VIDEO/ ULTIMA ORĂ/ Prețul la electricitate ar putea să scadă cu 25%. Andrei Spînu: Astăzi CSE va dispune reducerea tarifului

5 decembrie 2022, 12:24 Economie 325
Andrei Spînu, conferință de presă.  Sursa: captură video/Privesc.eu

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a susținut luni, 5 decembrie, o conferință de presă privind situația energetică din Republica Moldova. Viceprim-ministrul a anunțat că în urma înțelegerii cu partea transnistreană s-a ajuns la un acord de livrare a energiei electrice pentru patru luni, inclusiv decembrie, iar tariful ar putea să scadă cu aproximativ 25%.

Potrivit ministrului, autoritățile de la Chișinău și Tiraspol au ajuns la un acord pentru o durată de patru luni ca energia electrică să fie livrată de Cuciurgan, iar prețul la electricitate în urma acestei înțelegeri ar trebui să scadă.

„Putem considera la această etapă că în această iarnă vom avea energie electrică mai ieftină pentru toată țara. Am redus considerabil riscul de deconectări masive din produse de bombardamentele rusești asupra Ucrainei și o stabilitate a sistemului energetic. Am obținut reducerea tarifului. Astăzi CSE va dispune reducerea tarifului pentru luna decembrie. ANRE va trebui să ia decizia imediat după ce CSE va impune această revedere a prețului”, a declarat Andrei Spînu.

El a precizat că astăzi la ora 17:00 va avea loc ședința Comisiei pentru Situații Excepționale la care se va decide revizuirea tarifului le electricitare. În continuare, Agenția Națională pentru Regelementare în Energetică va revizui tariful „astăzi sau cel târziu mâine”.

Oficialul a reiterat că nu susține ideea de deconectare a malului stâng de la gaz.

„Scenariul în care am rupe orice poduri și am arunca milioane de oameni în prag de iarnă fără electricitate nu este unul responsabil. În ultimele săptămâni a consumat energie electrică la 90 de euro MWh, iar cea mai mare parte de energie, peste 40% a fost achiziționată de pe piața liberă ce depășeau 400 de euro MWh, în așa condiții tariful pentru consumator urma să crească la cel puțin 8 lei pentru KWh. Mulțumesc României pentru că este alături de R. Moldova, că a asigurat acea cantitate de energie pentru țara noastră”, a mai spus el.

Urmăriți conferința de presă Live:


Amintim că la 3 decembrie Spînu a anunțat că SA Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan pentru luna decembrie la un preț de 73 de dolari pentru MW.

Totodată, ministrul a precizat că întreg volumul de gaze procurat de „Moldovagaz” pentru luna decembrie, de 5,7 milioane de metri cubi, va reveni Centralei de la Cuciurgan în schimbul a 20% de energie electrică consumată de malul drept al Nistrului.

Șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a confirmat situația și a anunțat că pentru luna decembrie Moldovagaz va procura de la Energocom 3,5 milioane de metri cubi de gaze naturale pentru cetățenii de pe malul drept al Nistrului.

Amintim că la 30 noiembrie, ANRE a aprobat noile tarife la energia electrică. Astfel, de la 2 decembrie, consumatorii „Premier Energy”, adică cei din centrul și sudul R. Moldova, achită 5,91 lei/kWh, cu circa 1 leu și 14 bani mai mult decât tariful precedent, iar consumatorii „FEE-Nord”, din nordul țării, achită 5,60 lei/kWh, cu aproximativ 80 de bani mai mult față de tariful vechi.

Până în octombrie 2022, circa 70% din necesarul de energie era asigurat de Moldgres, dar după reducerea livrărilor de gaze de către Gazprom centrala nu mai furnizează curent electric.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media