La 19 ianuarie 2023, apărătorii lui Igor Dodon în ședință de judecată au înaintat o cerere prin care au solicitat încuviințarea acestuia să părăsească Republica Moldova, în perioada 28 ianuarie 2023 – 5 februarie 2023, pentru a asigura un tratament de reabilitare post COVID-19, în România, a fiului său, anexând în acest sens un șir de acte ce ar confirma necesitatea deplasării peste hotare.
Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, cercetat penal pentru corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită, a obținut permisiunea instanței de a părăsi pe o perioadă scurtă de timp teritoriul Republicii Moldova.
Potrivit Procuraturii Anticorupție, completul de judecată de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) i-a permis fostului șef de stat să călătorească în România, împreună cu soția sa și cu unul dintre fiii lor care ar avea nevoie de tratament medical.
Igor Dodon are interdicția de a părăsi țara. Măsura preventivă de control judiciar a fost prelungită de magistrați la 6 ianuarie 2023 pentru încă 60 de zile.
Între timp, ex-președintele a lansat noi acuzații la adresa procurorilor. Acesta susține că medicii care au prescris tratament fiului său cel mic ar fi fost „terorizați, presați și amenințați cu testul la poligraf” de către procurori, la indicația președintei Maia Sandu și a șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Drăgălin.
Liderul de onoare al PSRM a spus că procurorii au descins ieri, 25 ianuarie, cu interogatoriu și ridicarea arhivei la medicii, care au prescris tratament feciorului său, „la indicația Maiei Sandu și a Veronicăi Drăgălin”.
Recent, Igor Dodon a acuzat-o pe președinta Maia Sandu că îi creează probleme, folosindu-se de procurori, „de teama unei posibile concurențe”. Ex-președintele a spus că Procuratura „capturată de Maia Sandu” ar urma să „ organizeze” în timpul apropiat un șir de provocări la adresa sa și a familiei sale, cu informații ridicate în timpul perchezițiilor din 24 mai 2022.