Directorul Moldovagaz a vorbit la Sankt Petersburg cu reprezentanți ai conducerii Gazprom despre semnării unui acord privind stingerea datoriei istorice față de compania rusească

19 septembrie 2022, 11:32 Economie 247
Vadim Ceban, Moldovagaz.  Sursa: captură video/Privesc.eu

Președintele Consiliului de Administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a participat în perioada 13-16 septembrie la Forumul Internațional al Gazelor care a avut loc la Sankt Petersburg, Rusia. El s-a întâlnit cu reprezentanți ai conducerii CSP „Gazprom”, cu care a discutat problemele aprovizionării cu gaze a Republicii Moldova.

Vadim Ceban a scris pe canalul său de Telegram că a avut mai multe întâlniri cu reprezentanți ai conducerii CSP „Gazprom” și a discutat problemele aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova, precum și problemele activităților corporative ale SA „Moldovagaz”.

„Am subliniat angajamentul companiei pentru îndeplinirea strictă a obligațiilor contractuale, precum și necesitatea semnării unui acord privind stingerea datoriei istorice a SA „Moldovagaz” către Gazprom”, a comunicat Vadim Ceban.


Șeful Moldovagaz a anunțat despre deplasarea sa la Sankt Petersburg săptămâna trecută. Ceban a declarat că intenționează să abordeze cu reprezentanții Gazprom mai multe subiecte, precum reorganizarea Moldovagaz, auditul și volumul de gaze naturale care urmează să fie livrat țării noastre.

Ceban spunea că va apăra interesele Republicii Moldova pentru a avea gaze naturale și după 1 octombrie.

Amintim că ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat anterior că Gazprom a refuzat să prelungească termenul de efectuare a auditului datoriilor Moldovagaz după 1 octombrie.

Spînu a sugerat că există posibilitatea ca gigantul rus să siteze livrările de gaz pentru Republica Moldova de luna viitoare din cauza formulei de calcul care se va schimba de la 1 octombrie și în conformitate cu care tariful la gaz plătit de consumatorii casnici ar urma să scadă.

Acum o lună, Agenția Proprietății Publice a semnat contractul de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de compania rusească Gazprom și Factoring-Finance cu două companii din Marea Britanie și Norvegia, care vor trebui să realizeze auditul datoriilor până la 30 ianuarie 2023.

Contractul de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring-Finance a fost semnat cu companiile Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie. Pentru serviciile prestate, Republica Moldova achită celor două companii de audit 15,7 milioane de lei.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media