Spînu anunță consultări publice la noul Cod al urbanismului și construcțiilor: „Îndemn persoanele interesate să vină cu propuneri”

27 ianuarie 2023, 21:59 Societate 125
Andrei Spînu.  Sursa: Replica Media
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat inițierea consultărilor publice privind proiectul noului Cod al Urbanismului și Construcțiilor. Viceprim-ministrul a declarat că documentul elaborat este unul foarte riguros și concis, care ne va asigura confort pentru oameni și mai puțină poluare și a îndemnat persoanele interesate să vină cu propuneri de modificare.

„În acest an, vom face vom face regulă în construcții. Proiectul Codului Urbanismului și Construcțiilor poate fi consultat public. Este timpul să construim cu viziune și grijă față de țara în care locuim. Documentul poate fi consultat aici bit.ly/3RcYVEr.

În noul cod va fi stabilit cadrul legal unitar care va reglementa relațiile din domeniile de amenajare a teritoriului și urbanism, autorizarea și executarea lucrărilor de construcții, asigurarea calității construcțiilor, a materialelor și a produselor pentru construcții, exploatarea construcțiilor, precum și aplicarea consecventă a prevederilor legale în domeniul utilizării și post utilizării construcțiilor pe teritoriul Republicii Moldova”, a scris Spînu pe o rețea de socializare,

Vicepremierul a amintit despre numeroasele blocuri construite fără autorizații, despre zonele supraaglomerate și spune că noul Cod va pune capăt interpretărilor abuzive ale legislației.

„Puțini dezvoltatori construiesc cu respect pentru oameni. Avem nenumărate blocuri neautorizate în care locuiesc oamenii, chiar dacă acestea nu au fost date în exploatare. Avem zone supraaglomerate în care orice petic de pământ este „vânat” pentru a ridica o nouă construcție. Da, suntem un popor inventiv, dar așa nu mai poate continua. Nu mai putem construi cu gândul la aici și acum. Noul Cod va pune capăt interpretărilor abuzive ale legislație, după care se ascundeau constructorii până când instanța venea cu o hotărâre privind legalitatea lucrărilor.

Cu toții vrem orașe comode, frumoase, fără ambuteiaje, cu parcuri amenajate, verdeață, terenuri de joacă pentru copii și infrastructură socială dezvoltată. Cu regret, însă fiecare construiește ce și cum dorește. Pentru a avea orașe europene trebuie să ne învățăm să construim cu viziune, conform unui plan de amenajare sistemic. Noul document este unul foarte riguros și concis, dar care ne va asigura o dezvoltare armonioasă, confort pentru oameni și mai puțină poluare.

Îndemn persoanele interesate să vină cu propuneri de modificare. Știu că va fi greu, dar noi putem construi o țară în care să ne placă să trăim”, a mai spus ministrul.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media