Potrivit lui Alexander Odințov, vinerea trecută, Consiliul de administrare al S.A. ,,Apa-Canal Chișinău” a decis instituirea la întreprindere a stării de urgență.
„În aceste condiții, este necesar să se implice toate părțile pentru a rezolva situația excepțională de la întreprindere. Este necesar să ne așezăm la masa negocierilor și să rezolvăm constructiv problemele „Apă-Canal Chișinău” în interesul chișinăuienilor””, a spus conducătorul fracțiunii PSRM.
El a atras atenția asupra faptului că compania are un bagaj mare de probleme istorice.
„În noiembrie 2022, Consiliul de administrare al S.A. „Apa-Canal Chișinău” a solicitat efectuarea unui audit financiar al întreprinderii și publicarea acestuia. Astăzi compania este obligată să ramburseze împrumuturile care au fost luate în 2012-2014 și în 2017 – când a fost semnat contractul de reabilitare a stației de epurare. Acum situația s-a agravat din cauza creșterii prețului la energia electrică”, a menționat consilierul socialist.
Potrivit lui Victor Poleacov, o treime din cheltuielile întreprinderii sunt destinate plăților pentru energia electrică.
Amintim că ÎCS „Premier Energyˮ SRL a anunțat că, începând cu 26 ianuarie, va deconecta mai multe locuri de consum la întreprinderea S.A. „Apă-Canal Chișinău”, inclusiv la cele în care își are sediul administrativ furnizorul de apă, din cauza datoriei în creștere, neachitată de întreprindere, care potrivit furnizorului de energie electrică, a ajuns la 73,2 milioane de lei, dintre care 44,7 milioane de lei conform facturilor cu termenul expirat.
Primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat că „Apă Canal” „nu are în cont bani pentru a stinge această datorie acumulată, dar o achită eșalonat după posibilitate” și a insinuat că prin această acțiune a „Premier Energy”, guvernarea își dorește ca această „întreprindere să ajungă pe mâini private ca multe alte instituții pe care le-au falimentat.”
Tot la 26 ianuarie, prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat că va solicita „autorităților competente, inclusiv Inspecției Financiare, să verifice corectitudinea utilizării fondurilor de către regia Apă-Canal din subordinea Primăriei Municipiului Chişinău şi cauzele formării datoriilor”, după ce ÎCS „Premier Energyˮ SRL a anunțat că, începând cu 26 ianuarie, va deconecta mai multe locuri de consum la întreprinderea S.A. „Apă-Canal Chișinău”, inclusiv la cele în care își are sediul administrativ furnizorul de apă, din cauza datoriei în creștere, neachitată de întreprindere.
Ulterior, ÎCS „Premier Energyˮ SRL a anunțat că a decis amânarea până la data de 01 februarie a deconectării notificate a instalațiilor de alimentare cu energie electrică ale SA „Apă-Canal Chișinău”, după ce furnizorul de energie electrică a primit asigurări din partea reprezentanților din cadrul Primăriei Chișinău, responsabili de domeniul serviciilor comunale, că sunt depuse eforturi considerabile pentru identificarea soluțiilor de plată a energiei electrice consumate de către SA „Apă-Canal Chișinău”.
La 27 ianuarie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a declarat că atât în tarifele anterioare pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare de către S.A. „Apă-Canal Chișinău”, cât și în tarifele actuale, recent aprobate, au fost și sunt incluse toate cheltuielile necesare pentru consumul de energie electrică. Precizările sunt făcute de Agenție în contextul în care furnizorul de apă ar fi putut fi deconectat de la energie electrică din cauza datoriilor către Premier Energy și a declarațiilor făcute de primarul capitalei, Ion Ceban, care ar fi insinuat că acestea s-au acumulat din cauza acțiunilor întârziate ale ANRE cu privire la majorarea tarifului la apă și canalizare și a guvernării care și-ar dori „falimentarea” instituției.
Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a venit cu o reacție după ce Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a ajustat tarifele pentru consumatorii S.A. „Apă-Canal Chișinău” pentru anul 2023, arătându-se nemulțumit, menționând că decizia „nu soluționează problema existentă și este una păguboasă pentru întreprindere”.
