Grupurile politice din Parlamentul European au votat pentru revocarea Evei Kaili din funcția de vicepreședintă a legislativului UE

13 decembrie 2022, 13:41 UE 129
Eva Kaili.  Sursa: Greek Reporter

Grupurile politice din Parlamentul European a votat marți în favoarea revocării din funcția de vicepreședinte a legislativului Uniunii Europene a eurodeputatei din Grecia Eva Kaili din cauza unei anchete privind suspiciuni de corupţie în care este implicat Qatar-ul, gazda Cupei Mondiale, scrie Rueters.

Kali, unul dintre cei 14 vicepreședinți ai Parlamentului European, a fost arestată și pusă sub acuzare în Belgia alături de alte trei persoane duminca trecută din cauza suspiciunilor că statul Qatarul le-a oferit cadouri extravagante și bani pentru a influența procesul de luare a deciziilor la Bruxelles.

Cazul, în care poliția a descoperit pachete de numerar, o parte din ei într-o valiză dintr-un hotel, aruncă o umbră asupra Parlamentului European care încearcă să fie o busolă morală la Bruxelles, punând în sarcină guvernele UE și criticând abuzurile globale ale drepturilor.

Qatarul a negat orice acuzație, iar Parlamentul European a acționat rapid pentru a slăbi legăturile cu Kaili.

„Integritatea este în primul rând”, a scris președintele Roberta Metsola pe Twitter în timp ce a anunțat votul unanim al liderilor grupurilor politice ale Adunării pentru a o înlătura pe Kaili din funcția de vicepreședinte.

Votul mai trebuie acum doar confirmat de plenul Parlamentului European mai târziu în cursul zilei de marți, ceea ce va fi o simplă formalitate dat fiind semnalul trimis de liderii familiilor europene.

Procurorii belgieni afirmă că suspectau de peste 4 luni de zile că o țară din zona Golfului Persic încearcă să cumpere influență la Bruxelles, o sursă apropiată de caz numind statul în cauză ca fiind Qatarul, scrie Hotnews. Oficialii de la Doha au negat imediat orice implicare.

Autoritățile elene au înghețat luni activele lui Kaili din țară după ce polițiștii belgieni au efectuat percheziții la 19 locuințe și la birourile Parlamentului European de vinerea trecută până la începutul acestei săptămâni.

Michalis Dimitrakopoulos, unul dintre avocații eurodeputatei, a declarat la postul privat grec Open TV că „poziţia sa este că este nevinovată”.

„Ea nu are nimic a face cu mita din Qatar”, a subliniat el.

Întrebat dacă s-au găsit bani în locuinţa clientei sale, acestal a răspuns că „nu confirm şi nici nu dezmint. Există o confidenţialitate”.

Eurodeputata socialistă greacă a fost arestată vineri seara la Bruxelles. La Atena, Partidul socialist grec (Pasok-Kinal) al cărui membru este Eva Kaili a anunţat seara că aceasta a fost „demisă”.

În centrul anchetei, condusă de un judecător de instrucţie de la Bruxelles: acţiunile unei „ţări din Golf” suspectate că „ar influenţa deciziile economice şi politice ale Parlamentului European prin plata unor sume de bani substanţiale sau oferirea de cadouri semnificative”, a subliniat parchetul federal.

În ceea ce priveşte beneficiarii, aceştia sunt personalităţi care au „o poziţie politică şi/sau strategică semnificativă” în cadrul Parlamentului European.
Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media