DOC/ Platforma DA solicită Guvernului amânarea deciziei cu privire la acordarea a peste 67 milioane lei pentru Arena Națională. Argumentele invocate

25 august 2021, 13:52 Politică 116
Platforma DA.  Sursa: captură video

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) solicită amânarea de pe ordinea de zi a ședinței Guvernului de astăzi, 25 august, a proiectului de Hotărâre cu privire la alocarea mijloacelor financiareSocietății cu Răspundere Limitată „Arena Națională”, și anume a peste 67 milioane de lei.

Potrivit Platformei DA, această decizie poate prejudicia interesele Republicii Moldova și contribui la continuarea unei scheme criminale.

Deputații Platfomei argumentează această solicitare prin faptul că „proiectul construirii Arenei Naționale a fost inițiat în mare grabă în anul 2018 de către oligarhul Vladimir Plahotniuc, care a impus Guvernului și Parlamentului, fără consultări publice large și expertiză profesională, să adopte cu viteza luminii toate deciziile necesare pentru lansarea construcției.”

„Comuna Stăuceni, locuitorii căreia nu au beneficiat de cotele de teren agricol cuvenite în urma reformei agrare, a fost lipsită de peste 69 hectare agricole, iar bugetul de stat nu a primit niciun bănuț de compensare pentru excluderea pământurilor din circuitul agricol. Studiul de fezabilitate a fost efectuat în pripă și superficial de către o companie fără experiență și conține un număr enorm de carențe grave. Nu a existat nicio explicație plauzibilă privind necesitatea atribuirii în calitate de șantier a terenului cu suprafață de 69,22 ha, în situația în care pentru construcția obiectului erau suficiente 10 ha. Selectarea partenerului privat a fost una formală, în care a participat un singur pretendent. În contextul evenimentelor politice ulterioare, există bănuieli rezonabile că Vladimir Plahotniuc ar avea anumite legături cu compania care a câștigat așa-zisul concurs și ar avea un interes direct pecuniar. Contractul de parteneriat public-privat a fost încheiat fără o expertiză minuțioasă și prevede gajarea întregii suprafețe de 69,22 ha către partenerul privat și dreptul acestuia de a regaja acest teren. Ținând cont de acordul adițional, Republica Moldova este obligată să achite 44,5 milioane euro în 11 ani pentru construcția obiectului, dintre care peste 13 milioane deja sunt achitate.
Partenerul privat a avut obligațiunea să finalizeze lucrările de construcție în 12 luni de la data demarării lucrărilor. Acest lucru nu s-a întâmplat și Procesul verbal de finalizare a Arenei Naționale nu este semnat până în prezent”, punctează Platforma DA.

Reprezentanții Platformei mai spun că „după schimbarea puterii în 2019, Ministerul Economiei a transmis materiale privind inițierea și implementarea proiectului Arena Națională la Procuratura Generală, care a pornit o anchetă pe marginea acestui subiect.”

Urmare a celor expuse, Platforma DA consideră că Guvernul are toate motive juridice să nu se grăbească să achite următoarea tranșă pentru un obiect nefinalizat, contrar prevederilor contractului, și are o obligațiune față de cetățeni să solicite un audit urgent de la Curtea de Conturi sau un alt audit extern, precum și să se adreseze către organele de anchetă coercitive pentru o analiză amplă și profundă a procedurii inițierii și implementării parteneriatului public-privat ce ține de construcția Arenei Naționale, inclusiv sub prisma oportunității economice, argumentării juridice a contractului, riscurilor pentru interesele Republicii Moldova și existența unor interese obscure ale grupării criminal-politice Plahotniuc în procesul selectării partenerului privat.

Mai mult, Platforma DA atrage atenția asupra faptului că, după deschiderea dosarului penal în baza demersului Ministerului Economiei, timp de doi ani, Procuratura Generală nu a informat societatea despre progresul realizat în acest dosar de rezonanță națională, refuzând, de asemenea, să informeze detaliat deputații despre mersul anchetei.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media