Preţurile petrolului au scăzut vineri cu 2,4%, trase în jos de evoluţia negativă a burselor la nivel global

17 decembrie 2022, 13:28 Economie 118
Extragere de petrol, țiței.  Sursa: aa.com.tr

Preţurile petrolului au scăzut vineri cu mai mult de 2 dolari per baril, sau 2,4%, trase în jos de evoluţia negativă a burselor la nivel global, din cauza temerilor că se apropie o recesiune, după ce băncile centrale din Europa şi America de Nord au semnalat că vor continua să lupte agresiv împotriva inflaţiei, transmite Reuters.

Contractele futures pe țițeiul Brent s-au închis la 79,04 dolari pe baril, în scădere cu 2,17 dolari sau 2,4%, în timp ce contractele futures West Texas Intermediate au scăzut cu 1,82 dolari sau 2,4%, până la 74,29 dolari pentru un baril.

Rezerva Federală a SUA a indicat că va crește în continuare ratele dobânzilor anul viitor, chiar dacă economia alunecă spre o posibilă recesiune. Joi, Banca Angliei și Banca Centrală Europeană au majorat ratele dobânzilor pentru a combate inflația.

„Discursul în jurul focului de tabără a devenit dintr-o dată numai despre distrugerea cererii în fața unei recesiuni”, a declarat Robert Yawger, directorul pentru contracte futures în domeniul energiei la Mizuho.

„Situația economică nu este foarte strălucită. Noi astăzi plutim în direcția testării WTI de 70 de dolari pe baril, iar lucrurile ar putea deveni foarte urâte de acum încolo”.

Ambele benchmark-uri au crescut săptămâna trecută, ajutate de raliuri în primele trei zile. Contractele futures Brent au înregistrat cele mai mari câștiguri săptămânale de la începutul lunii octombrie, dar aceste câștiguri vin după cea mai mare pierdere săptămânală din august 2022.

Valorile de referință pentru țiței s-au consolidat după ce conducta dintre Keystone dintre Canada-SUA s-a oprit, fără să se știe când va fi repornită. Deși întreruperea susține prețurile țițeiului brut, „nu face nimic” pentru valorile de referință globale, a spus Matt Smith, analist principal la Kpler.

Prețurile petrolului au compensat pentru scurt timp o parte din pierderi, după ce oficialii au declarat că Departamentul de Energie al SUA va cumpăra înapoi 3 milioane de barili de țiței intern pentru Rezerva Strategică de Petrol, prima achiziție de la eliberarea unui record de 180 de milioane de barili din rezerve în acest an.

„Nu este clar dacă această răscumpărare SPR este un test unic sau începutul unei tendințe. Dacă aceasta este o acțiune unică, atunci aceasta este un non-eveniment ”, a spus Smith.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media