ULTIMA ORĂ! R. Moldova, sub stare de urgență pentru încă 60 de zile. Gavrilița: „Este un moment al responsabilității pentru fiecare parlamentar”; Opoziția s-a împotrivit: „Riscurile se reduc, este gaz. Nu există un flux mare de refugiați”

6 octombrie 2022, 16:24 Politică 341
sala de plen, Parlament.  Sursa: Replica Media

Începând cu 7 octombrie 2022, starea de urgență în Republica Moldova este prelungită cu încă 60 de zile, cu votul a 53 de deputați. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi, de Parlament, în baza solicitării Guvernului. Nici de această dată opoziția nu a susținut măsura, protestând cu pancarte în sala de plen.

„Acum sunt nevoită să mă prezint din nou în fața dumneavoastră cu solicitarea ca Parlamentul să aprobe prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile. Din păcate, astăzi nu putem spune stop stării de urgență și nu ne putem întoarce viața de dinainte de 24 februarie. Situația excepțională, una cum nici Moldova, nici Europa, nici lumea nu a cunoscut de decenii, continuă cu pierderi majore începând cu vieți pierdute sau distruse. (...) Gazprom nu-și onorează obligațiile contractuale, reducând volumul livrărilor și invocând motive inventate.

(...) Tentativa ilegală de anexare a unor teritorii ale statului vecin și riscul de utilizare a unor forme de armament mai distructive, însoțite de intensificarea acțiunilor de tip hibrid vizează nemijlocit destabilizarea situației socio-economice din R. Moldova - toate acestea sunt elemente care ne obligă să avem la dispoziție instrumentele necesare pentru a reacționa rapid și eficient întru protejarea securității naționale, a vieții cetățenilor și a oamenilor care s-au refugiat din calea ostilităților”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița în fața deputaților.

Deputații partidului de guvernământ au susținut plenar solicitarea Guvernului.

„Independența noastră energetică este legată de energia regenerabilă. În următorii trei ani ne propunem să creștem ponderea regenerabilă în total producție de la 3% la 30%. (...) Situația este complicată acum. Avem de a face și cu o coaliție a destabilizării și corupției formată din partide parlamentare și opoziție afiliată Kremlinului, grupări criminale organizate, fugari, idioți utili, politicieni frustrați care se dau drept experți”, a declarat deputatul PAS, Radu Marian de la tribuna parlamentară.

„Prelungirea stării de urgență nu este un moft, este o necesitate ca instituțiile statului să ia cele mai bune decizii în situații excepționale. (...) Noi împreună vom reuși”, a punctat deputata PAS, Doina Gherman.

De cealaltă parte, fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor încă de la debutul ședinței plenare a declarat că nu vede necesitatea extinderii stării de urgență și a cerut excluderea acestui proiect de pe ordinea de zi a ședinței, solicitare ce nu a fost susținută de majoritate.

„Riscurile se reduc, este gaz și altele. Nu există un flux mare de refugiați. Noi credem că Guvernul trebuie să funcționeze în regim normal. Trăim în situație de urgență deja de un an. Să ne spună cabinetul de miniștri ce măsuri au fost luate în acest an, câți bani au fost cheltuiți în acest sens. Guvernarea are toate instrumentele pentru o activa normal, dar timp de un an starea de urgență afectează activitatea agenților economici și nu permite cetățenilor să trăiască normal”, a declarat socialistul Vasile Bolea.

Totodată, în momentul în care șefa Executivului cerea votul deputaților, legiuitorii din opoziție au atașat în sala de plen mai multe pancarte cu mesaje anti-guvernare.

Într-un final, proiectul a fost susținut de 53 de deputați PAS.

Necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de riscurile și amenințările persistente ce vizează securitatea națională, precum și aprovizionarea Republicii Moldova cu resurse energetice pentru perioada rece a anului.

Evoluțiile de ultimă oră a situației din regiune, condiționate de desfășurarea războiului din Ucraina, generează în continuare vulnerabilități la adresa securității frontierelor de stat ale Republicii Moldova.

Printre amenințările principale, cu care se poate confrunta țara noastră în perioada imediat următoare, sunt: limitarea sau chiar sistarea furnizării resurselor energetice, creșterea exponențială a prețurilor acestora, extinderea zonelor afectate de război către hotarele Republicii Moldova, aplicarea armelor nucleare cu efect regional și global, sporirea fluxului de refugiați din Ucraina, dar și urmările declanșate de mobilizarea parțială anunțată de Federația Rusă.

Amintim că, ultima dată starea de urgență a fost aprobată la 28 iulie, valabilă începând cu 8 august.

Starea de urgență în Republica Moldova a fost instituită la 24 februarie 2022, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina. Începând cu data de 25 aprilie, starea de urgență pe întreg teritoriul țării a fost prelungită cu 60 de zile.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media