DOC/ Membrii CSM - Dorel Musteață și Victor Micu, verificați de inspectorii de integritate privind regimul juridic al conflictelor de interese

17 ianuarie 2022, 11:15 Justiție 107
CSM.  Sursa: deschide.md

În săptămâna 10 - 14 ianuarie 2022, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat două proceduri de control pe regimul juridic al conflictelor de interese în privința a doi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Este vorba despre Dorel Musteață și Victor Micu.

„Investigațiile au fost pornite în baza unei autosesizări, după ce o televiziune a difuzat imagini din una dintre ședințele Consiliului, în cadrul căreia cei doi membri ar fi participat la o procedură de vot în care erau vizați”, precizează ANI într-un comunicat de presă.

Astfel, inspectorii de integritate vor verifica și vor stabili dacă acțiunile celor doi subiecți ai declarării reprezintă sau nu o încălcare a acestui regim juridic.

„În cadrul ședinței CSM din 29 noiembrie, cei doi judecatori au votat împreună de ceilalți membri pentru atribuirea unor grade, fiind și ei doi vizați. Imaginile video au fost date pe post în cadrul emisiunii Cabinetul din Umbră, de la începutul lunii decembrie, la care a participat președinta ANI. Ulterior, instituția noastră s-a autosesizat. Respectiv, inspectorul a inițiat controalele pentru a stabili dacă s-a încălcat legea. Menționăm, ca un conflict de interese poate fi constatat doar de un inspector de integritate”, a precizat pentru Replica Media purtătoarea de cuvânt a instituției, Maria Dastic.


De asemenea, câte un control pe avere a fost demarat pe numele unui procuror din Procuratura Orhei și a unui funcționar public cu statut special din cadrul INSP al IGP al MAI. Un funcționar public cu statut special din cadrul Serviciului Vamal și un alt funcționar din cadrul Inspectoratului Fiscal de Stat din mun. Chișinău sunt verificați pentru posibile incompatibilități de funcție.

Săptămâna trecută, inspectorii de integritate au identificat două încălcări ale legii speciale a ANI, care au fost săvârșite de către un ex-rector al unei universități de stat și un funcționar public cu statut special din cadrul Biroului Vamal Nord al Serviciului Vamal. Aceștia au fost stabiliți cu câte un conflict de interese în serviciul public, actele pot fi vizualizate pe pagina web a ANI.

Un alt funcționar public cu statut special din cadrul Serviciului Vamal figurează într-o cauză contravențională inițiată pentru depunerea tardive a declarației de avere și interese personale.

În alte 19 cazuri, inspectorii din integritate au refuzat inițierea procedurilor de control a averii, conflictelor de interese și incompatibilităților. Procese verbale cu privire la refuzul inspectorilor și argumentările acestora sunt publice pe pagina web a ANI.

Șapte conflicte de interese au fost declarate la ANI de subiecții declarării, care au fost soluționate de inspectorii de integritate.

18 Certificate de Integritate au fost eliberate pentru candidații la funcția publică.

Reprezentanții ANI au oferit 168 de consultații telefonice, inclusiv 40 la Linia Instituțională de Informare.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media