„Am observat multe atacuri la nivel politic și sunt trist de acest aspect. Aș dori să discutăm pe argumente. În toate aceste atacuri politice nu am auzit argumente care să vină împotriva acestor intenții ale noastre.
Am rugămintea să ne gândim cu toții la studenți, nu doar la interesele politice de moment și vreau ca dezbaterea publică să nu intervină în educație și eu mă voi concentra pe esență.
Esența este să facem condiții mai bune pentru cadrele didactice, cercetători și studenți”, a declarat ministrul Educației și Cercetării.
Potrivit lui Topală, sistemul de învățământ se confruntă în ultimele decenii cu o serie de probleme, printre care: scăderea bruscă a numărului de elevi și studenți; nivel ridicat de abandon școlar, în special în rândul elevilor/ studenților din familii vulnerabile, număr mare de universități mici susținute din bugetul de stat și prin urmare o utilizare ineficientă a banului public.
Totodată, a menționat că cercetarea științifică la nivel universitar se confruntă cu probleme legate de sistemul binar de cercetare și educație, de management ineficient al domeniilor cercetării și inovării, de nivelul scăzut de corelare a învățământului superior cu cercetarea și piața muncii, de lipsa de motivare a tinerilor pentru activitatea de cercetare și cariera universitară, infrastructura cercetării fiind depășită și slab ajustată la standardele internaționale.
În acest sens, s-a argumentat necesitatea procesului de reorganizare a instituțiilor de învățământ superior, care va avea loc între perioada de absolvire a studiilor și începutul noului an de studii.
Reforma Ministerul Educației și Cercetării a stârnit discuții aprinse în mediul online. Despre inițiativă s-au expus ultimii 2 foști miniștri ai Educației, politicieni precum și reprezentanți ai mediului academic.
Mai multe universități de stat din R. Moldova au emis scrisori publice către ministerul de resort, iar una a înregistrat o petiție online, prin care solicită păstrarea statutului independent al lor.
Totodată, la 29 iunie, primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a venit cu un apel către șefa statului Maia Sandu, prin care îi solicită să revadă decizia Ministerului Educației și Cercetării (MEC) care a dispus reorganizarea universităților și respectiv absorbția Universității de Stat din Tirspol de către Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.
- Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, despre procesul de reorganizare a instituțiilor superioare de învățământ: Vrem să creăm universități puternice, bine poziționate în clasamente internaționale
- „Este crud, neargumentat, lipsit de viziune și consecvență”. Angajații Academiei de Administrare Publică își exprimă „dezacordul total” cu intenția MEC privind reforma învățământului superior
Potrivit ministerului de resort, „admiterea la studii superioare se va desfășura doar în instituțiile reorganizate, iar transferul studenților se va finaliza până la începutul noului an de studii.”
