Kremlinul îl pregătește pe fugarul Viktor Ianukovici să-l declare „președintele Ucrainei”, potrivit surselor ucrainene

2 martie 2022, 12:02 Ucraina 1439
Viktor Ianukovici.  Sursa: cnn.com

Potrivit surselor ucrainene, Kremlinul îl pregătește pe președintele fugar Viktor Ianukovici pentru o operațiune specială. Acest lucru a fost raportat de interlocutorul UP în informațiile ucrainene.

„Se observă că, conform unuia dintre scenarii, ei vor încerca să-l declare acolo «președintele Ucrainei»”, menționează sursa.

Informațiile primite indică posibila pregătire de către Kremlin a unui fel de operațiune sau acțiune de informare cu privire la întoarcerea ex-președintelui Ianukovici în Ucraina sau publicarea unui apel în numele său către poporul ucrainean în viitorul apropiat.

Menționăm că anterior, Marea Britanie a acuzat Kremlinul că vrea să instaleze un lider pro-rus la conducerea Ucrainei, spunând că serviciile de informații rusești au contactat politicieni ucraineni ca parte a planului pentru o ofensivă militară. Potrivit Londrei, unul dintre numele luate în considerare de Rusia este Evgheni Muraev, lucru negat de Moscova.

Amintim că, un tribunal din Kiev l-a condamnat joi pe fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici la 13 ani de închisoare pentru „înaltă trădare”, la finalul unui proces desfăşurat în absenţa celui acuzat.

Viktor Ianukovici a fost președintele Ucrainei în perioada 2010 - 2014. Anterior, acesta a fost primul ministru al Ucrainei de trei ori.

De asemenea, a fost guvernator al provinciei Donețk. Ianukovici a candidat la alegerile prezidențiale din Ucraina de pe 21 noiembrie 2004, de pe o poziție pro-Rusia. Pe 24 noiembrie, după al doilea tur de scrutin, Parlamentul Ucrainei l-a declarat oficial învingător al alegerilor pe Viktor Ianukovici. El a primit 49,61% din voturi, față de 46,61% ale lui Viktor Iușcenko, candidatul opoziție prooccidentale. Iușcenko nu a recunoscut totuși rezultatul. Curtea Supremă de Justiție a Ucrainei a suspendat rezultatele alegerilor prezidențiale până ce un apel contra victoriei prim-ministrului Viktor Ianukovici a fost examinat. În urma unui al treilea tur de scrutin impulsionat de Revoluția oranj, Ianukovici a pierdut acele alegeri în fața contracandidatului său, Viktor Iușcenko.

Șase ani mai târziu, Ianukovici a fost ales în funcția de președinte al Ucrainei în 2010, după un tur doi de scrutin extrem de disputat în fața unei alte figuri proeminente ale Revoluției oranj, Iulia Timoșenko.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media