Proiectul de construcție a unui complex lângă Circ, trimis la reexaminare. Chironda: „Va fi o noapte fierbinte de negocieri”

23 decembrie 2021, 19:27 Societate 380
Proiectul de constructie a complexului de lângă circ.  Sursa: Urbanconstruct

Proiectele de decizie privind privatizarea celor două loturi de de pe strada Circului au fost trimise astăzi, 23 decembrie, spre reexaminare. Decizia a fost luată cu votul a 27 de consilieri din Consiliul Municipal Chișinău.

Inițiativa de a transmite la reexaminare aceste două puncte a fost a socialiștilor.

„Care-i argumentul? Sunt persoane fizice care așteaptă să-și valorifice dreptul”, s-a întrebat Andrei Năstase.

Consilierul din partea Partidului „Șor”, Valeri Klimenko, a precizat că în cazul în care sunt probleme cu aceste decizii, trebuie reîntoarse, iar Procuratura să decidă legalitatea acestora.

„Cred că cei de la socialiști înțeleg că aceste chestiuni au multe probleme și este o nouă scăpare a dlui Chirtoca, așa că mai bine să-l întoarcem, lasă Procuratura să vadă dacă este ceva acolo și gata”, a spus Klimenko.

Socialistul Alexandr Odințov a punctat că în cazul în care s-a încălcat regulamentul, atunci e nevoie de reexaminarea subiectului.

„Fiecare punct pe ordinea de zi a trecut prin comisie, fiind pregătit de Executiv. Dacă sunt anumite întrebări, trebuie date la comisie și în plen, dacă s-a încălcat vreun regulament sau este o încălcarea legii, atunci atunci nu putem să-l aprobăm și trebuie trimis la reexaminare Executivului pentru a-l corecta. Dacă este dreptul persoanei fizice sau juridice de a privatiza, nu văd de ce nu trebuie respectat, indiferent că cineva vrea circ sau show politic. Așa că, trebuie examinat din punct de vedere legal, dar nu show politic”, a precizat Odințov.

În concluzie, Andrei Năstase a spus că Executivul pune pe ordinea de zi lucruri nepregătite.

„Vreau să-i întreb pe acești harnici proletari, socialiști, au măcar un argument pentru care următoarea chestiune ce nu vizează agenții economici, PUZ-urile, îs persoane fizice, de ce? Întrebați socialiștii harnici care sunt argumentele fizice? Sunt cetățeni ai orașului? Constatăm că Executivul pune pe ordinea de zi lucruri nepregătite”, a spus Năstase.

Președintele ședinței, Victor Poleacov, a argumentat că trimiterea spre reexaminare a subiectelor este din cauza că „au intervenit anumite momente pentru care trebuia reexaminare și asta e logica trimiterii spre reexaminare”, iar Serghei Burgudji de la Partidul „Șor” a punctat că „oamenii care au așteptat câțiva ani, vor mai aștepta trei zile.”

Cu referire la acest subiect, fostul viceprimar al capitalei, Victor Chironda, a subliniat că astăzi „va fi o noapte fierbinte de negocieri.”

„Mâine va avea loc ședința biroului CMC unde se va decide dacă cele două proiecte de decizie vor fi puse pe ordinea de zi a ședinței de marțea viitoare. Deși e -7, pentru cineva va fi o noapte fierbinte de negocieri. Voturile pentru un buget populist costă scump”, a scris Chironda pe pagina sa de Facebook.

Amintim că pe agenda Consiliului Municipal Chișinău de astăzi, 23 decembrie, au fost introduse două puncte la final care prevăd privatizarea a 2 terenuri aferente construcției de pe strada Circului care urmează să ajungă în posesia companiei Urbanconstruct care planifică edificarea unui complex din patru blocuri de locuit și un business centru de 21 de etaje între clădirea Circului și Biserica ”Constantin și Elena”. Fostul viceprimar al capitalei, Victor Chironda îl acuză pe primarul general că în acest fel, a dat coridor verde pentru „megaconstrucții monstruoase în Chișinău”.

Potrivit lui Chironda, dacă CMC va aproba cererea Urbanconstruct, atunci compania care deține deja alte 6 terenuri în preajmă va mai avea nevoie de un sigur teren care aparține unei persoane fizice, după care va obține toate autorizațiile de construcție.

„Pentru că după privatizarea acestor două terenuri urmează cumpărarea ultimului teren care aparține unei persoane fizice, compasarea terenurilor și depunerea cererii pentru Certificat de urbanism. Faptul că acolo e zonă „Re” nu stresează pe nimeni. După demiterea mea primăria a emis deja zeci de autorizații pe zona Re. Despre cât cântăresc promisiunile lui Ion Ceban vă faceți singuri concluziile”, a încheiat Victor Chironda.
Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media