LIVE TEXT/ Ucraina, ziua 23 de război. Podoliak, despre negocierile ruso-ucrainene: „Cerem încetarea focului, retragerea trupelor și garanții de securitate”

18 martie 2022, 07:16 Ucraina 909
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Vineri, 18 martie, se împlinește a 23-a zi de când Rusia a invadat Ucraina sub pretextul unei „operațiuni speciale”, iar de atunci și până astăzi peste 70.000 de civili ucraineni au fost evacuați din zonele de luptă, 3 milioane de oameni au fugit din țară de ororile războiului, mii dintre ei au decedat și zeci de mii au fost răniți. De asemenea, infrastructura vitală a fost distrusă în unele orașe (apă, căldură, lipsa de hrană), orașul-port Mariupol fiind una dintre țintele principale, bombardamentele cauzând distrugeri masive și decesul a peste 2.400 de oameni.

În același timp, peste 14.000 de soldați ruși și-au pierdut viața în acest conflict declanșat de Putin, țara devine din ce în ce mai izolată la nivel internațional din punct de vedere politic și economic urmare a sancțiunilor impuse de celelalte state, iar după excluderea Federației Ruse din Consiliul Europei, CtEDO a decis să suspende „examinarea tuturor plângerilor” depuse împotriva Federației Ruse. De asemenea, Polonia a adunat peste 300 de declaraţii ale martorilor, în cadrul unei anchete cu privire la crimele de război comise de forţele ruse în Ucraina.

UPDATE 21:38. Convorbirea video securizată a președintelui american Joe Biden cu președintele chinez Xi Jinping s-a încheiat după o oră și 50 de minute, a anunțat un oficial de la Casa Albă. Convorbirea a început la ora 9:03, ora Washingtonului, și s-a încheiat la 10:53, potrivit CNN, citat de Digi24.

UPDATE 21:14. Jucătorul elveţian de tenis Roger Federer (27 ATP) a anunţat astăzi, 18 martie, prin intermediul unui tweet că va dona 500.000 de dolari (452.000 de euro), prin intermediul fundaţiei sale, în favoarea copiilor refugiaţi, pentru ca aceştia să îşi poată continua școala.

UPDATE 20:34. Letonia, Lituania și Estonia au expulzat în total 10 diplomați ruși, au anunțat astăzi, 18 martie, ministerele lor de externe. Diplomaţii au fost expulzaţi într-o mişcare coordonată „în legătură cu acţiuni care sunt contrare statutului lor diplomatic şi luând în considerare agresiunea rusă în desfăşurare din Ucraina”, a precizat pe Twitter şeful diplomaţiei letone, Edgars Rinkevics.

UPDATE 19:57. Ministerul Apărării ucrainean anunță că Rusia ar planifica transferul în Ucraina a mai multor unități de la cea de-a 102-a bază militară rusă din Armenia.

UPDATE 19:24. Consilierul biroului preşedintelui ucrainean Vladimir Zelenskiy, Mihail Podoliak, s-a expus asupra stadiului negocierilor ruso-ucrainene.

„Declarațiile părții ruse sunt doar cererile lor. Toate declarațiile sunt menite, printre altele, să provoace tensiune în mass-media. Pozițiile noastre rămân neschimbate: încetarea focului, retragerea trupelor și garanții stricte de securitate cu formule specifice”, a scris Podoliak pe Twitter.


UPDATE 19:06. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a anunțat un acord cu privire la alte 300 de milioane de euro de asistență macrofinanciară din partea Uniunii Europene, scrie UNIAN.

UPDATE 16:55. Președintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy a declarat într-o nouă înregistrare video că „atacând, ocupanții ruși distrug tot ceea ce societatea rusă a realizat în ultimii 25 de ani”, menționând că „aceștia se vor întoarce acolo de unde au început cândva să se ridice - în „dezastrul anilor 90”. „Am încredere că, atacându-ne, ocupanții vor distruge tot ceea ce societatea rusă a realizat în ultimii 25 de ani. Și se vor întoarce acolo unde au început cândva să se ridice - în „dezastrul anilor 90”. Doar că fără libertate”, a spus președintele Ucrainei. „Vom deveni membri ai UE, dar viața va fi diferită, pentru mulți cu inimile sfâșiate de război”, a mai adăugat Zelenskiy.

