Președinta democrată a Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, se retrage de la conducerea Legislativului

18 noiembrie 2022, 10:28 SUA 206
Nancy Pelosi.  Sursa: CNN

Președinta democrată a Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a anunțat că nu va candida pentru un nou mandat în următorul legislativ rezultat după alegerile de la mijlocul mandatului, în urma cărora republicanii au recâștigat la limită controlul Camerei, informează CNN.

În vârstă de 82 de ani, Nancy Pelosi este cel mai puternic lider democrat din Congres şi prima femeie care a ocupat, în două rânduri, funcţia de speaker al Camerei Reprezentanţilor.

În ultimele două decenii, Pelosi i-a condus pe democrații de la Camera Reprezentanților. Ea a primit această funcție începând din 2003 și a fost președintă a Camerei pe parcursul a două mandate, prima oară între 2007 și 2011, practic de la sfârșitul președinției lui George W. Bush și până la mijlocul primului mandat al lui Barack Obama.

În același timp, la alegerile intermediare din anul 2010, democrații au suferit o înfrângere catastrofală, iar Pelosi a pierdut conducerea Camerei în luna ianuarie 2011. Ulterior, între anii 2011 și 2019, ea a condus minoritatea democrată de la Cameră, revenind la șefia acesteia în 2019, după o victorie a democraților în alegerile intermediare din 2018, în timpul mandatului prezidențial al lui Donald Trump.

„S-ar putea să se retragă din rolul său de lider al grupului democrat din Camera Reprezentanților, dar nu va renunța niciodată la protejarea democrației noastre sacre”, a afirmat președintele într-o declarație publicată de Casa Albă. „Ca națiune, îi datorăm o recunoștință profundă pentru serviciul ei, pentru patriotismul ei și, mai presus de toate, pentru demnitatea ei absolută”, a subliniat președintele SUA.

Biden a vorbit personal cu Pelosi în cursul dimineții de joi la telefon și „a felicitat-o pentru mandatul său istoric în funcția de președinte al Camerei”, potrivit Casei Albe.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media