Vladimir Zelenskiy a semnat un decret care declară „imposibile” negocierile cu președintele rus Vladimir Putin

4 octombrie 2022, 15:33 Externe 96
Vladimir Zelenskiy.  Sursa: ukrinform.ua

Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a semnat marţi, 4 octombrie, un decret prin care declară în mod oficial ca „imposibilă” perspectiva oricăror negocieri între Kiev şi Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. În schimb, admite un dialog cu Rusia sau cu oricare alt președinte al Rusiei, transmite Ukrinform.

Decretul oficializează declarațiile făcute vineri de Zelenski după ce preşedintele rus a proclamat drept parte a Rusiei patru regiuni ucrainene ocupate, în urma unor pretinse referendumuri declarate nule de Ucraina și comunitatea internațională.

„În conformitate cu articolul 107 din Constituția Ucrainei, decret: A se adăugă decizia Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei din 30 septembrie 2022 „Cu privire la acțiunile Ucrainei de răspuns la încercarea Federației Ruse de a anexa teritoriile statului nostru, pentru a asigura securitatea spațiului euro-atlantic, Ucraina și a restabili integritatea teritorială a acesteia”, se arată în textul decretului.

Decizia Consiliului de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei se constată imposibilitatea de a purta negocieri cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. În plus, decizia încredințează Cabinetului de Miniștri să pregătească propuneri pentru un sistem de securitate pe mai multe niveluri bazat pe acorduri multilaterale și bilaterale ale Ucrainei, menite să aducă potențialul de apărare al Ucrainei la un nivel care să asigure o respingere garantată a agresiunii armate a Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei, întărirea sprijinului militar pentru Ucraina pentru a-și consolida capacitățile de apărare, promovarea dezvoltării complexului militar-industrial și o creștere semnificativă a dimensiunii și volumului pregătirii individuale și colective a personalului militar ucrainean.

De asemenea, în contextul escaladării agresiunii din partea Federației Ruse, Cabinetul de Miniștri este însărcinat să asigure întărirea capacității de apărare prin creșterea furnizării de asistență militaro-tehnică Ucrainei.

Decretul intră în vigoare din ziua publicării sale.

„El (Putin) nu ştie ce sunt demnitatea şi onestitatea. Prin urmare, suntem dispuşi la un dialog cu Rusia, dar cu un alt preşedinte ale Rusiei”, a spus Zelenskiy vineri.

Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media