LIVE TEXT/ A noua zi de război în Ucraina. Rușii au preluat controlul centralei nucleare din Zaporojie. Armata ucraineană a preluat controlul asupra aeroportului Kulbakino din regiunea Mîkolaiiv

4 martie 2022, 07:11 Ucraina 703
Incendiu la centrala nucleară din Zaporojie.  Sursa: Profimedia Images

Începând cu data de 24 februarie, urmare a invaziei Rusiei în Ucraina sub pretextul unei „operațiuni militare speciale”, forțele ruse atacă continuu teritoriul ucrainean, provocând daune majore infrastructurale și cel puțin decesul a 2.000 de civili, în urma bombardamentelor. În ziua a opta de război, autoritățile ucrainene au anunțat despre moartea unui primar prorus din regiunea Lugansk, au fost raportate victimele în urma bombardamentelor regiunii Harkov.

Tot ieri, 3 martie, forțele inamice cecene au reușit să pătrundă în cea mai mare centrală nucleară atomică din regiunea Zaporojie și să provoace un incendiu, care ar fi putut avea consecințe de zece ori mai mari decât catastrofa de la Cernobîl. De asemenea, ieri a avut loc o nouă rundă de negocieri ruso-ucrainene în care s-a discutat subiecte cu caracter umanitar, iar ulterior va avea loc o nouă rundă de negocieri între părți.

UPDATE 21:52. Poziția președintelui Vladimir Zelenski în ceea ce privește negocierile cu Federația Rusă rămâne fermă: Ucraina nu va face nicio concesie care ar putea umili lupta noastră pentru integritatea teritorială scrie UNIAN, cu referire la declarațiile făcute de consilierul șefului biroului președintelui ucrainean, Mihail Podoleak, în cadrul unui briefing de presă.

UPDATE 20:46. Roskomnadzor (Serviciul Federal de Supraveghere a Comunicațiilor, Tehnologia Informației și Mass-Media din Rusia) a luat decizia astăzi, 4 martie, de a bloca accesul la rețeaua Facebook, după ce în ultimele zile rețeaua socială deținută de Meta Platforms, Inc. în Federația Rusă a blocat accesul la mai multe pagini ale agențiilor de presă rusă controlată de stat.

UPDATE 20:28. Principalele eforturi ale forțele ruse se concentrează pe încercuirea Kievului și slăbirea rezistenței forțelor ucrainene în așezările pe care invadatorii le-au blocat. De asemenea, armata rusă a continuat să lanseze lovituri cu rachete și bombe asupra zonelor rezidențiale, distrugând infrastructura și clădirile rezidențiale, potrivit unui nou rezumat operativ de la ora 18:00 privind invazia Rusiei asupra Ucrainei, prezentat de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 20:00. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, într-o discuţie telefonică cu cancelarul german Olaf Scholz, că dialogul în favoarea păcii cu Ucraina nu este posibil decât dacă „toate cererile ruseşti” sunt acceptate de către Kiev, relatează AFP, citează Agerpres.

UPDATE 18:46. Forțele ruse au deschis focul asupra satului Marhalivka, cartierul Fastiv din Kiev. În urma bombardamentelor, cinci persoane au fost ucise, inclusiv trei copii. Opt clădiri rezidențiale au fost avariate, anunță Serviciul de Stat de Urgență.

UPDATE 18:00. În Mîkolaiiv, armata ucraineană a recucerit aeroportul Kulbakino, potrivit UNIAN. Șeful Administrației Regionale de Stat din Mîkolaiiv, Vitali Kim, a anunțat că forțele ruse merg în contraofensivă.

UPDATE 16:30. A treia rundă de negocieri dintre Ucraina și Rusia poate avea loc mâine sau poimâine, potrivit consilierului președintelui Ucrainei Mihail Podoleak. Totodată, presa rusă scrie că liderul lor a discutat la telefon cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, și i-a spus că părțile ruso-ucrainene își vor da o nouă întâlnire în weekend.

