Ucraina anunță că va opri de mâine fluxul de gaze ruseşti către Europa printr-un nod de tranzit important din Luhansk şi îl va transfera pe o altă rută. Reacția Moldovagaz

11 mai 2022, 00:07 Ucraina 587
conducte de gaz, gaz, Gaz, Moldovagaz.  Sursa: Replica Media

Ucraina a anunţat marţi că va suspenda începând de miercuri, 11 mai, fluxul de gaze ruseşti printr-un punct de tranzit care livrează aproape o treime din gazele care tranzitează teritoriul ucrainean către Europa. Operatorul de gaz al Ucrainei (GTSOU), a declarat forță majoră (clauză invocată atunci când o afacere este lovită de ceva care nu poate fi controlat), provocat de invazia rusă, și a informat că livrarea de gaze se vor face pe altă rută.

Președintele Consiliul de Administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a declarat că nu a primit notificări oficiale nici de la Gazprom, nici de la GTSOU din Ucraina cu privire la o posibilă restricționare a furnizării de gaze naturale la punctele de conexiuni intersistem de transport al gazelor Alekseevka și Grebeniki, menționând că livrările de gaze către țara noastră se efectuează în regim obișnuit.

Compania a declarat într-un comunicat că nu poate opera la staţia de compresoare de gaz Novopskov din cauza „interferenţei forţelor de ocupare în procesele tehnice”, adăugând că ar putea muta temporar fluxul afectat în altă parte, către punctul de interconectare fizică „Sudja”, situat pe teritoriul controlat de Ucraina.

Dar Gazprom, care deţine monopolul exporturilor de gaze ruseşti prin conducte, a spus că este „imposibil din punct de vedere tehnologic” să transfere toate volumele către punctul de interconectare Sudja, aşa cum a propus GTSOU.

Ucraina a rămas o rută importantă de tranzit pentru gazele ruseşti către Europa chiar şi după invazia Rusiei din 24 februarie.

Staţia de compresoare Novopskov din regiunea Luhansk, din estul Ucrainei, a fost ocupată de forţele ruse şi de luptători separatişti, la scurt timp după ce Moscova a început ceea ce ea descrie drept o „operaţiune militară specială”.

Este primul compresor din sistemul de tranzit al gazelor din Ucraina, din regiunea Luhansk, rută de tranzit pentru aproximativ 32,6 milioane de metri cubi de gaz pe zi sau o treime din gazul rusesc care este transportat către Europa prin Ucraina, a spus GTSOU.

Compania a anunțat că, pentru a-şi îndeplini „obligaţiile de tranzit către partenerii europeni în totalitate”, „va transfera temporar capacitatea indisponibilă” către punctul de interconectare Sudja de pe teritoriul controlat de Ucraina.

Gazprom a declarat că a primit o notificare din partea Ucrainei că ţara va opri tranzitul de gaze către Europa prin interconectorul Sohranivka de la 07:00, ora locală, pe 11 mai. Compania rusă a adăugat că Ucraina a propus trecerea întregului tranzit de gaze către Sudja, adăugând că nu vede nicio dovadă de forţă majoră sau obstacole pentru a continua ca înainte.

„Gazprom a primit astăzi o notificare oficială de la Operatorul Sistemului de Transport al Gazelor din Ucraina că partea ucraineană, invocând forță majoră, nu mai acceptă gaz pentru tranzit prin GIS ucrainean Sohranivka de la ora 7:00 pe 11 mai. Operatorul GTSOU propune transferul tuturor volumelor de tranzit către GIS Sudja. În același timp, a fost primită o notificare de la NJSC Naftogaz al Ucrainei că, în cazul continuării furnizării de gaze din partea rusă către GIS Sohranovka, volumele la punctele de ieșire din GTS al Ucrainei vor fi reduse corespunzător. În acest sens, Gazprom declară că nu a primit nicio confirmare a circumstanțelor de forță majoră, nu vede obstacole pentru continuarea lucrărilor în modul obișnuit, specialiștii ucraineni au lucrat în liniște la GIS Sohranivka și CS Novopskov în tot acest timp și continuă să facă acest lucru, tranzitul prin Sohranivka a fost asigurat în totalitate”, spun reprezentanții Gazprom.

Gazprom își îndeplinește pe deplin toate obligațiile față de consumatorii europeni, furnizează gaze pentru tranzit în conformitate cu contractul și acordul cu operatorul, serviciile de tranzit sunt integral plătite.

Gazprom a subliniat că „transferul de volume către GIS Sudja, pe baza schemei de flux rusești este imposibil din punct de vedere tehnologic distribuția volumelor este clar menționată în acordul de cooperare din 30 decembrie 2019, iar partea ucraineană este bine conștientă de acest lucru.”

Mai târziu a venit cu o reacție și directorul SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

„SA „Moldovagaz” nu a primit notificări oficiale de la PJSC „Gazprom” și OGTS al Ucrainei cu privire la restricționarea furnizării de gaze naturale la punctele de conexiuni intersistem de transport al gazelor Alekseevka și Grebeniki. Livrările de gaze către Republica Moldova se efectuează în regim obișnuit. În calitate de șef al SA „Moldovagaz”, voi continua să informez consumatorii și alte părți interesate despre evoluția acestei situații”, a scris el pe canalul său de Telegram.


Anastasia
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media