Kazahstanul afirmă că nu va recunoaşte referendumurile din estul Ucrainei

26 septembrie 2022, 11:45 Externe 199
Urnă mobilă însoțită de un bărbat înarmat, în oașul Donețk coupat de ruși .  Sursa: Agentia Anadolu / ABACAPRESS / ddp images / Vida Press

Kazahstanul, unul dintre cei mai apropiaţi parteneri ai Rusiei de după destrămarea Uniunii Sovietice, nu va recunoaşte posibila anexare de către Rusia a regiunilor din estul Ucrainei în urma pretinselor referendumuri desfăşurate în respectivele teritorii, a afirmat luni Ministerul de Externe al națiunii din Asia Centrală, relatează Reuters.

„În ceea ce privește organizarea referendumurilor... Kazahstanul pornește de la principiile integrității teritoriale a statelor, al echivalenței lor suverane și al coexistenței pașnice”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Aibek Smadiyarov.

Preşedintele kazah Kassîm-Jomart Tokaev a făcut apel în mod repetat la soluţionarea conflictului ucrainean în conformitate cu carta Naţiunilor Unite, aminteşte Reuters.

„Ne reconfirmăm disponibilitatea de a oferi toată asistența posibilă pentru stabilirea unui dialog politic”, a spus Smadiyarov.

„În același timp, țara noastră consideră că menținerea stabilității la nivel regional sau global este cel mai important obiectiv”, se mai menționează în declarația ministrului de Externe al Kazahstanului.

Referendumurile, organizate în grabă de autoritățile de ocupație și considerate nelegitime de către Ucraina și comunitatea internațională, au avut loc în patru regiuni ucrainene controlate în mare parte de forțele ruse începând din 23 septembrie. Acestea prezintă startul unui plan al președintelui rus Vladimir Putin de a anexa o mare parte a Ucrainei.

Occidentul acuză Rusia de confiscarea unor porțiuni întregi de teritoriu, la fel cum a făcut în 2014 cu peninsula Crimeea și avertizează că anexarea ilegală a acestor teritoriii ucrainene este o încălcare a dreptului internațional care intensifică semnificativ războiul.

Anterior, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat că este „esenţial” ca separatiştii susţinuţi de Moscova în Ucraina să organizeze referendumuri în urma cărora regiunile lor să adere la Rusia, pentru că, spune el, „aderarea la Rusia constituie constituie un pas vital în protejarea intereselor lor şi ar putea justifica şi mai mult utilizarea forţei militare de către Rusia pentru a le proteja”.

Prin încorporarea celor patru zone ale Ucrainei în Rusia, Moscova ar putea justifica escaladarea militară după cum este necesar pentru a-și apăra teritoriul. Putin a declarat anterior că Rusia va „utiliza toate mijloacele de care dispunem” pentru a se proteja, o aparentă referire la armele nucleare.

OSCE, care monitorizează alegerile, a declarat că rezultatele nu vor avea forță legală, deoarece nu sunt conforme cu legea ucrainei sau standardele internaționale și zonele nu sunt sigure. Nu există observatori independenți și o mare parte din populația de dinainte de război a fugit.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției ruse, a declarat, în ziua în care au demarat așa numitele „referendumuri”, că orice încercare a Ucrainei de a recuceri Donbasul și alte teritorii aflate sub ocupație rusească va fi considerată de Federația Rusă drept un atac asupra teritoriului său, în cazul în care rezultatul referendumurilor ilegale vor fi în favoarea aderării lor la Rusia.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media