„Nu există nedreptate mai mare...” - Mesajul președintei Maia Sandu, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina

24 februarie 2023, 10:33 Politică 259
Maia Sandu, președinta R. Moldova.  Sursa: Replica Media

Președinta Maia Sandu a publicat un mesaj în care a reconfirmat solidaritatea Republicii Moldova pentru poporul ucrainean, la un an de când armata Federației Ruse a invadat Ucraina și duce un război brutal pe teritoriul țării vecine. Șefa statului a menționat în mesajul său eroismul ucrainenilor și a îndemnat cetățenii moldoveni la unitate.

„Nu există durere mai mare decât a pierde pe cineva drag. Nu există nedreptate mai mare decât să fii invadat și ucis în propria casă, unde îți duci viața liniștit și frumos. Din dragoste de oameni și de țară, ucrainenii s-au ridicat, și-au învins fricile și au devenit invincibili.

Suntem alături de poporul ucrainean în lupta lor pentru o viață liberă și demnă. Ucrainenii vor pace. Moldovenii vor pace. Toată lumea care are ceva sfânt și oameni dragi vrea pace. Puterea noastră vine din dragoste și unitate. Să avem grijă unii de alții, să avem grijă de țară, să fim solidari cu ucrainienii care luptă pentru viața lor și pentru libertatea întregului continent. Le mulțumesc tuturor celor care în fiecare zi oferă o mână de ajutor și contribuie ca binele să învingă răul.

Ucraina va învinge! Pacea va învinge! Moldova va trăi în pace, alături de Ucraina victorioasă, în familia țărilor europene, libere”, a transmis Maia Sandu.


Astăzi, 24 februarie, se împlinește exact un an de la începutul războiului brutal declanșat de Rusia împotriva țării vecine Ucraina, în urma decretului emis de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, care a ordonat invazia sub pretextul „denazificării și demilitarizării” poporului ucrainean și pentru a apăra separatiştii din estul ţării.

Cu puțin timp înainte de ora 04:00 dimineața, la Kiev, la 24 februarie 2022, Rusia a lansat primele atacuri cu rachete asupra Ucrainei, iar primele coloane ale trupelor ruse au trecut granița. Moscova, în tot acest timp, a numit invazia drept „operațiunea militară specială” și spera să se termine cu succes în câteva zile, însă armata ucraineană a rezistat în tot acest timp și luptă în continuare, impulsionată de suportul Occidentului.

Kievul a afirmat în repetate rânduri că nu va accepta nimic altceva decât eliberarea tuturor teritoriilor sale, inclusiv a Crimeii ocupate în 2014.

La un an de la declanşarea invaziei, numărul civililor care şi-au pierdut viaţa în Ucraina a depăşit pragul de 8.000, a informat Oficiul ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), la 21 februarie 2023. Datele însă nu sunt complete, iar cifrele reale ar putea fi considerabil mai mari.

Pe lângă acest bilanţ parţial, estimările arată că peste 15.000 de persoane sunt date dispărute, peste 14 milioane au fost dislocate, dintre care aproape 8 milioane au fugit din ţară şi peste 6,5 milioane sunt strămutate în interiorul ţării. Mai mult de 140.000 de clădiri au fost distruse într-un an de război în Ucraina, conform datelor publicate de Reuters.


Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media