ULTIMA ORĂ! Tiraspolul cere „rezolvarea definitivă” a conflictului transnistrean, după ce R. Moldova a semnat cererea de aderare la UE

4 martie 2022, 14:45 Politică 4257
regiunea transnistreană.  Sursa: Replica Media

Așa-zisul Departament de Externe de la Tiraspol cere Republicii Moldova „rezolvarea definitivă” a conflictului transnistrean și semnarea unui acord-interstatal dintre Chișinău și Tiraspol. Asta după ce autoritățile centrale au depus, la 3 martie, cerere de aderare la Uniunea Europeană.

„Considerăm depunerea de către conducerea Republicii Moldova a unei cereri de aderare la Uniunea Europeană ca o decizie geopolitică care duce la schimbarea granițelor internaționale și a sferelor de influență în spațiul regional și la schimbarea radicală a circumstanțelor reglementării definitive a Relaţiile moldo-transnistrene”, se menționează în declarația emisă de așa-zisele autorități din stânga Nistrului.

Totodată, așa-zisul Departament de Externe de la Tiraspol spune că „tratăm cu înțelegere decizia conducerii republicii vecine”.

„Între timp, depunerea de către Republica Moldova a unei cereri de aderare la UE în contextul unui conflict de lungă durată nerezolvat între regiunea transnistreană și Moldova, fără a ține cont de opinia și în afara cadrului consultărilor cu partea transnistreană, în timp ce ignorarea completă a discuției acestei probleme în formatele de negociere existente, inclusiv platforma internațională a „Conferinței Permanente...”, pune capăt procesului de soluționare, care necesită formalizare juridică internațională urgentă”, se mai menționează în declarație.

Astfel, așa-numitele autorități de peste Nistru susțin că „în noile circumstanțe actuale, inclusiv cele create de acțiunile conducerii moldovenești, solicităm părții moldovenești să demareze un dialog cu Transnistria în scopul unei reglementări civilizate definitive a relațiilor bazate pe existența pașnică, de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal cuprinzător”.

Totodată, regimul de la Tiraspol face apel la Națiunile Unite, la OSCE, la mediatori și observatori în procesul de negociere, la comunitatea internațională în ansamblu „cu cererea de a recunoaște Transnistria care există de mai bine de 30 de ani”, iar Republica Moldova „să asigure respectarea dreptului poporului nistrean la autodeterminare și să stabilească relații diplomatice cu Transnistria”.


Amintim că, președinta Republicii Moldova Maia Sandu a semnat, joi, 3 martie, alături de prim-ministra Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu, cererea oficială de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Șefa statului a menționat că cererea va fi transmisă președintelui Franței, Emmanuel Macron, țară care deține președinția rotativă a Consiliului UE.

Cererea va fi depusă la Bruxelles zilele următoare.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media