Procuratura Anticorupție solicită arest la domiciliu pentru ex-președintele Igor Dodon

26 ianuarie 2023, 17:21 Justiție 139
Igor Dodon înainte de examinarea sa în dosarul „Energocom”.  Sursa: Replica Media
Procuratura Anticorupție a înaintat, joi, 26 ianuarie, un demers la Curtea Supremă de Justiție, privind înlocuirea măsurii preventive a inculpatului Igor Dodon, care este cercetat penal pentru corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită. Procurorii solicită înlocuirea măsurii obligarea de a nu părăsi țara cu arest la domiciliu.

La 19 ianuarie 2023, apărătorii lui Igor Dodon în ședință de judecată au înaintat o cerere prin care au solicitat încuviințarea acestuia să părăsească Republica Moldova, în perioada 28 ianuarie 2023 – 5 februarie 2023, pentru a asigura un tratament de reabilitare post COVID-19, în România, a fiului său, anexând în acest sens un șir de acte ce ar confirma necesitatea deplasării peste hotare.

Totodată, avocații și inculpatul Dodon Igor au motivat necesitatea încuviințării părăsirii prin prezentarea Trimiterii-Extras nr. 0163158 din 18 ianuarie 2023.

În ședința de judecată procurorii au solicitat audierea medicului însă instanța a respins cererea respectivă.

La 25 ianuarie 2023 medicul a cărui nume și prenume era indicat în documentul medical a declarat că nu-i este cunoscut pacientul menționat și că ar fi aplicat ștampila pe Trimiterea-Extras la rugămintea unei colege.

Potrivit medicului audiat, solicitarea a parvenit de la colega sa care examinează mereu familia Dodon și care se află în relații apropiate cu aceștia, fiind soția unui consilier din cadrul Consiliului Municipal Chișinău, membru al fracțiunii partidului din care a făcut parte și inculpatul.

Totodată, aceasta a menționat că procedurile indicate în Trimitere-Extras nu sunt necesare de a fi efectuate peste hotare, acestea fiind disponibile în Republica Moldova, iar în protocolul clinic național privind tratamentul infecției COVID-19 (forma gravitate medie), nu există astfel de recomandări.

În aceste circumstanțe, la 26 ianuarie 2023, procurorii au efectuat ridicări de documente și dispozitive informatice, astfel că toate acțiunile vor fi examinate prin prisma săvârșirii infracțiuni de confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale care acordă drepturi, în acest sens fiind inițiat un proces penal.

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, cercetat penal pentru corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită, a obținut permisiunea instanței de a părăsi pe o perioadă scurtă de timp teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, completul de judecată de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) i-a permis fostului șef de stat să călătorească în România, împreună cu soția sa și cu unul dintre fiii lor care ar avea nevoie de tratament medical.

Igor Dodon are interdicția de a părăsi țara. Măsura preventivă de control judiciar a fost prelungită de magistrați la 6 ianuarie 2023 pentru încă 60 de zile.

Între timp, ex-președintele a lansat noi acuzații la adresa procurorilor. Acesta susține că medicii care au prescris tratament fiului său cel mic ar fi fost „terorizați, presați și amenințați cu testul la poligraf” de către procurori, la indicația președintei Maia Sandu și a șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Drăgălin.

Liderul de onoare al PSRM a spus că procurorii au descins ieri, 25 ianuarie, cu interogatoriu și ridicarea arhivei la medicii, care au prescris tratament feciorului său, „la indicația Maiei Sandu și a Veronicăi Drăgălin”.

Recent, Igor Dodon a acuzat-o pe președinta Maia Sandu că îi creează probleme, folosindu-se de procurori, „de teama unei posibile concurențe”. Ex-președintele a spus că Procuratura „capturată de Maia Sandu” ar urma să „ organizeze” în timpul apropiat un șir de provocări la adresa sa și a familiei sale, cu informații ridicate în timpul perchezițiilor din 24 mai 2022.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media