UPDATE 16:17. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri, după o reuniune cu miniștrii de externe ai țărilor membre, că zilele care urmează vor fi „probabil” mult mai grele pentru Ucraina, cu și mai multe bombardamente rusești. Stoltenberg a declarat că aliații NATO au discutat despre solicitarea Ucrainei, care a cerut din partea NATO „no-fly zone”, dar au convenit că avioanele NATO nu ar trebui să opereze peste spațiul aerian ucrainean. „Dacă NATO s-ar implica, ar fi și mai mulți civili uciși”, a spus secretarul general, scrie digi24.ro.

„Impunerea no-fly zone ar însemna trimiterea de avioane NATO și doborârea avioanelor ruse deasupra Ucrainei, ceea ce ar duce la un război general în Europa. De aceea am luat această decizie dureroasă. (...) Nu facem parte din acest conflict și avem responsabilitatea de a ne asigura că nu escaladează și nu se răspândește dincolo de Ucraina. Ar fi și mai devastator și mai periculos, cu și mai multă suferință umană”, a declarat Stoltenberg.

UPDATE 16:15. Comisia Europeană a suspendat cooperarea cu entitățile rusești în cercetare, știință și inovare, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, a anunțat vineri comisia într-un comunicat. De asemenea, suspendă plățile către entitățile ruse în baza contractelor existente și „nu va încheia niciun contract nou sau niciun acord nou” cu organizațiile ruse.

UPDATE 16:10. Consiliul Federației Rusiei a aprobat vineri, 4 martie, un proiect de lege care prevede posibilitatea aplicării de sancțiuni împotriva cetățenilor oricăror state străine și a apatrizilor care au încălcat drepturile rușilor sau au comis infracțiuni împotriva acestora, informează agenția de presă TASS. Potrivit sursei, documentul extinde sfera de aplicare a legii adoptate în 2012, care prevede măsuri de sancționare doar în raport cu cetățenii americani.

UPDATE 15:55. Consiliul de Securitate al ONU va organiza o reuniune de urgență în urma atacului asupra centralei nucleare ucrainene.

UPDATE 15:52. În Ismail, oraș de subordonare regională în regiunea Odesa, se aud sirenele.

sursa video: Andrei Captarenco/Facebook

UPDATE 15:50. Google a suspendat orice publicitate în Rusia, a confirmat compania pentru CNN vineri. „În lumina circumstanțelor extraordinare, întrerupem reclamele Google în Rusia”, a spus compania într-un comunicat. „Situația evoluează rapid și vom continua să împărtășim actualizări atunci când este cazul”.

UPDATE 15:48. Ministerul Mediului informează că nivelul fonului radioactiv pe teritoriul Republicii Moldova este în continuare stabil. Monitorizarea se face continuu de către Agenția de Mediu.

UPDATE 15:45. Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a primit rapoarte credibile și verificate despre discriminarea suferită la granițele Ucrainei de cetățeni străini care încearcă să fugă de violență pe fondul invaziei Rusiei, a declarat vineri directorul general al OIM, Antonio Vitorino, pentru CNN.

UPDATE 14:30. Autorităţile ruse au restrâns vineri accesul la site-urile a patru media independente, printre care BBC şi Deutsche Welle, întărindu-şi astfel controlul asupra informaţiei, în contextul invaziei declanşate de Moscova asupra Ucrainei. Acesta au fost restricționate pentru răspândirea „informațiilor false despre esența unei operațiuni militare speciale pe teritoriul ucrainean”, scrie Meduza.

UPDATE 13:50. Lupte crâncene se duc de mai multe zile în Volnovaha, un important nod rutier din regiunea Donețk. Este practic locul de legătură dintre Donețk, aflat sub ocupație rusă și Mariupol, dar și centrul Ucrainei. Trupele ucrainene anunță că au reușit să doboare un avion de vânătoare rusesc, SU-25. La puțin timp după incident, un elicopter Mi-8 a venit într-o intervenție de salvare, dar și acesta a fost doborât.

