Magistrații Curții de Apel au amendat avocații fugarului Ilan Șor pentru tergiversarea intenționată a ședințelor de judecată

16 decembrie 2022, 15:27 Justiție 141
Ilan Șor.  Sursa: agora.md

Magistrații Curții de Apel au amendat avocații fugarului Ilan Șor pentru tergiversarea intenționată a ședințelor de judecată. Procuratua Anticorupție informează că, în cadrul ședinței de judecată din data de 16 decembrie 2022, care a avut loc la Curtea de Apel Chișinău, avocații lui Ilan Șor au depus trei cereri de amânare a ședinței pe motive de implicare în alte ședințe și stare de sănătate.

Acuzatorul de stat analizând motivele invocate de către apărători, a solicitat instanței aplicarea amenzilor în privința avocaților pentru lipsa fără just temei de la ședință și informarea Uniunii Avocaților cu privire la tergiversarea intenționată a ședințelor, informează PA.

Suplimentar, acuzatorul a solicitat și citarea în ședință a avocatului desemnat din oficiu. În rezultat, cererile acuzatorului au fost admise, fiindu-le aplicate avocaților măsură coercitivă - amendă a câte 30 u.c ceea ce constituie 1500 lei, precum și anunțarea avocatului din oficiu, cu obligarea ultimului de a lua cunoștință cu materialele ale cauzei până la următoarea ședință.

„Atenționăm că, ședințele anterioare din data de 2 noiembrie 2022, 21 noiembrie 2022, 23 noiembrie 2022, 07 decembrie 2022 și 14 decembrie 2022, de asemenea, au fost amânate în baza cererilor avocaților lui Ilan Șor. În acest sens constatându-se tergiversarea intenționată a examinării cauzei din partea ultimilor.

Totodată, menționăm că, în ședința din 28 octombrie 2022, partea acuzării și-a susținut apelul pe dosar și a finalizat invocarea probelor în susținerea acuzării. În aceeași ședință, instanța a admis cererea avocaților privind ridicarea excepției de neconstituționalitate și a sesizat Curtea Constituțională. La moment, cauza se află la etapa susținerii apelului din partea apărării, avocații continuând să depună cereri de amânare”, informează PA.

Următoarele ședințe au fost fixate pentru data de 18 și 20 ianuarie 2023.

Ilan Șor nu se află în țară din iunie 2019, când a părăsit teritoriul Republicii Moldova odată cu liderul PD, Vladimir Plahotniuc. Acesta a fost condamnat, în dosarul fraudei bancare, la 7,6 ani de închisoare cu executare, fiind recunoscut drept unul dintre principalii figuranți în jaful din sistemul bancar.

Apelul său de la Curtea de Apel Cahul se prelungește deja mai bine de trei ani și jumătate, perioadă în care acesta a fost ales deputat, iar apoi a părăsit Republica Moldova, după schimbarea puterii. La 30 iulie 2019 a fost anunțat în căutare internațională.

În aprilie anul curent, Ilan Șor a anunțat că atât el, cât și acționarii băncilor din care a fost furat miliardul de dolari sunt gata să ramburseze statului pierderile cauzate în urma fraudei bancare, iar după asta să-și revendice banii de la „beneficiarii reali”. Tot atunci a cerut procurorilor să-i anuleze mandatul de arest pentru a putea participa „la viața publică a țării” și la ședințele de judecată.

Dat în căutare internațională pentru fraude de proporții deosebit de mari, Șor evită să spună unde se află de fiecare dată când este întrebat. Totuși, recent, Ilan Șor a publicat un video pe pagina sa de Facebook în care, în premieră, recunoaște că se află în Israel.

Mai mult, jurnaliștii
de la CU SENS au identificat vila de lux din Israel în care politicianul și-a găsit refugiul în ultimii trei ani.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media