UPDATE 16:25. În actualele condiții de război, șefa Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, se află în Ucraina într-o vizită. Despre aceasta a anunțat procurora generală a Ucrainei, menționdând că cele două părți au semnat un acord privind cooperarea dintre Procuratura Generală a Ucrainei și Parchetul European.

„Ea este prima dintre oficialii Uniunii Europene care ne-a vizitat statul într-un război dificil. Am discutat despre interacțiunea Procuraturii UE cu forțele de lucru a Biroului Procuraturii Generale pentru percheziționarea, arestarea și confiscarea averilor criminalilor de război. Trebuie să găsim tot ce aparține celor care lansează rachete în jurul casei noastre și susțin uciderea în masă a civililor. Proprietatea lor va merge la refacerea statului și compensarea pierderilor fiecărui ucrainean”, a declarat șefa procuraturii ucrainene într-o postare pe Facebook, atașând mai multe poze cu Laura Codruța Kövesi.


UPDATE 16:00. În timp ce Rusia duce a 23-a de zi de război în Ucraina, pe stadionul Lujniki de la Moscova s-a desfășurat un concert de amploare cu prilejul aniversării de 8 ani de la anexarea Crimeii. Pe scenă evoluează artiști pro-Kremlin, precum Grigorii Leps, Polina Gagarina, Nikolay Baskov, Oleg Gazmanov, Timati, Nikolay Rastorguev și trupa Liubă, Vladimir Mașcov, cu melodii cu tentă militară. Pe scenă a urcat și liderul de la Kremlin Vladimir Putin care a ținut în discurs în fața mulțimii, vorbind despre războiul din Ucraina, însă în continuare numind drept „operațiune militară specială”. Din imagini, se pare că Vladimir Putin poartă sub haină o vestă anti-glonț.

UPDATE 14:50. Apelul video dintre președintele american Joe Biden cu președintele chinez Xi Jinping a început la 09:03 a.m. (15:03 ora Republicii Moldova), a declarat un oficial de la Casa Albă, trannsmite CNN.

UPDATE 14:20. Consiliul orășenesc din Kiev spune că 60 de civili, inclusiv patru copii, au murit de când Rusia și-a început atacurile. De asemenea, peste 160 de militari și combatanți ucraineni au decedat. 889 de persoane au fost rănite, dintre care 241 sunt civili, inclusiv 18 copii. În plus, 36 de clădiri rezidențiale, șase școli și patru grădinițe se numără printre clădirile avariate de bombardamentele rusești.

UPDATE 14:15. Roscomnadzor a cerut Google să oprească imediat răspândirea amenințărilor în adresa cetățenilor Federației ruse pe Youtube. Agenția rusă spune că în ultima vreme au apărut mai multe clipuri care îndeamnă la distrugerea căilor ferate din Rusia și Belarus, lucru inacceptabil, se arată în comunicat. „Acțiunile administrației YouTube sunt de natură teroristă și amenință viața și sănătatea cetățenilor ruși. Distribuirea unor astfel de îndemnuri arată încă o dată poziția anti-rusă a companiei americane Google LLC”, se mai arată în comunicat.


UPDATE 13:55. Forțele armate ale Ucrainei spun că aproximativ 14.200 de soldați ruși au fost uciși de când Rusia și-a început invazia. Totodată, 450 de tancuri rusești și aproape 1.450 de alte vehicule blindate de luptă au fost distruse, împreună cu 93 de avioane rusești și 112 elicoptere. Cât despre datele ruse, oficialii raportează rareori despre pierderi. Cea mai recentă cifră a fost făcută publică pe 2 martie, când Rusia a declarat că 498 dintre militarii săi au murit de la începutul luptei.

UPDATE 13:00. Ministerul Apărării al Ucrainei face bilanțul, până la ora 12:00, data de 18 martie:

🔻Sarcinile strategice privind înfrângerea Forțelor Armate ale Ucrainei, accesul la frontierele administrative ale regiunilor Donețk și Lugansk și stabilirea controlului asupra malului stâng al Ucrainei rămân neîndeplinite, precizează Ministerul Apărării ucrainean. Totodată, forțele ruse au reușit să ocupe temporar așezările și să stabilească controlul asupra rutelor din zonele operaționale Donețk și Bujie de Sud. „Inamicul încearcă să ia măsuri pentru creșterea numărului de trupe în direcția Kiev prin deplasarea unităților din raioanele militare Central și Est”, se menționează în comunicatul ministerului.

