Litvinenco, după ce BCS a părăsit ședința Parlamentului înainte de a fi aprobată Legea pre-vetting: „S-au poziționat tranșant de partea celor care-și doresc perpetuarea sistemului actual”

10 februarie 2022, 20:41 Justiție 120
Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției.  Sursa: Replica Media

Ministrul Justiției susține că și-a dorit „consens cu opoziția socialistă pentru adoptarea legii despre pre-vetting” și că a „încercat să îl obțină”, dar „prin ceea ce au făcut azi, s-au poziționat tranșant de partea celor care-și doresc perpetuarea sistemului actual”. Reacția lui Sergiu Litvinenco vine în contextul în care deputații fracțiunii BCS au părăsit astăzi, 10 februarie, plenul Parlamentului, nemulțumiți că majoritatea a refuzat să amâne examinarea proiectului de lege referitoare la pre-vetting.

„ Am tot purtat discuții cu ei. Și cu socialiști din Parlament și din afara Parlamentului. Am amânat pentru o săptămână adoptarea legii în lectura a doua. Dar nimic. Fără a deschide mai multe paranteze, nu pot să concluzionez decât că socialiștii, prin ceea ce au făcut azi, s-au poziționat tranșant de partea celor care-și doresc perpetuarea sistemului actual și nicidecum de partea celor ce-și doresc reformarea și curățarea sistemului. Între altele, acest sistem chiar astăzi a adoptat o decizie prin care a lipsit bugetul de stat de circa 200 de milioane de lei. Și cineva dorește să lase intact acest sistem... Cu sau fără socialiști, suntem obligați să mergem înainte. Este mai important consensul în societate cu privire la reformă. Dar el există. Sunt sigur că cetățenii își doresc o țară cu judecători cinstiți și nicidecum cu judecători care tranzacționează interesele țării”, a scris Sergiu Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Amintim că astăzi, 10 februarie, În debutul ședinței Legislativului, debutații fracțiunii BCS au anunțat că părăsesc plenul, fiind nemulțumiți că majoritatea a refuzat să amâne examinarea proiectului de lege referitoare la pre-vetting.

Într-un final, proiectul de lege care prevede ca potențialii membri ai CSM și CSP să fie evaluați sub aspectul integrității financiare și etice de către o comisie de evaluare, a fost aprobat în lectura a doua de majoritatea PAS.

Comisia de evaluare a candidaților la funcțiile de membri în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) va fi formată din șase membri: trei membri naționali vor fi numiți la propunerea fracțiunilor parlamentare, conform principiului proporționalității, și trei membri vor fi propuși de către partenerii de dezvoltare. Aceștia urmează să fie aprobați cu votul a 3/5 din deputații aleși.

Comisia va analiza respectarea, în activitatea lor, a unor standarde înalte de etică și profesionalism, precum și a lipsei unor acțiuni dubioase, în special care provoacă suspiciune despre o activitate de corupție. De asemenea, comisia va evalua averea candidaților și a familiei apropiate lor, proveniența acestei averi, precum și corespunderea cheltuielilor candidaților cu veniturile lor și ale familiei apropiate.

Decizia comisiei cu privire la nepromovarea evaluării integrității va servi temei juridic pentru neadmiterea candidatului la alegerile din cadrul adunărilor generale ale judecătorilor și procurorilor sau la concursurile pentru Colegii.

Proiectul de lege propus va avea caracter limitat în timp și va avea efecte doar până la sfârșitul anului 2022.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media