că, la 20 iulie, la scurt timp după ce a fost anunțat în căutare, a scris pe o rețea de socializare că s-ar afla în drum spre casă.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media