📌 Nu au fost înregistrate schimbări semnificative în activitățile forțelor de ocupație în zonele Volîn, Polissya și Siversky. Inamicul s-a concentrat asupra echipamentului de fortificare a frontierelor ocupate.

📌 Unitățile forțelor de ocupație ruse nu desfășoară operațiuni ofensive active în zonele Slobozhansky și Sumî, inamicul se regrupează și încearcă să stabilească sprijin logistic. Trupele de recunoaștere duc o cercetare activă a terenului.

📌 Forțele rusești nu încetează să cucerească orașul Izium, să întărească grupul prin introducerea de unități suplimentare, să ia măsuri de organizare a ingineriei și logisticii.

📌 În regiunea Lugansk, inamicul a intensificat ostilitățile în zona satului Rubijne, unde a înregistrat un succes parțial. Continuă să bombardeze infrastructura civilă pentru a intimida populația locală și a limita acțiunile forțelor de apărare.

📌 În regiunea Donețk, forțele rusești nu au condus ostilități active. În direcția Tavriya, rușii încearcă să stabilească un regim administrativ și polițienesc strict în așezările ocupate temporar din regiunea Herson.

„Forțele Armate ale Ucrainei, în strânsă cooperare cu alte componente ale Forțelor de Apărare, rezistă agresorilor ruși, provocând pierderi semnificative asupra forței de muncă și a echipamentelor lor militare”, punctează Ministerul Apărării al Ucrainei.

UPDATE 12:55. Incendiu care a izbucnit la piața uriașă Barabashova din Harkov, după bombardamentele rusești de joi, încă nu a fost, a declarat serviciul regional de urgență al Ucrainei. Pe lângă pavilioanele comerciale, două clădiri rezidențiale au fost parțial avariate, a declarat serviciul regional de urgență, adăugând că echipele de urgență încearcă să prevină răspândirea flăcărilor la alte clădiri rezidențiale. Peste 10 clădiri au fost salvate de flăcări până acum, iar suprafața incendiului este de aproximativ șapte hectare, a precizat serviciul regional de urgență. Doi salvatori au primit „numeroase răni de schij” în timp ce unul dintre salvatori a murit din cauza rănilor sale. Nori uriași de fum negru au fost observați după atacul de joi, 70 de persoane fiind implicate în stingerea incendiului.

sursa foto: Oleksandr Lapshyn/Reuters

UPDATE 12:40. Remarcile președintelui american Joe Biden despre omologul său rus Vladimir Putin echivalează cu insulte personale, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Moscova aude și vede ceea ce sunt deja declarații zilnice făcute de președintele Biden, care sunt deja, de fapt, insulte personale ale lui Putin”, a declarat Peskov. Amintim că, Biden a spus că Putin este „un dictator criminal, un criminal pur”, care „poartă un război imoral împotriva poporului Ucrainei”.

UPDATE 12:26. În cadrul negocierilor de pace, Ucraina înaintează noi cerințe irealizabile, i-a spus Vladimir Putin cancelarului german Olaf Scholz. Potrivit RBK, liderul de la Kremlin s-a mai plâns de faptul că delegația ucraineană trage de timp, iar cu toate acestea, Rusia se arată dispusă să găsească soluții.

UPDATE 12:12. Zeci de mii de ruși sunt așteptați în tribunele stadionului Lujniki din Moscova unde în această seară va avea loc un concert aniversar dedicat anexării Crimeei. Se presupune că în fața mulțimii va veni cu un discurs și Vladimir Putin. Purtătorul de cuvânt al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov a declarat însă, că Putin nu a luat o decizie finală.

UPDATE 11:57. Statele Unite au avertizat China că se va expune la represalii în cazul în care sprijină invazia rusească în Ucraina. Avertismentul a fost lansat cu câteva ore înainte de discuția programată a președintelui Joe Biden cu Xi Jinping.

