Reprezentanţii ţărilor Balcanilor Occidentali, dezamăgiți că negocierile de aderare la UE nu au început sau sunt blocate/ Summitul UE ce dezbate acordarea statutului de candidate pentru Moldova și Ucraina a început

23 iunie 2022, 20:34 UE 161
Olaf Scholtz, Ursula von der Leyen și Emmanuel Macron.  Sursa: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

După un summit cu reprezentanţii ţărilor Balcanilor Occidentali, de la care aceştia au plecat dezamăgiţi, liderii statelor UE au început un summit de două zile la care sunt aşteptaţi să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la UE, dar o aderare a acestor ţări se va produce într-un orizont de timp îndepărtat şi este condiţionată de reforme profunde, relatează agenţia EFE și Agerpres.

Este o „decizie extrem de importantă pentru viitorul” UE, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pentru care acest summit marchează un „moment istoric în plan geopolitic”.

Deşi, în lipsa vreunei surprize, liderii europeni vor acorda celor două ţări statutul de candidate la UE, procesul poate fi reversibil dacă ele nu realizează reformele cerute de Comisia Europeană.

Acest summit a fost precedat joi de un altul cu statele Balcanilor Occidentali, care de asemenea aspiră să devină membre ale UE. Summitul nu a permis însă depăşirea impasului asupra acordării statutului de candidate pentru Albania şi Macedonia de Nord.

Bulgaria blochează din anul 2020 iniţierea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord din cauza unor dispute istorice şi privind limba, iar Albania este ţinută în loc pentru că Bruxellesul doreşte ca ambele negocieri să înceapă concomitent, scrie Agerpres.

Acestea nu sunt însă singurele obstacole în calea aderării ţărilor din Balcanii Occidentali la UE, procesul fiind blocat şi de reticenţele unor ţări precum Franţa sau Olanda, care se tem de o reeditare a aderării grăbite a României şi Bulgariei în 2007, care a creat un val de lucrători imigranţi ce a alimentat în Marea Britanie sentimentele favorabile Brexitului.

Liderii statelor Balcanilor Occidentali (Albania, Bosnia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Serbia) şi-au exprimat dezamăgirea că negocierile de aderare cu ţările lor nu au început sau sunt blocate, deşi au trecut ani de când li s-a promis aderarea la UE, remarcă Reuters şi AFP.

„N-am obţinut nimic”, a rezumat sec preşedintele sârb Aleksandar Vucic. „Este o lovitură dură pentru credibilitatea UE”, a deplâns la rândul său premierul macedonean Dimitar Kovacevski, în timp ce premierul albanez Edi Rama i-a acuzat pe liderii europeni de „neputinţă”.

Liderii din UE și din Balcanii de Vest se întrunesc pe 23 și 24 iunie, la Bruxelles. Agenda reuniunii Consiliului European include o dezbatere strategică privind definirea relaţiilor Uniunii Europene cu partenerii apropiaţi din Europa, situaţia din Ucraina, din perspectiva evoluţiilor de securitate şi a sprijinului acordat de Uniunea Europeană pe multiple planuri, cererile de aderare la Uniunea Europeană ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, în contextul publicării, la 17 iunie, a Opiniilor Comisiei Europene, precum şi rezultatele Conferinţei privind viitorul Europei şi etapele următoare.

Diana
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media