UPDATE 13:40. În cele opt zile de la invazia Federația Rusiei, în total 390 de copii s-au născut la Kiev, dintre care 199 sunt băieți, iar 191 sunt fete.

UPDATE 13:28. Purtătorul de cuvânt al Președinției ucrainene, Olexei Arestovici a ținut un briefing la care a prezentat situația de pe front. Astfel este situația pe principalele direcții unde se duc lupte:

📍 Energodar. Aici dușmanul a obținut cea mai mare victorie, preluând controlul Stației Atomice din Zaporojie.

📍Voznesensk. Aici dușmanul a reușit să-și consolideze pozițiile. Este direcția spre Nicolaec, însă tentativele de a avansa spre oraș, au fost respinse de Armata Ucrainei.

📍Vestul Kievului. Acolo au lupte la sol, aviația și artileria reușește să oprească dușmanii.

📍Harkov și Ahtîrka sunt supuse unor atacuri devastatoare, însă rezistă. „Despre situația de acolo se cunoaște la nivel internațional”, a declarat Arestovici. Dușmanul are pierderi enorme, însă continuă să aducă rezerve. Apărarea Ahtîrcei și a Harcovului au fost declarate de Arestovici drept „eroice”.

📍Chernigov. A avut parte de o lovitură cumplită, însă a rezistat. Dușmanul aici nu poate avansa.

📍Mariupol. Orașul este asediat parțial, însă militarii reușesc să evite încercuirea. Este o situație delicată din punct de vedere umanitar și este unul din subiectul negocierilor.

📍Odesa. Deocamdată nu este vreun pericol. Armata, detașamentele teritoriale și conducerea regiunii controlează situația.

UPDATE 13:12. Compania Nordstream 2 AG, operatorul conductei de gaz recent construită și-a anunțat falimentul.

UPDATE 13:00. Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, solicită o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU în urma atacului rusesc asupra centralei nucleare din Ucraina, avertizând că astfel de atacuri ar putea avea consecințe „catastrofale”. „Atacurile rusești în imediata vecinătate a centralelor nucleare ale Ucrainei pot avea consecințe catastrofale. Trebuie să se oprească imediat”, a scris Borrell pe Twitter.


UPDATE 12:25. Șeful NATO Jens Stoltenberg a denunțat, vineri, 4 martie, invazia „brutală” rusă în Ucraina și a condamnat atacurile asupra civililor și asupra centralei nucleare Zaporojie din Energodar, sud-estul Ucrainei. „Condamnăm atacurile asupra civililor. Și peste noapte, am văzut, de asemenea, rapoarte despre atacul împotriva centralei nucleare", a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă comună cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken, transmite CNN.

UPDATE 12:10. Harkov-ul este supus din nou unui bombardament de proporții.

UPDATE 12:20. Forțele ruse sunt concentrate pe încercuirea Kievului, potrivit Ministerului Apărării al Ucrainei. Ucrainenii spun că trupele ruse au fost „blocate și oprite în zona Makarov”, care se află la aproximativ 60 km distanță de capitala Ucrainei. Ministerul Apărării a declarat că forțele armate ale Rusiei și-au epuizat majoritatea rezervelor operaționale și au început „pregătirile pentru transferul de forțe și resurse suplimentare din districtele militare de sud și de est”.

UPDATE 11:45. Dmitrii Orlov, primarul orașului Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, a declarat vineri că în prezent orașul nu are încălzire din cauza daunelor cauzate de bombardamente, transmite CNN. „Din cauza deteriorării magistralei de încălzire în timpul bombardării pe timp de noapte, Energodar nu are încălzire. În prezent se efectuează lucrări de restaurare”, a spus el. Orlov a mai adăugat că cei care au petrecut noaptea în adăposturi se pot întoarce acasă, dar a recomandat să evite să petreacă timpul în aer liber din cauza „situației extrem de tensionate”.

