Stoltenberg: Războiul din Ucraina ar putea dura ani de zile, deoarece Putin încă vrea „întreaga Ucraină”

6 aprilie 2022, 19:58 Externe 257
Jens Stoltenberg, NATO.  Sursa: Replica Media

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că „nu există niciun semn” că președintele rus Vladimir Putin și-ar fi schimbat ambiția de a cuceri întreaga Ucraină, în ciuda faptului că în acest moment Rusia își concentrează atenția asupra estului țării. Într-o conferință de presă, organizată miercuri înainte de o întâlnire la Bruxelles a miniștrilor de externe ai NATO, Stoltenberg a avertizat, de asemenea, că războiul din Ucraina ar putea dura ani de zile, relatează CNN.

Nu am văzut niciun semn că președintele Putin și-a schimbat ambiția de a controla întreaga Ucraină și, de asemenea, de a rescrie ordinea internațională, așa că trebuie să fim pregătiți pentru un termen lung”, a spus el. „Trebuie să fim realiști și să ne dăm seama că acest lucru poate dura mult timp, multe luni sau chiar ani”.

Miniștrii de externe ai țărilor NATO se reunesc miercuri și joi pentru a discuta despre creșterea sprijinului pentru Ucraina.

Kievul a cerut tancuri și avioane de luptă pe lângă sistemele de apărare deja furnizate de Occident.

„Nu voi intra în toate detaliile despre exact ce tip de echipamente armate furnizează aliații, dar pot spune că tot ce fac aliații este semnificativ și că include unele sisteme mai grele combinate cu sisteme mai ușoare”, a spus Stoltenberg.

Războiul din Ucraina, implicații de securitate pe termen lung pentru Europa

El a avertizat că războiul din Ucraina va avea implicații de securitate pe termen lung pentru Europa, indiferent de momentul în care se va termina.

„Am văzut dorința președintelui Putin de a folosi forța militară pentru a-și atinge obiectivele. Și asta a schimbat realitatea securității în Europa pentru mulți, mulți ani”, a spus secretarul general.

În cea de-a 42-a zi de război în Ucraina, lucrurile escaladează atât militar cât și diplomatic. Marți, țările UE au expulzat în masă aproape 200 de diplomați ruși din motive de „securitate” și au anunțat, în coordonare cu Statele Unite și G7, un nou val de sancțiuni împotriva Rusiei. Moscova, la rândul său, neagă orice implicare în crimele de război comise în Bucha și alte orașe din suburbiile Kievului.

Tot marți, ONU a actualizat bilanțul copiilor uciși în Ucraina de la începutul războiului, 165, și numărul refugiaților ucraineni, care a depășit 4,2 milioane.

Potrivit NATO, trupele ruse au părăsit regiunea Kiev și nordul Ucrainei pentru a se reînarma, pentru a primi întăriri, pentru că au suferit multe pierderi, pentru a lansa un nouă ofensivă în regiunea Donbas.

REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre atacul neprovocat și inuman al Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie și 5 aprilie.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media