Vladimir Putin avertizează că riscul unui război nuclear este „în creștere”: „Nu am înnebunit, avem cele mai avansate arme, dar nu vom flutura cu ele în jurul lumii”

7 decembrie 2022, 20:46 Rusia 836
Vladimir Putin.  Sursa: Euronews

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri, la sesiunea anuală televizată a Consiliului pentru Drepturile Omului din Rusia, că riscul unui război nuclear este în creştere pe fondul conflictului din Ucraina, dar a insistat că Rusia nu a „înnebunit” şi nu va folosi prima arma nucleară, transmite agenția presă rusă de stat, Ria Novosti.

Putin a insistat că Rusia nu a „înnebunit” și că își consideră propriul arsenal nuclear ca fiind un factor de descurajare „pur defensiv”.

„Noi considerăm armele de distrugere în masă, arma nucleară, ca un mijloc defensiv. (Folosirea acesteia) este construită în jurul a ceea ce se numeşte „lovitura de represalii”: dacă suntem loviţi, lovim ca răspuns. (...) Nu am înnebunit, ne dăm seama ce sunt armele nucleare. Avem aceste arme într-o formă mai avansată și mai modernă decât orice altă țară nucleară, acesta este un fapt evident. Dar nu vom alerga în jurul lumii fluturând această armă ca un brici”, a zis liderul de la Kremlin.

„Despre faptul că Rusia niciodată nu îl va folosi (n.red. arsenalul nuclear) sub nicio formă... Dar dacă nu îl va folosi prima sub nicio formă, atunci nu îl va folosi nici a doua, deoarece posibilitățile de a-l folosi după o lovitură nucleară pe teritoriul nostru sunt foarte limitate”, a mai spus președintele rus.

Cu toate acestea, Putin a remarcat faptul că „ameninţarea unui război nuclear este în creştere”.

„Despre amenințarea războiului nuclear. (...) O astfel de amenințare crește, să fiu sincer.”

Doctrina militară a Rusiei prevede posibilitatea folosirii armelor nucleare în cazul unui atac asupra sa cu astfel de arme ori cu alte tipuri de arme de distrugere în masă, sau când în urma unui atac cu arme convenţionale însăşi existenţa statului rus este ameninţată.

Putin a subliniat că Rusia nu transferă nimănui arme nucleare, dar, dacă va fi necesar, își va proteja aliații „cu toate mijloacele de care dispunem”. El a mai adăugat că Moscova, spre deosebire de Statele Unite, nu are propriile sale arme nucleare tactice în alte țări.

Totodată, Putin a recunoscut că invazia sa în Ucraina va fi un „proces de lungă durată”, și a sugerat că Rusia nu are niciun plan de a renunța la acest război curând.

Oficiali occidentali au avertizat deja că, în cazul în care Rusia continuă să înregistreze eşecuri în campania militară din Ucraina, preşedintele Putin ar putea ordona folosirea armelor nucleare tactice. Bombe nucleare de mici dimensiuni, acestea pot fi folosite pe câmpul de luptă, pentru distrugerea unor obiective militare cum ar fi baze sau aeroporturi, dar posibil şi a unor localităţi.

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a zecea lună de confruntări, prelungindu-se astfel cu mult față de preconizata victorie-fulger pe care Moscova intenționa să o obțină în doar câteva zile, după declanșarea invaziei pe date de 24 februarie.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media