UPDATE 11:40. Invadatorii s-au apropiat de Nikolaev. Ca urmare a bombardamentelor, există deja pierderi în rândul populației civile. Acest lucru a fost anunțat de președintele administrației militare Vitaly Kim.

UPDATE 11:30. În urma atacului de dimineață, școala numărul 25 din Jîtomir a fost practic distrusă. Procesul educațional în Ucraina este întrerupt din cauza războiului, astfel încât în clădirea nu se afla nimeni.

UPDATE 11:28. Adjunctul șefului Administrației Prezidențiale ucrainene, Alexei Arestovich, a declarat, în urma celei de-a doua rundă de negocieri ruso-ucrainene, că rușii reduc treptat din cerințe, transmite UNIAN.

UPDATE 11:12. Numărul victimelor atacurilor aeriene ale ocupanților de la Cernihiv a crescut la 47 de persoane.

UPDATE 11:08. Un nou mesaj de la Vladimir Zelenski. Președintele Ucrainei a vorbit despre atacul din această noapte asupra celei mai mari stații atomice din Europa, menționând că a fost un atac premeditat, cu tancuri și artilerie, nemaiîntâlnit în istoria omenirii. Liderul de la Kiev s-a adresat în limba rusă și cetățenilor ruși amintindu-le cum în 1986 împreună, cu riscul vieții, au lucrat cot la cot pentru eliminarea consecințelor exploziei de la Cernobîl.

UPDATE 11.05. Secretarul de stat american, Antony Blinken, a avut o discuție cu ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, prin care l-a asigurat că regimul de la Kremlin va fi tras la răspundere pentru pierderile de viață în urma invaziei ruse din Ucraina. Oficialii au discutat despre sprijinul global care este oferit Ucrainei în aceste zile, dar și despre nevoile suplimentare în materie de securitate și sprijin financiar și umanitar, potrivit comunicatului oficial al departamentului de stat.

UPDATE 10:50. Ministerul rus al Apărării a comentat evenimentele din această noapte de la Centrala Atomică din Zaporojie. De fapt, militarii ruși spun că s-au apărat după ce au fost atacați de naționaliștii ucraineni și nu au făcut decât să se apere. Niciun cuvând despre cum au ajuns în perimetrul celei mai mari centrale nucleare din Europa, înarmați și cu cu blindate grele.

UPDATE 10:40. Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a îndemnat liderii europeni să „se trezească acum" și să oprească forțele ruse în contextul incendiului de la centrala nucleară de la Zaporojie „înainte ca acest lucru să devină un dezastru nuclear." Zelenski a acuzat Rusia că a tras în mod intenționat în centrală pentru a pune presiune.

UPDATE 10:23. Una din puținele mass-media libere din Rusia, portalul znak.com a anunțat că se închide. Motivul principal - ultimele modificări și restricții impuse care fac imposibilă activitatea instituției.

UPDATE 10:18. Swarowski, Hermes, Airbnb și Porsche au anunțat că nu mai lucrează în Rusia.

UPDATE 10:14. Forțele Aeriene ale Ucrainei anunță că a doborât un avion rus la Zatoka. Pilotul s-ar fi catapultat și este căutat.

UPDATE 10:02. Până la 15 ani de închisoare și amenzi uriașe pentru răspândirea falsurilor despre Armată: Duma de Stat a Rusiei modifică Codul Penal.

UPDATE 10:00. Principalele eforturi ale trupelor ruse de ocupație sunt concentrate pe încercuirea Kievului și slăbirea rezistenței în așezările blocate, informează Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Pentru asta, grupurile Forțelor Armate ale Federației Ruse au epuizat majoritatea rezervelor operaționale și au început pregătirile pentru transferul de forțe și resurse suplimentare din raioanele militare de Sud și Est, se arată în informația operativă privind situația în cele mai fierbinți puncte ale Ucrainei, prezentată vineri, 4 martie.

