Mai puțină birocrație pentru redobândirea cetățeniei române. Un proiect de lege în acest sens a fost trimis în Parlament

18 februarie 2022, 14:55 România 160
Pașaport românesc.  Sursa: documente.md

Deputații români Iulian Lorincz și Radu Mihail au înregistrat un proiect legislativ prin care vor să reducă numărul de zile necesare pentru transcrierea actelor de stare civilă pentru românii care au dobândit sau redobândit recent cetățenia română. Anunțul a fost făcut de către deputatul USR, pe pagina sa de Facebook.

„Concret, proiectul vine în întâmpinarea cetățenilor români care au depus jurământul de credință față de România și care nu vor mai trebui să aștepte acele 60 de zile nejustificate pentru obținerea CNP-urilor și transcrierea certificatelor de naștere la primăriile din țară”, a menționat deputatul.

Astfel, proiectul presupune reducerea termenului de așteptare la 10 zile, un termen mult mai rezonabil pentru cetățeni, în condițiile în care reducem perioada în care nu-și puteau exercita dreptul de vot, nu aveau acces la servicii sociale sau medicale, nu se puteau înscrie pentru a frecventa cursurile unei unități de învățământ, sau nu se puteau angaja, întrucât toate aceste interacțiuni cu instituțiile se fac doar în baza CNP.

În prezent, termenul de soluţionare este de 60 de zile de la data depunerii cererii pentru persoanele care au dobândit/redobândit cetăţenia română şi care solicită transcrierea certificatelor de naştere şi căsătorie.

Anatol
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media