Ministrul Justiției: „Decizia Adunării Populare a Găgăuziei conține toate aparențele unui act ilegal. Din punctul meu de vedere, se poate recurge la sesizarea directă a instanței de contencios administrativ”

29 aprilie 2022, 17:16 Justiție 206
Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției.  Sursa: Replica Media

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat că decizia Adunării Populare a Găgăuziei prin care se permite purtarea și păstrarea bandei bicolore negru-portocaliu, cunoscută ca panglica Sfântul Gheorghe, pe teritoriul Găgăuziei „conține toate aparențele unui act ilegal”. Potrivit lui Litvinenco, adoptarea unui asemenea act reprezintă un precedent periculos și susține că se poate sesiza direct instanța de contencios administrativ.

„În art.12 alin.(2) și (3) din Legea nr. 344/1994 privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri) sunt indicate expres domeniile în care Adunarea Populară poate adopta legi locale. Este evident că legea locală în discuție nu vizează niciunul din domeniile prescrise de lege”, a declarat membrul cabinetului de miniștri,

Potrivit lui Litvinenco, adoptarea unui asemenea act reprezintă un precedent periculos, care ar avea ca efect o „dezincriminare indirectă” a unor fapte sancționate de legislația națională, prin restrângerea aplicabilității normelor contravenționale, penale, precum și a normelor speciale privind contracararea activității extremiste în anumite regiuni ale țării.

„Mai mult decât atât, această abordare este inadmisibilă, ținând cont de specificul normelor în discuție, care se aplică uniform cu referire la orice persoană care se află oriunde pe teritoriul țării noastre. De aceea, actul în discuție urmează a fi supus controlului de legalitate prin intermediul oficiului teritorial al Cancelariei de Stat. Întrucât un asemenea act poate avea consecințe grave, din punctul meu de vedere, se poate recurge la sesizarea directă a instanței de contencios administrativ, solicitându-se totodată suspendarea actului contestat, în corespundere cu prevederile legislației naționale”, a mai adăugat ministrul Justiției.

Amintim că, deputații Adunării Populare a UTA Găgăuziei au adoptat o lege prin care permit utilizarea panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul regiunii. Legea a fost adoptată în regim de urgență, scrie presa din regiune. Acum, proiectul de lege urmează să fie promulgat de bașcanul Irina Vlah. Asta deși Parlamentul de la Chișinău a votat pentru interzicerea „simbolurilor agresiunii militare în țară”, inclusiv și panglica Sfântului Gheorghe. Iar din 20 aprilie, pe teritoriul Republicii Moldova este deja interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a semnelor distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media