Damir și ceilalți doi inculpați în dosarul fostei Direcții 5, rămân în arest. Instanța a respins recursurile avocaților

16 august 2021, 18:51 Justiție 117
Dorin Damir.  Sursa: fea.md

Cei trei figuranți în dosarul Direcției 5, reținuți la începutul lunii iulie anul curent, rămân în arest. Magistrații Curții de Apel au respins luni, 16 august, recursul avocaților acestora care au solicitat cercetarea lor libertate, a confirmat pentru Replica Media purtătorul de cuvânt al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Emil Gaitur.

„Magistrații au menținut, la solicitarea procurorilor PCCOCS, măsura arestului preventiv pentru primii trei inculpați în dosarul fostei Direcții 5 a MAI, după examinarea recursurilor avocaților acestora”, a declarat Gaitur.

Amintim că, la data de 7 iulie, angajatul Poliției de Frontieră, alături de fostul șef al Direcției Operațiuni Speciale nr. 5, Valeriu Cojocaru și finul de cununie a lui Vladimir Plahotniuc, Dorin Damir, a fost plasat în arest pentru o lună, la două zile după ce ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și procurorii Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (​PCCOCS) au descins cu percheziții la birourile de serviciu și automobilele acestora.

Decizia de plasare în arest a fost atacată la Curtea de Apel la 14 iulie, însă instanța a respins solicitarea apărătorilor.

Ulterior, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana au decis prelungirea arestului preventiv cu încă 30 de zile pentru președintele FEA, Dorin Damir, și ceilalți doi inculpați în dosarul fostei Direcții 5.

Toți trei se află în arest preventiv, la penitenciarul 13 din Chișinău.

Recent, în acest dosar a mai apărut un figurant. Este vorba despre fostul ministru al Apărării al Republicii Moldova în perioada martie-noiembrie 2020 și fostul șef al Inspectoratului General al Poliţiei al Ministerului Afacerilor Interne, Alexandru Pînzari. Acesta are calitate de bănuit în dosarul fostei Direcții 5 a MAI și a fost arestat la 30 iulie 2021 pentru 72 de ore, iar la 1 august i-a fost prelungit arestul cu 30 de zile.

Vedeți aici informații din chatul secret al Direcției Operațiuni Speciale a MAI. Cum erau urmăriți jurnaliștii și opoziția de regimul Plahotniuc.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media