Cavcaliuc, după ce a fost anunțat în căutare de către Procuratura raionului Sîngerei: „Am cerut recuzarea procurorilor; Este un dosar instrumentat la comandă”

20 iulie 2021, 11:53 Justiție 3176
Gheorghe Cavcalic.  Sursa: Partidul PACE

Liderul Partidului Acasă Construim Europa, Gheorghe Cavcaliuc, a venit cu o reacție după ce Procuratura raionului Sîngerei a dispus anunțarea acestuia în căutare. Potrivit acestuia, „dosarul verde de briliat” este unul instrumentat la comandă și ar avea intenția să distragă de la problemele grave care sunt în organele procuraturii. Totodată, acesta menționează că a cerut recuzarea procurorilor „cu care este în conflict de interese și care nu-i garantează un proces echitabil”.

„Nu m-am eschivat și nu mă eschivez, chiar în aceste momente sunt cu familia în drum spre casă.

Am cerut recuzarea procurorilor cu care sunt în conflict de interese și care nu-mi garantează un proces echitabil. Am informat oficial PG și procuratura din Sîngerei că avocații sunt în concediu anual, oficial, iar eu cu familia în concediu. Se vede cu ochiul liber că graba cu care se merge, abuzurile vădite umflând dosarul „zilionca’’, instrumentat la comandă, vor să distragă atenția de la problemele grave care sunt în organele procuraturii și să curățe imaginea foarte șifonată prin tărăgănarea multor altor cazuri răsunătoare care se mușamalizează, Furtul Miliardului, Landromatul Rusesc, filajul Judecătorilor și altele.

Cred că și presa dar și societatea, vede aceste duble standarte și viteza de acțiune într-un dosar de 2 bani, supt din deget unde sunt vizate 2 rude, eu ne fiind la fața locului la momentul incidentului și comparația cu alte cazuri enumerate mai sus. Repet, odată cu revenirea avocaților mei din concediu și recuzarea procurorilor care au inițiat și instrumentează această cauză la comandă, mă voi prezenta și îmi voi apăra onoarea și demnitatea, demonstrându-mi nevinovăția într-un proces echitabil. Anume aceste abuzuri trebuie investigate de Procuratura Generală, nu conflictul dintre 2 rude din Sîngerei”, susține Cavcaliuc.

Liderul PACE menționează că dacă nu-și va găsi dreptatea în instituțiile naționale, se va adresa în instituțiile internaționale.

Procuratura raionului Sîngerei a decis disjungerea și trimiterea în judecată a cauzei penale în care patru membri ai partidului Partidul Acasă Construim Europa sunt acuzați de „huliganism comis de două sau mai multe persoane”. De asemenea, urmare a eschivării președintelui respectivei formațiuni, Gheorghe Cavcalic, de la organul de urmărire penală, Procuratura raionului Sîngerei a dispus anunțarea acestuia în căutare.

Potrivit Procuraturii Generale, după refuzul repetat al învinuitului Gheorghe Cavcaliuc de a se prezenta benevol la o citare legală, vineri, prin ordonanța procurorilor din cadrul Procuraturii raionului Sîngerei, a fost dispusă reținerea acestuia pentru prezentarea învinuirii.

Potrivit materialelor, pe 9 iulie curent, acesta a părăsit teritoriul Republicii Moldova, eschivându-se de la organul de urmărire penală, motiv pentru care procurorii au dispus anunțarea acestuia în căutare.

El este acuzat de „huliganism comis de două sau mai multe persoane” și „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor” și, împreună cu ceilalți patru colegi de-ai săi, urmează să răspundă în fața legii.

Acțiunile au loc în contextul investigațiilor pe cazul incidentului din 6 aprilie curent, când mai mulți membri ai partidului PACE l-ar fi stropit cu verde de briliant pe vicepreședintele raionului Sîngerei, ultimul având nevoie de spitalizare ca urmare a leziunilor primite.

Pentru aceste acțiuni, legislația prevede amendă sau închisoare maximă de până la 5 ani.


Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media