VIDEO/ Ursula von der Leyen cere liderilor europeni să acorde Ucrainei și R. Moldova statutul de țări candidate la UE

22 iunie 2022, 21:42 Externe 106
Ursula von der Leyen, 22 iunie 2022.  Sursa: Twitter

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a transmis liderilor europeni „să fie la înălţime” acordând Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la UE la summitul CE. „Revine acum Consiliului European să ia o decizie şi să se arate la înălţimea responsabilităţii istorice care ţine de noi”, a declarat von der Leyen în faţa Parlamentului European reunit în minisesiune la Bruxelles.

„Ucraina a dovedit, şi asta încă înainte de război, că este pe calea cea bună. În aceşti ultimi ani, ea a efectuat în puţin timp mai multe reforme decât în cursul ultimelor decenii. Datorită acordului de asociere din 2016, ea deja a pus în aplicare circa 70% din regulile, normele şi standardele UE”, a afirmat şefa executivului european, citează Digi24.ro.

„O muncă importantă rămâne de făcut” în materie de luptă împotriva „influenţei excesive a oligarhilor asupra economiei”, a mai spus ea în cadrul unei dezbateri comune pentru pregătirea Consiliului European de pe 23-24 iunie.

„Istoria Uniunii noastre este istoria tinerelor democraţii care se întăresc asociindu-se (...) Este o poveste al cărui viitor capitol este scris astăzi de curajosul popor ucrainean şi de noi toţi, care trebuie să o însoţim pe calea Europei. O dată în plus, Europa se află într-un moment crucial. Să fim la înălţime”, a îndemnat ea.

„Republica Moldova a făcut paşi decisivi înspre Europa, cu un mandat clar de la cetățeni. Se află pe o traiectorie reală pro-europeană pe calea europeană pentru prima dată de la obţinerea independenţei, și acesta este un motiv pentru care merită să i se acorde statutul de ţară candidată. Trebuie să înțelegem că țara are nevoie de reforme importante, în special economice și în domeniul administrării publice, ceea ce necesită multe forțe și mult efort. Noi credem că țara are potențialul de a se ridica la cerințele UE”, a pledat Ursula von der Leyen în cadrul dezbaterii.

Amintim că la 17 iunie, Comisia Europeană s-a pronunțat în favoarea acordării statutului de candidat la Uniunea Europeană atât a Republicii Moldova, cât și Ucrainei.

La 21 iunie, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat că va invita săptămâna aceasta cele 27 de ţări membre ale UE să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană (UE).

Cererile de aderare la UE ale Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova în lumina Avizelor Comisiei vor fi discutate la următorul Consiliu European din 23 și 24 iunie.

Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media