UPDATE 11:45. Joi după-amiază, președintele rus Vladimir Putin l-a sunat pe președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și i-a spus care sunt cerințele exacte ale Rusiei pentru un acord de pace cu Ucraina, potrivit BBC. Potrivit sursei citate, cererile rusești se împart în două categorii, iar rimele patru cereri nu sunt prea greu de îndeplinit pentru Ucraina, susține consilierul principal al preşedintelui Turciei, Ibrahim Kalin. Cea mai importantă cerință din prima categorie este ca Ucraina să accepte să rămână neutră şi să nu ceară aderarea la NATO, iar Zelenskiy ar fi pregătit să accepte deja aceste condiții.

Alte cerințe din aceeași categorie sunt ca Ucraina să treacă printr-un proces de dezarmare pentru a asigura că nu reprezintă o ameninţare pentru Rusia, limba rusă să beneficieze de protecţie în Ucraina şi să se producă o aşa-zisă „denazificare” a Ucrainei. „Acest lucru este profund ofensator pentru domnul Zelenskiy, care este el însuși evreu și unele dintre rudele căruia au murit în Holocaust, dar partea turcă crede că domnului Zelenskiy va fi destul de ușor să accepte. Poate că va fi suficient ca Ucraina să condamne toate formele de neo-nazism și să promită că le va reprima”, scrie BBC.

UPDATE 11:41. Kiev, capitala Ucrainei, se află sub asediu din prima zi a invaziei ruse - 24 februarie. În dimineața zilei de vineri, 18 martie, trupele ruse au bombardat o zonă rezidențială din cartierul Podolisk al orașului. Atacurile au distrus mai multe blocuri de locuit, o grădiniță și o școală, și s-au soldat cu un mort și 19 răniți, potrivit primarului Vitalii Klichiko. Salvatorii și paramedicii se află în prezent la fața locului.

UPDATE 11:40. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat înțelegerea cu privire la frustrările președintelui ucrainean Vladimir Zelenskiy și a poporului ucrainean, dar a subliniat că este important ca Alianța să evite escaladarea conflictului, precizând că războiul nu trebuie să depășească granițele Ucrainei.

Secretarul general al NATO a subliniat, de asemenea, că sporirea prezenței trupelor Alianței pe flancul estic reprezintă un factor de descurajare. „Acesta este un semnal foarte clar pentru Moscova că un atac asupra unui aliat va declanșa o reacție din partea întregii alianțe”, a spus Stoltenberg, într-un interviu pentru site-ul de știri german tagesschau.de, citat de Digi24.ro.

Președintele ucrainean a cerut în repetate rânduri de la începutul invaziei ruse în Ucraina, instituirea unei zone de excludere aeriană deasupra țării sale, însă până acum, aceste cereri au rămas fără răspuns, întrucât NATO a evitat să accentueze conflictul început de armata rusă.

UPDATE 11:30. Regatul Unit a revocat, vineri, licența de difuzare a rețelei de propagandă RT, susținută de Kremlin, potrivit unui comunicat al autorităților de reglementare. Declarația autorității de reglementare Ofcom a spus că investigația sa asupra RT a constatat că licențiatul său, ANO TV Novosti, nu este apt și adecvat pentru a deține o licență de emisie în Marea Britanie, potrivit CNN. „RT este finanțat de statul rus, care a invadat recent o țară vecină suverană. Remarcăm, de asemenea, noi legi în Rusia care incriminează efectiv orice jurnalism independent care se îndepărtează de știrile propriului stat rus, în special în ceea ce privește invazia Ucrainei. Considerăm că, având în vedere aceste constrângeri, pare imposibil ca RT să respecte obligațiile datorate, regulile de imparțialitate ale Codului nostru de radiodifuziune în circumstanțe”, se arată în comunicat.

UPDATE 10:41. Cel puțin 2 persoane au murit și 6 au fost rănite în atacul cu rachetă de croazieră a Kramatorskului din această dimineață. Pagubele sunt semnificative fiind distruse mai multe clădiri din centrul orașului.

UPDATE 09:55. Italia este gata să reconstruiască Teatrul Dramatic din Mariupol pe care invadatorii ruşi l-au distrus pe 16 martie. Ministrul italian al Culturii, Dario Franceschini, a declarat printr-o postare pe Twitter că Guvernul a aprobat un proiect care prevede alocarea de resurse și mijloace financiare pentru „a fi reconstruit cât mai repede posibil”.

