Peste jumătate din funcțiile de conducere din sistemul Procuraturii sunt exercitate de șefi interimari. Experții denunță o „practică persistentă” și atenționează că acest lucru dăunează reformei Justiției

25 noiembrie 2022, 10:48 Justiție 113
Procuratura Generală.  Sursa: Replica Media

Mai bine de jumătate din funcțiile de conducere din sistemul Procuraturii din Republica Moldova sunt exercitate de șefi interimari. Procesul de reformare a sistemului procuraturii, ca și întreg sistemul justiției de altfel, decurge anevoios - doar procesul de evaluare, planificat inițial să se încheie până în decembrie 2022, încă examinează candidați la funcții în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

În același timp, mai mulți experții juridici atenționează că interimatele dăunează reformei Justiției anunțate de autoritățile centrale, întrucât acest lucru induce o stare de incertitudine și o disciplină executorie scăzută.

Daniel Goinic, reprezentant al Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), susține că desemnarea de conducători interimari este practică persistentă în sistemul procuraturii. Acest lucru se întâmpla anterior, inclusiv și în prezent, sub auspiciile actualei componențe a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

„Nu știu cum explică acest lucru CSP, dar din analiza efectuată în 2021 de către CRJM am observat că 17 dintre cele 26 de funcții de conducere scoase la concurs au fost ocupate de candidații care dețineau deja interimatul funcției date. Acesta era un mesaj clar pentru alți contracandidați că persoana pentru funcția de conducerea deja a fost identificată”, a declarat Daniel Goinic.

De cealaltă parte, preşedintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care este membru al CSP, spune că nu este de acord cu aceste afirmații.

„Eu, ca membru al CSP nu am observat o asemenea tendință, totul depinde de etapele pe care le parcurg candidații pana la numirea lor în funcție”.

Mi jos, vedeți lista actuală a funcțiilor de conducere din Procuratură ocupate de șefi interimari:

CONCURSURILE CSP

Ultimul concurs important anunțat este pentru selectarea candidaților la șefia Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), condusă în prezent de Sergiu Russu, și el șef interimar.

În ședința din 9 septembrie 2022, CSP a respins candidaţii propuși de Procurorul General interimar pentru ocuparea unor funcţii de conducere în procuraturile teritoriale, dar și în PCCOCS. Motivele invocate de CSP pentru respingerea acestora au fost discutate în ședinţă închisă, se arată într-un raport al CRJM.

La fel, CSP a anunţat concursuri pentru ocuparea a 18 funcţii de conducere din majoritatea procuraturilor teritoriale, inclusiv din Procuratura Generală. Termenul de depunere a dosarelor a fost 17 octombrie 2022. Peste o săptămână însă, pentru a evita blocaje instituţionale, CSP a desemnat, totuși, conducătorii interimari ai unor procuraturi, inclusiv pentru oficiile respinse anterior.

Atunci, CSP l-a desemnat pe Igor Demciucin ca șef-adjunct interimar al PCCOCS, iar pe Cătălin Scutelnic ca procuror-șef interimar al Procuraturii de circumscripţie Chișinău.

La solicitarea Procurorului General interimar, Alexandru Celac a fost numit șef-adjunct interimar al Procuraturii municipiului Bălţi. Urmare a interviului pentru ocuparea funcţiei de membru din rândul reprezentanţilor societăţii civile, în Colegiul pentru selecţia și cariera procurorilor (Colegiu) a fost desemnat avocatul Sergiu Beșliu. Acesta poate deveni membru al Colegiului după pre-vetting.

MODIFICĂRILE LEGII CU PRIVIRE LA PROCURATURĂ

La 6 octombrie 2022, Parlamentul a aprobat în lectură finală proiectul de modificare a Legii cu privire la Procuratură. Acesta a fost votat în 15 zile de la înregistrare în Parlament, fapt ce, potrivit experților CRJM, ridică întrebări privind modul de respectare a cerinţelor de transparenţă în procesul decizional.

Conform autorilor inițiativei, proiectul își propune transpunerea recomandărilor Comisiei de la Veneţia din decembrie 2021. Atunci, Comisia a criticat mecanismul de evaluare ad-hoc a Procurorului General pentru lipsa în lege a criteriilor clare de evaluare, dar dezvoltarea acestora într-un regulament adoptat ulterior de CSP. Noua lege stabilește componenţa comisiei de evaluare, precum și definește criteriile de evaluare a performanţelor Procurorului General, reglementează dreptul CSP de a decide, cu votul majorităţii membrilor prezenţi, asupra menţinerii sau încetării suspendării din funcţie a Procurorului General și a adjuncţilor săi, când a fost pornită urmărirea penală în privinţa acestuia.

