Dosarul blanchetelor pentru pașapoarte: Percheziții la domiciliul ex-șefului ASP Vladislav Zara: Acesta a părăsit țara, iar descinderile se desfășoară în prezența soției suspectului

10 mai 2022, 16:58 Justiție 334
Vladislav Zara.  Sursa: captură/privesc.eu

Procurorii anticorupție efectuează, în aceste momente, percheziții la domiciliul fostului șef al Agenției Servicii Publice (ASP) Vladislav Zara. Informația a fost confirmată de procurora de la Procuratura Generală Mariana Cherpec, responsabilă pentru comunicarea cu reprezentanții mass-media.

Potrivit informațiile prezentate de Cherpec, descinderile au loc în dosarul achiziționării blanchetelor pentru pașapoarte.

Totuși, perchezițiile se efectuează în prezența soției lui Vladislav Zara, în contextul în care acesta a părăsit teritoriul Republicii Moldova.

Amintim că, la 3 mai, procurorii anticorupție în comun cu ofițerii SIS, CNA și SPIA a MAI au efectuat în jur de 50 de percheziții la Agenția Servicii Publice. În rezultat, au fost reținute și audiate în total 13 persoane.

Ulterior, în rezultatul examinării demersurilor procurorilor anticorupție privind aplicarea arestului preventiv în privința celor 13 persoane reținute în cadrul dosarului privind achiziționarea blanchetelor la ASP, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au decis plasarea în arest la domiciliu, pe un termen de 30 zile a 11 persoane, liberarea provizorie sub control judiciar, pe un termen de 30 zile a unei persoane și respectiv plasarea în arest preventiv pe un termen de 20 zile a ex-directorului ASP, Serghei Railean.


ASP a anunțat, la sfârșitul lunii aprilie 2021, o licitație în valoare de aproximativ 500 milioane lei pentru procurarea blanchetelor cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare.

Deputatul PAS Radu Marian a emis mai multe demersuri ca respectiva licitație să fie stopată motivând că la depozitul ASP există o rezervă de 400.000 de blanchete.

Ulterior, pe atunci șef al ASP, Vladislav Zara a acuzat instituția prezidențială că ar face presiuni asupra ASP pentru a anula licitația nominalizată. În reacție, Președinția a declarat că acuzațiile directorului Agenției vin după ce organele de drept au fost sesizate pe acest caz.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media