Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 152 de cazuri de gripă sezonieră: Municipiul Chișinău - cap de listă

25 ianuarie 2023, 15:43 Sănătate 91
Răceală și gripă/ Imagine simbol.  Sursa: www.europafm.ro

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă monitorizarea situației prin gripa sezonieră, infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și circulația virusurilor gripale.

În perioada 16.01.2023—23.01.2023 (săptămâna 03/2023), morbiditatea prin IACRS s-a manifestat la un nivel de intensitate medie, cu o creștere de 2,1% față de săptămâna precedentă a acesteia și a constituit 468,13 cazuri la 100 mii populație. Din numărul total de 12 190 de cazuri, 4339 (35,6%) au fost înregistrate în mun. Chișinău.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 152 de cazuri de gripă sezonieră (mun. Chișinău-104, Taraclia-15, Călărași-8, Bălți-7, Comrat-4, Nisporeni-3, Ialoveni, Rezina, Ungheni — câte 2 cazuri și Cahul, Edineț, Glodeni, Hîncești, Strășeni — câte 1 caz).

În săptămâna 03/2023 nu au fost înregistrate cazuri de deces prin gripă.

În laboratoarele ANSP, în perioada menționată, au fost investigate prin metoda molecular biologică – 89 de probe, la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2, dintre ele 33 de probe au fost pozitive (6-A(H3N2), 15-A(H1N1), 11- tip B și 1 caz de co-infecție între virusurile gripal tip B + SARS CoV-2) și 6 probe au fost pozitive la prezența virusurilor non-gripale.

De la începutul perioadei de monitorizare (03.10.2022 – 22.01.2023, săptămânile 40/2022-03/2023) au fost înregistrate, în total, 1274 cazuri de gripă; 160 150 de cazuri de IACRS și 6794 cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI).

Recomandăm populației respectarea măsurilor de profilaxie nespecifică (distanța fizică, igiena personală, igiena tusei și strănutului, igiena mâinilor, aerisirea încăperilor, purtarea măștilor în transportul public și în locurile aglomerate, adresarea la medic la apariția simptomelor compatibile cu gripa și IACRS (febră, tuse, strănut, dureri de cap, stare de slăbiciune).

Totodată, se recomandă instituțiilor medicale: monitorizarea şi evaluarea permanentă a situaţiei epidemiologice prin gripă; verificarea și suplinirea stocurilor de medicamente pentru tratamentul bolnavilor cu gripă sezonieră, IACRS și SARI; stabilirea diagnosticului precoce al gripei, IACRS și SARI conform definițiilor de caz; asigurarea notificării şi colectării datelor epidemiologice cu completarea formularelor respective și acordarea asistenței medicale persoanelor bolnave conform protocoalelor clinice; limitarea accesului vizitatorilor în IMSP și purtarea măștilor de către personal și vizitatori; fortificarea activităților și măsurilor de control al infecțiilor; realizarea activităţilor de profilaxie specifică și nespecifică în rândul populaţiei și a grupurilor profesionale cu risc sporit de îmbolnăvire și promovarea măsurilor specifice și nespecifice de prevenire a gripei și IACRS.

ANSP recomandă prelungirea realizării filtrului de dimineață în instituțiile de educație timpurie, prin verificarea temperaturii și a semnelor/simptomelor bolii respiratorii acute virale.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media