Mold-street: Grupul Trans-Oil a atacat în instanță decizia CSE privind reglarea prețului la ulei

21 mai 2022, 14:51 Economie 147
Ulei de floarea soarelui.  Sursa: mold-street

Grupul Trans-Oil a atacat în instanță decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) prin care uleiul de floarea soarelui a fost inclus în lista produselor social importante și s-a limitat adaosul comercial și retrobonusul la acest produs, scrie portalul Mold-street. Reprezentanții companiei s-au arătat „pe deplin îngrijorați” în privinţa aplicării TVA fără drept de deducere la exportul uleiului.

Începând cu 19 mai 2022, TVA-ul la exportul și reexportul uleiului de floarea soarelui dezodorizat, inclusiv din Zona Economică Liberă și Portul Internațional Liber Giurgiulești, se face fără drept de deducere. Așa prevede dispoziția nr.21 din 18 mai, a Comisiei pentru Situații Excepționale, şedinţa căreia a fost prezidată de prim-ministra Natalia Gavrilița, notează Mold-street.

La fel, CSE a decis că „prin derogare de la prevederile art.102, alin.(6) din Codul Fiscal, sumele TVA deduse, aferente mărfurilor, serviciilor procurate, folosite pentru efectuarea exportului sau livrărilor asimilate exportului, înclusiv în Portul Internațional Liber Giurgiulești și în Zonele Economice Libere, a uleiului de floarea soarelui (poziția tarifară 1512) se exclud de la deducere și se raportează la costuri sau cheltuieli în perioada fiscală (luna calendaristică) în care a avut loc exportul sau livrările asimilate exportului”.

Aceeași decizie prevede că, pe perioada stării de urgență, uleiurile dezodorizate vor face parte din lista produselor social importante, prețul de comercializare a căror este reglementat. Toate aceste prevederi vor avea un impact major asupra pieţei uleiului vegetal din Republica Moldova.

Potrivit jurnaliștilor de la Mold-street, cel mai mare jucător de pe piaţă - grupul Trans-Oil - s-a arătat „extrem de îngrijorat” în privinţa aplicării TVA fără drept de deducere la exportul uleiului administraţia companiei, pentru că nu va mai beneficia de o deducere de 20% a TVA la export, adică de nişte venituri importante.

„Suntem pe deplin îngrijorati de aceasta decizie şi, la moment, evaluăm impactul acesteia. Ca urmare, vom consolida o poziţie şi vom ieşi în public cu o reacţie la acest subiect în cel mai scurt timp”, a declarat pentru Mold-Street Vitali Butnaru, managerul financiar de la Trans-Oil, precizând că „toată comunitatea investiţională dar şi partenerii externi vor fi informaţi corespunzator asupra acestei decizii fără precedent a CSE”.

Managerul Trans-Oil a menționat că privarea de dreptul la deducere și de rambursare a TVA pentru operațiunile de export impune la achitarea dublă a TVA atât în țara exportatoare, cât și în țara în care sunt importate mărfurile respective.

Potrivit portalului Mold-street, la începutul lunii mai, uleiul vegetal s-a scumpit cu circa 25% și a ajuns să coste în cele mai importante rețele de magazine din Chișinău și țară circa 50 de lei pentru un litru.

Compania Trans-Oil - cel mai mare producător de ulei și produse oleaginoase din țară, care deține o cotă de circa 90% din producție și de peste 95% din exporturi (cel puțin în ultimii trei ani), la nivel național - a fost acuzată de monopol de președintele Parlamentului Igor Grosu, dar și de fostul deputat Alexandr Slusari.

Anastasia
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media