În după-amiaza zilei de miercuri, 16 martie, trupele ruse au aruncat o bombă în centrul orașului Mariupol, care a lovit în Clădirea Teatrului Dramatic, unde se ascundeau sute de localnici.

UPDATE 09:44. Prim-ministrul Cehiei, Petr Fiala, a anunțat, joi, că țara sa nu mai poate primi refugiați din Ucraina, deoarece luptă să facă față unui aflux uriaș de oameni care fug de război, informează BBC, citat de Digi24.ro. De la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, aproximativ 270.000 de refugiați ucraineni au ajuns în Republica Cehă. Premierul Petr Fiala anunță acum că guvernul ceh a rămas deja fără resurse. Oficialii intenționează să elibereze permise de ședere pe termen lung refugiaților aflați deja în țară.

„Trebuie să recunoaștem că suntem chiar la limită la care putem accepta [acești refugiați] fără probleme”, a spus premierul, citat de Associated Press.

UPDATE 09:35. Viceprim-ministra Ucrainei Irina Vereșiuc anunță că pentru astăzi, 18 martie, au fost convenite nouă coridoare umanitare.

🟢 Regiunea Donețk: ▪️Mariupol - Zaporojie. Un convoi de autobuze și un camion cu combustibil au continuat să se deplaseze din satul Vasîlivka. Locuitorii din Mariupol pe jos vor primi asistența necesară în Mangush.

🟢 Regiunea Sumy: ▪️Sumi - Poltava; ▪️ Trosteaneț - Poltava; ▪️Lebedin - Poltava; ▪️Konotop - Poltava: ▪️Krasnopillea - Poltava; ▪️Velîka Pîsarivka - Poltava.

📍Este planificată livrarea de ajutor umanitar către Balaklia și Izium, regiunea Harkiv.

„Lucrăm la rute pentru livrarea ajutoarelor umanitare către orașele din regiunile Herson și Luhansk pentru mâine”, a precizat Vereșiuc.

UPDATE 09:20. Datele actualizate de Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei privind pierderile armatei ruse la ziua de azi, 18 martie 2022:

📌 oameni – peste 14200 (+200);

📌 tancuri – 450 (+6);

📌 vehicule blindate – 1 448 (+13);

📌 sisteme de artilerie – 205 (+4);

📌 sisteme de lansare de rachete multiple – 72;

📌 sisteme de apărare aeriană – 43;

📌 avioane – 93 (+7);

📌 elicoptere – 112 (+4);

📌 vehicule militare – 879 (+15);

📌 nave (bărci) – 3;

📌 cisterne – 60;

📌Drone – 12 (+1).

UPDATE 08:33. Primarul orașului Lvov, Andrii Sadovîi, a anunțat că în această dimineață mai multe rachete au lovit uzina de reparații avioanelor. În urma bombardamentelor, clădirile acesteia au fost distruse. Victime nu au fost înregistrate întrucât uzina nu activa.

UPDATE 07:58. Orașul Lvov, lovit de bombardamente dis-de dimineață. Primele explozii s-au auzit în jurul orei 6:30. „Exploziile s-au auzit în Lvov în jurul orei 6:30, un incendiu este vizibil la periferia orașului, nu există încă informații despre distrugeri și răniți”, a declarat consilierul șefului Ministerului Afacerilor Interne, Vadim Denisenko. Conform Nexta, aroportul din Lvov a fost lovit de bombardamente.

UPDATE 07:21. În Voznesensk, regiunea Mikolaiiv, forțele ruse au atacat unul dintre depozite. Numărul victimelor este necunoscut, deocamdată.

UPDATE 07:12. Comandamentul Forțelor Aeriene al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că pe 17 martie, forțele de apărare aeriană ale statului au distrus cel puțin 14 ținte aeriene ale ocupanților ruși: 7 aeronave; 1 elicopter; 3 UAV-uri; 3 rachete de croazieră. De asemenea, în timpul zilei, Forțele Armate ale Ucrainei au distrus parțial și au oprit înaintarea unităților din regimentul 437 de antrenament și regiment a 26 de tancuri ale forțelor armate ruse.


Urmăriți LIVE TEXTUL REPLICA MEDIA despre evenimentele din Ucraina din zilele anterioare 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie și 17 martie.

IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media