Premiul Nobel pentru Literatură 2022 - acordat scriitoarei franceze Annie Ernaux

6 octombrie 2022, 15:14 Cultură 102
Annie Ernaux.  Sursa: Leonardo Cendamo/Hulton Archive/Getty Images

Academia Regală Suedeză pentru Științe anunță că premiul Nobel pentru Literatură 2022 a fost acordat scriitoarei franceze Annie Ernaux, „pentru curajul și acuitatea clinică cu care descoperă rădăcinile, înstrăinările și constrângerile colective ale memoriei personale”.

„În scrisul ei, Ernaux examinează în mod constant și din unghiuri diferite o viață marcată de disparități puternice în ceea ce privește genul, limbă și clasă. Drumul ei către autor a fost lung și anevoios”, menționează Academia Regală Suedeză.

Ernaux, în vârstă de 82 de ani, a scris o serie de romane celebre, dintre care multe sunt autobiografice.

Prima ei carte, „Les armoires vides”, a fost publicată în franceză în 1974, iar în engleză ca „Cleaned Out” în 1990. A patra lucrare, „La place” (1983) sau „A Man's Place” (1992), a crescut ea la proeminență, scrie CNN.

Lucrarea lui Ernaux este inspirată îndeaproape de propria ei viață și mediază familia, clasă, politică și gen.

„Lucrarea ei este fără compromisuri și scrisă într-un limbaj simplu, curat”, a spus Anders Olsson de la Academia Suedeză, în timp ce i-a anunțat premiul.

Ernaux s-a născut într-un sat rural din Normandia, nordul Franței, în 1940. Părinții acesteia dețineau un magazin și o cafenea. Educația ei se regăsește foarte mult în romanele ei, precum și în experiențele ei de navigare în adolescență și maturitate.

Academia a spus că nu a reușit să o contacteze pe Ernaux înainte de a-și dezvălui victoria, dar speră că va afla în curând despre realizările ei.

Diana
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media