Antony J. Blinken, despre tensiunile Ucraina-Rusia: Frontierele și integritatea teritorială a unui stat nu pot fi schimbate cu forța

10 ianuarie 2022, 19:07 SUA 114
Antony Blinken.  Sursa: Captură de ecran

Secretarul de Stat al SUA Antony J. Blinken susține că acțiunile Moscovei amenință cu stabilirea, pe teritoriul Europei, a unui nou precedent care pune la îndoială principiile internaționale de bază ce sunt vitale păcii și securității. Totodată, oficialul a afirmat în cadrul unei conferințe de presă că NATO nu a invadat Ucraina și Georgia și nu a dislocat trupe în Republica Moldova împotriva voinței acestui popor.

„Acțiunile Moscovei amenință cu stabilirea, pe teritoriul Europei, a unui nou precedent care pune la îndoială principiile internaționale de bază ce sunt vitale păcii și securității: Faptul că frontierele și integritatea teritorială a unui stat nu pot fi schimbate cu forța.

Că este dreptul inerent al cetățenilor unei țări să ia, ei înșiși, deciziile propriei țări și să determine viitorul propriei țări. Că toți membrii comunității internaționale cad sub incidența unui set de reguli comune și ar trebui să plătească nerespectarea angajamentelor solemne pe care le fac. Aceste principii transcend granițele Ucrainei. Ele transcend granițele Europei”, a declarat secretarul de Stat al SUA Antony J. Blinken.

Antony Blinken a precizat că o soluție diplomatică este încă posibilă, dacă Moscova acceptă dialogul pentru a dezamorsa criza din jurul Ucrainei. „Suntem gata să răspundem cu forță la o nouă agresiune rusă, dar o soluţie diplomatică este totuşi posibilă, şi de preferat, dacă Rusia alege această cale”, a spus el.

Totodată, oficialul a afirmat că NATO nu a invadat Ucraina și Georgia și nu a dislocat trupe în Republica Moldova împotriva voinței acestui popor.

„Rusia a ridicat probleme de securitate europeană în declarațiile sale publice şi în documentele pe care le-a prezentat. Dar să fim foarte clari despre asta: NATO nu a invadat Ucraina; NATO nu a invadat Georgia; NATO nu a dislocat trupe în Republica Moldova împotriva voinței poporului său. Acestea sunt toate lucrurile, printre multe altele, pe care Rusia le-a făcut în ultimii ani”

Adjuncta secretarului de Stat american Wendy Sherman s-a întâlnit luni, la Geneva, în Elveţia, cu adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov, după ce au luat cina duminică. Cei doi oficiali au început luni dimineața negocierile pe fondul temerilor legate de invadarea Ucrainei de către Rusia, care pretinde o limitare a influenţei occidentale la frontierele sale.

O întâlnire NATO-Rusia este prevăzută miercuri la Bruxelles, urmată de o reuniune joi la Viena a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), pentru a-i include pe europeni, care se tem să nu fie marginalizaţi.

Occidentul şi Kievul acuză Rusia că a masat aproape 100.000 de soldaţi la frontiera ucraineană în vederea unei potenţiale invazii şi l-au ameninţat pe Vladimir Putin cu sancţiuni „masive” şi fără precedent dacă va ataca din nou Ucraina.

Aceste sancţiuni ar putea ajunge până la a exclude Rusia din sistemul financiar internaţional ori a împiedica intrarea în funcţiune a gazoductului Nord Stream 2.

Diana
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media