VIDEO/ DOC/ Protest în fața SIS: AUR și-a instalat corturile în fața instituției și acuză că ar încerca scoaterea formațiunii din cursa electorală. Reacția Serviciului de Informații și Securitate

30 iunie 2021, 10:58 Politică 231
Vlad Bilețchi, președinte AUR.  Sursa: captură video/ Facebook/Vlad Bilețchi

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) protestează începând cu ziua de ieri, 29 iunie, în fața Serviciului de Informații și Securitate (SIS), instalându-și corturile în fața instituției. Formațiunea politică acuză instituția că ar acționa nedemocratic și că ar dori să-i scoată din cursa pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

„Suntem aici după o noapte dormită în corturi, în semn de protest față de poliția politică, față de faptul că SIS activează împotriva democrației, împotriva drepturilor și libertăților fundamentale, dreptul de a alege și dreptul de a fi ales. Unicii care trebuie să decidă dacă trebuie sau nu să fim aleși în Parlamentul Republicii Moldova sunt cetățenii, nu SIS-ul, nu Esaulenco, nu alte forțe politice, ci cetățenii. Am dormit în aceste corturi, nu am mințit oamenii și ne-am asumat acest disconfort pentru a demonstra că suntem fermi și că nu umblăm cu jumătăți de măsură. Dacă am fi dormit acasă, ar fi însemnat să acceptăm dictatura securistă impusă de SIS și alți mișei care vor să scoată din cursa electorală concurenții incomozi”, a declarat, liderul AUR - Chișinău, Vlad Bilețchi.


La rândul său, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) dezavuează și dezminte aceste informații și reconfirmă poziția de respectare univocă a legislației naționale și prioritizarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

„În calitate de instituție cu atribuții în domeniul asigurării securității naționale, Serviciul are în vizor evenimentele cu potențial de a genera riscuri la adresa securității, produsul analitic fiind remis beneficiarilor legali pentru a lua decizii în consecință. În pofida oricăror insinuări, menționăm că SIS nu monitorizează partidele politice, dar corectitudinea acțiunilor acestora în scopul identificării și excluderii oricărei imixtiuni și influențe externe asupra proceselor democratice din Republica Moldova. Mai mult ca atât, acțiunile SIS nu se realizează în baza unor indicații, ci în baza cadrului legislativ care reglementeaza activitatea serviciului special. Instituția, în repetate rânduri, a făcut declarații în cadrul cărora și-a reafirmat hotărârea de a-și menține echidistanța și neutralitatea în activitatea de zi cu zi și va rămâne concentrată pe îndeplinirea misiunilor în vederea asigurării securității naționale a Republicii Moldova”, se arată în comunicatul emis pe pagina oficială a SIS.

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) își reiterează apelul de a nu fi atras în zona disputelor cu substrat politic și își menține poziția de a nu comenta declarațiile actorilor politici, în special în plină campanie electorală.

La data de 24 iunie, Comisia Electorală Centrală a emis un demers către SIS, care, în opinia unor reprezentanți AUR arată implicarea SIS-ului în campania electorală și se încearcă scoaterea formațiunii din cursa pentru alegerile parlamentare anticipate.


Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media