De asemenea, Procurorul General (titular) revine în componenţa CSP, doar cu dreptul de vot asupra actelor normative și documentelor de politici de dezvoltare a procuraturii.

Legea stabilește că mandatul Procurorului General interimar este de maximum 6 luni (dacă interimatul se instituie urmare a faptului că funcţia este vacantă) sau durează până la finalizarea cauzei penale (dacă interimatul se instituie urmare a suspendării Procurorului General în legătură cu urmărirea penală a acestuia). La fel, se permite șefilor celor două procuraturi specializate – Procuratura Anticorupţie (PA) și PCCOCS, selectaţi după procedura de evaluare externă, să înainteze candidaturile pentru adjuncţii lor, care vor fi numiţi de către Procurorul General, cu acordul scris al CSP.

CARE ESTE SITUAȚIA ACTUALĂ ÎN SISTEMUL PROCURATURII

La 5 octombrie 2022, a expirat mandatul lui Dumitru Robu în calitate de Procuror General interimar. Iar adjunctul său, Eduard Bulat a preluat interimatul funcţiei.

Între timp, Dumitru Robu a candidat la funcția procuror general adjunct la Procuratura Generală, dar și la funcția de șef adjunct interimar al PCCOCS, însă CSP a respins, la ședința din 1 noiembrie, candidaturile sale la ambele funcții.

La 1 noiembrie, CSM a admis candidaturile a doi şefi adjuncți ai Procuraturii Anticorupţie, în subordinea Veronicăi Drăgălin, Este vorba despre procurorii anticorupţie Mihail Ivanov şi Vasile Plevan. Ambii au fost numiţi în funcţie prin ordinul procurorului general interimar, Ion Munteanu.

Ulterior, la 17 noiembrie, CSP l-a desemnat pe procurorul Victor Furtună în funcția de șef-adjunct interimar al PCCOCS.

Procuratura Generală

La 5 octombrie 2022 s-a împlinit un an de la suspendarea din funcție, reținerea și învinuirea în mai multe cauze penale a procurorului general Alexandr Stoianoglo.

În tot acest timp, la șefia Procuraturii Generale a fost Dumitru Robu, al cărui mandat de interimar a expirat după un an de zile, fiind înlocuit automat în funcție de adjunctul său, Eduard Bulat, după ce autoritățile nu au reușit timp de un an să aleagă un procuror general nou, din cauza disputelor legale cu Alexandr Stoianoglo.

Ulterior, la 11 noiembrie, CSP l-a desemnat pe procurorul anticorupţie Ion Munteanu în calitate de Procuror General interimar, care a fost numit în funcţie a doua zi, prin decretul președintei Maia Sandu.

De menționat că CSP a dat undă verde demiterii lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general încă la 23 mai 2022, după ce i-a acordat calificatvul „nesatisfăcător” activității desfășurate de acesta (nota 2) în perioada mandatului de procuror general.

În aceeași zi, CSP a propus președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, eliberarea din funcție a acestuia, însă șefa statului a ezitat să semneze decretul de demisie din funcție a procurorului general suspendat.

Președinția spune că Maia Sandu nu va da curs hotărârii CSP din 23 mai 2022 şi nu va semna decretul de demitere a lui Alexandr Stoianoglo, până la o decizie irevocabilă a instanțelor de judecată privind raportul de evaluare. În același timp șefa statului a spus că optează pentru un procuror general integru, care să lupte cu corupţia.

Acest lucru înseamnă că interimatul la conducerea PG se va prelungi până când justiția nu se va pronunța în dosarele intentate lui Alexandr Stoianoglo.

Expertul CRJM, Vladislav Gribincea, a atenționat, într-un interviu pentru Europa Liberă că atâta timp cât Procuratura va fi condusă de interimari, nu se pot face reforme”, iar „ezitarea” șefei statului de a semna decretul de demisie a procurorului general suspendat provoacă o situație de incertitudine, dăunătoare reformelor din justiție.

Între timp, avocaţii lui Alexandr Stoianoglo au atacat în instanţă hotărârea CSP şi au solicitat suspendarea executării până la pronunţarea unei decizii irevocabile. De asemenea, au mai contestat procedura de evaluare a procurorului general, precum şi hotârârea CSP privind formarea comisiei de evaluare.

La 15 iulie 2022, Curtea de Apel Chişinău a respins cererea lui Stoianoglo privind suspendarea executării hotărârii CSP. De aici, rămâne ca Maia Sandu să semneze decretul de demitere a procurorului general interimar care, la rândul său, neagă toate acuzațiile care i se aduc.


Acest material a fost produs cu asistența proiectului „Comunicare Strategică și Suport pentru Mass-media în Republica Moldova”. Conținutul materialului este responsabilitatea exclusivă a autorilor și nu reflectă în niciun fel opinia Uniunii Europene.

Anastasia
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media