UPDATE 09:40. Bursa de la Moscova nu se va deschide vineri, 4 martie, pentru tranzacționare, a anunțat Banca Centrală Rusă într-un comunicat. Bursa nu s-a deschis toată săptămâna, după ce Rusiei au fost impuse sancțiuni occidentale în weekendul trecut. În context, amintim că președintele american Joe Biden a anunțat joi noi sancțiuni împotriva oligarhilor ruși. Regatul Unit a sancționat, de asemenea, doi oligarhi de frunte cu o valoare totală de 19 miliarde de dolari. „Nu ne vom opri aici. Scopul nostru este să paralizăm economia rusă și să înfometăm mașina de război a lui Putin”, a declarat ministrul de externe britanic Liz Truss.

UPDATE 09:35. Duma de Stat a Federației Ruse a aprobat în unanimitate modificări în Codul Penal care prevăd pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru răspândirea falsurilor despre Armată. De fapt, se impune o adevărată cenzură în toate sursele de informare și pe rețele sociale. Potrivit primelor informații, noile modificări vor trece rapid și de a doua cameră a Parlamentului ru și cel târziu mâine la prima oră, vor intra în vigoare.

UPDATE 09:33. În ultima săptămână, au existat cel puțin trei tentative de asasinat asupra președintelui ucrainean Vladimir Zelenski, potrivit ziarului britanic The Times.

UPDATE 09:30. Armata Ucraineană anunță despre pierderile suferite de către Armata rusă de la începutul invaziei. Astfel, datele ucrainene pentru 4 martie arată astfel:

📍Avioane - 33;

📍Elicoptere - 37;

📍Tancuri - 251;

📍Blindate - 939;

📍Tunuri și sisteme de artilerie - 105;

📍Sisteme de atac reactive - 50;

📍Mașini și alte autovehicule de luptă - 404;

📍Cisterne - 60;

📍Drone - 3;

📍Nave de mici dimensiuni - 2;

📍Sisteme anti-aeriene - 18;

📍 Pierderi umane - 9.166.

UPDATE 09:15. Primarul orașului Energodar care găzduiește cea mai mare centrală atomică din Europa ocupată de trupele de ocupație ruse a venit cu un mesaj video. Cu capul plecat și vădit stresat, oficialul anunță că orașul este controlat de militari ruși, oamenii pot ieși din asunzișuri și îi roagă să nu-i provoace pe soldații veniți din Rusia. Energoatom, compania ucraineană care deține centrala a reacționat și spune că cel mai probabil, mesajul a fost transmis sub presiunea soldaților ruși, fiind înregistrat sub amenințare. VIDEO poate fi vizionat AICI.

UPDATE 09:11. Forțele ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare atomice din Zaporojie, cea mai mare din Europa, potrivit anunțului făcut pe pagina ministerului de profil.

UPDATE 08:10. Forțele ruse pregătesc astăzi, 4 martie, în a noua zi de război cu Ucraina, un „atac amfibiu” în zonele așezărilor Zatoka și Cernomorsk din regiunea Odesa, Totodată, principalele eforturi ale inamicilor sunt concentrate pe încercuirea Kievului și slăbirea rezistenței forțelor ucrainene în așezările blocate de invadatori, informează Statul Major Al Forțelor Armate ale Ucrainei, într-un rezumat operațional despre situația de la ora 06:00 cu privire la invazia Federației Ruse în statul vecin.

UPDATE 07:41. Autoritățile centrale din Republica Moldova asigură cetățenii că nivelul de radiație în țară nu înregistrează nicio creștere și că nu există pericol pentru populație.

UPDATE 07:05. Incendiul din această noapte de la centrala nucleară din Zaporojie nu a afectat echipamentele „principale”, relatează Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), citând autoritățile ucrainene. Cu toate acestea, AIEA transferă Centrul pentru incidente și urgențe într-un mod de răspuns non-stop, scrie UNIAN.

LIVE TEXTUL REPLICA MEDIA despre evenimentele din Ucraina din zilele anterioare 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie și 3 martie.

IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegramși vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media