Ministra Mediului: „Poligonul de la Țînțăreni pe de parte nu este ideal cum vrea domn' primar să-l „vândă” publicului”

13 ianuarie 2022, 22:20 Mediu 102
Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu.  Sursa: realitatea.md

Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, a venit astăzi, 13 decembrie, cu o reacție la declarațiile primarului general al capitalei, care a adus Chișinăul drept exemplu privind colectarea și depozitarea deșeurilor, aceasta subliniind că „ depozitarea deșeurilor este cea mai proastă soluție în procesul de gestionare a deșeurilor”, iar „poligonul de la Țînțăreni pe de parte nu este ideal cum vrea domn' primar să-l ”vândă” publicului.”

„Am spus-o anterior și o repet: depozitarea deșeurilor este cea mai proastă soluție în procesul de gestionare a deșeurilor. Ea este necesară doar ca măsură temporară. Însă noi trebuie să introducem elemente noi, precum colectarea separată la sursă, sortarea deșeurilor, pentru ca să selectăm deșeurile pe categorii și să le valorificăm, transformându-le în materie primă secundară, în energie, în îngrășaminte. Doar așa vom ajunge la obiectivul național de #zerodeșeuri.

La moment, mun. Chişinău generează zilnic cca 600 tone de deşeuri, respectiv, peste 200 mii tone anual, aproape toate depozitându-se la poligonul de la Ţînţăreni, ceea ce nu ar fi trebuit să fie în felul ăsta. 200 mii tone de resurse de aruncă aiurea la poligon, pe când ar putea fi valorificate și contribui la dezvoltarea societății. Și poligonul de la Țînțăreni pe de parte nu este ideal cum vrea domn' primar să-l ”vândă” publicului. Dacă tot e să dai un exemplu din Moldova despre un poligon construit conform normelor de prevenire a poluării, atunci ăsta ar fi poligonul de la Nisporeni”, a scris Ministra Mediului.

Totodată, Iuliana Cantaragiu pune accentul pe importanța reciclării și transformării deșeurilor în energie.

„Revenind la Chișinău. O bună parte din deșeurile din municipiul Chișinău pot și trebuie să fie valorificate (reciclate sau transformate în energie), astfel salvându-se tone de resurse naturale care au fost exploatate pentru a se produce acele bunuri, care astăzi au ajuns deșeuri. Ăsta e un alt aspect al problemei. Noi cu toții, și fiecare în parte, trebuie să avem respect pentru apă, soluri, păduri, gaz, petrol, etc., care au fost extrase din natură pentru a produce mărfuri și energie, care ne asigură confortul în fiecare zi.

Prin urmare, deșeurile sunt resurse și ele trebuie să fie valorificate din respect față de mediu, din respect față de copiii noștri, a căror viitor este extrem de incert cu un asemenea comportament iresponsabil al adulților, care consideră că depozitarea este ok”, a conchis Cantaragiu.


Amintim că, consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate îl acuză pe primarul general al Chișinăului, Ion Ceban, de gestionarea greșită a deșeurilor. Mai exact, consilierii afirmă că primarul nu ar avea viziune privind managementul deșeurilor. Totodată, aceștia îl acuză de incompetență privind implementarea mai multor proiecte de decizie în acest sens.

În reacție, primarul Ion Ceban a menționat că „nicăieri în țară nu este un exemplu mai bun decât în Chișinău privind colectarea, depozitarea deșeurilor cât și viziunea pe termen scurt, mediu și lung privind gestionarea acestei probleme”.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media