Delegația Republicii Moldova a solicitat Tiraspolului să renunțe la acțiunile cu caracter provocator și la încălcarea regimului Zonei de Securitate

30 iunie 2022, 17:16 Politică 111
Tiraspol, stânga Nistrului.  Sursa: Replica Media

Membrii Comisiei Unificate de Control (CUC) au avut o reuniune de lucru, la 30 iunie, la Bender, unde au fost abordate mai multe subiecte, printre care problema posturilor structurilor transnistrene, instalate abuziv și fără coordonarea Comisiei. Totodată, prezența acestora în Zona de Securitate a fost reflectată în trei rapoarte săptămânale prezentate în cadrul ședinței de către Comandamentul Militar Întrunit.

Delegația Republicii Moldova a susținut că posturile ilegale și reprezentanții înarmați ai structurilor de forță subordonate Tiraspolului nu-și au locul în perimetrul de responsabilitate a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii și a cerut retragerea acestora.

Delegația Republicii Moldova a declarat că acțiunile unilaterale ale exponenților transnistreni, precum și tentativele acestora de a distorsiona faptele și a reinterpreta documentele operațiunii de pacificare de pe râul Nistru, provoacă blocaje în activitatea CUC, a Comandamentului Militar Întrunit și contravin Acordului din 21 iulie 1992.

În declarația delegației Republicii Moldova, difuzată participanților la lucrările CUC, s-a cerut acestora să formuleze o justă apreciere acțiunilor provocatoare ale Tiraspolului, iar delegația regiunii transnistrene a fost chemată să revină în albia constructivității, să înceteze abordările confrontaționiste și generarea disensiunilor în cadrul Comisiei Unificate de Control și Comandamentului Militar Întrunit.

Pe durata ședinței nu au fost luate decizii privind subiectele examinate, iar discuțiile vor fi reluate în data de 7 iulie 2022.

Diana
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media