Reacția lui Vadim Ceban la amenințările Gazprom: „Compania va depune toate eforturile pentru a-și îndeplini obligațiunile contractuale”

4 octombrie 2022, 18:10 Economie 55
Vadim Ceban, Moldovagaz.  Sursa: captură video/Privesc.eu
Șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a asigurat că compania va depune toate eforturile pentru a-și îndeplini obligațiunile contractuale față de „Gazprom” în luna octombrie, în contextul în care concernul rus a amenințat că ar putea sista complet livrările de gaze naturale dacă partea moldovenească nu va efectua plățile în avans până la data de 20 octombrie 2022.

Totodată, Vadim Ceban, a precizat că în ceea ce privește mecanismul de rambursare a datoriilor istorice, „coordonarea acestei probleme, din cauza unor circumstanțe obiective, este în afara competenței conducerii companiei.”

„În ciuda absenței unui audit al acestei datorii, SA „Moldovagaz” este pregătită să conducă în viitorul apropiat negocieri cu principalii acționari ai întreprinderii și să prezinte propuneri specifice pentru soluționarea litigiilor”, a punctat Ceban.

Într-un final, șeful „Moldovagaz” a dat asigurări că întreprinderile de transport și distribuție a gazelor naturale ale grupului de companii „Moldovagaz” sunt pregătite să lucreze în situație de urgență, în strictă conformitate cu legislația națională și deciziile autorităților centrale ale Republicii Moldova.

Compania rusească Gazprom acuză compania fiică S.A. Moldovagaz că pe parcursul anului curent a „încălcat în mod regulat termenii contractului” și amenință că ar putea sista complet livrările de gaze naturale dacă partea moldovenească nu va efectua plățile în avans până la data de 20 octombrie 2022. Mai mult, gigantul rus a atenționat, de asemenea, că își rezervă dreptul de a rezilia contractul în orice moment din cauza încălcării „grave” a termenelor pentru încheierea unui acord privind stingerea datoriei istorice a S.A. Moldovagaz.


Amintim că Gazprom a refuzat să prelungească termenul de efectuare a auditului datoriilor Moldovagaz după 1 octombrie, a declarat vicepremierul Andrei Spînu după ce a avut o discuție telefonică cu Alexei Miller la începutul lunii septembrie.

La 11 august curent, după mai multe licitații eșuate, Agenția Proprietății Publice a semnat contractul de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de compania rusească Gazprom și Factoring-Finance.

Potrivit APP, au fost contractate două companii din Marea Britanie și Norvegia, care vor trebui să realizeze auditul datoriilor până la 30 ianuarie 2023.

Autoritățile de la Chișinău nu recunosc datoria istorică invocată de Federația Rusă, în sumă de circa 700 de milioane de dolari, la gazele naturale din anii precedenți și a inițiat un audit în vederea clarificării existenței datoriei anunțate de partea rusă. De menționat că reprezentanții ruși s-au opus acestui audit. Experții au calificat situația drept un nou element al războiului hibrid purtat de Moscova împotriva Republicii Moldova.

Recent, Andrei Spânu a spus că Moldovagaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie, adică din cele 8.06 milioane de m3 pe zi, inclusiv pentru regiunea transnistreană, au fost confirmate 5.7 milioane m3 pe zi, ceea ce înseamnă că livrările au fost limitate cu 30%, situație ce a avut loc și anul precedent, în luna octombrie.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media