De la 1 februarie intră noi reguli pentru călătorii în UE: Certificatul verde - valabil maxim 9 luni fără doza booster

31 ianuarie 2022, 18:15 UE 177
Steaguri Uniunea Europeană Bruxelles.  Sursa: Replica Media

De la 1 februarie intră în vigoare noi norme pentru certificatul digital al UE privind COVID. Comisia Europeană a adoptat pe 21 decembrie ca certificatul verde european să aibă o perioadă de valabilitate de maxim 9 luni dacă persoana nu are doza de rapel (booster) de vaccin anti-Covid-19.

În conformitate cu noile norme, prevăzute în actul delegat al Comisiei din 21 decembrie 2021, statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare pentru o perioadă de 270 de zile (9 luni) de la finalizarea seriei de vaccinare primară, scrie Calea Europeană.

  • Pentru un vaccin cu o singură doză, acest lucru înseamnă 270 de zile de la prima și singura injecție.
  • Pentru un vaccin în două doze, aceasta înseamnă 270 de zile de la a doua injecție sau, în conformitate cu strategia națională de vaccinare, prima și singura injecție după ce s-a recuperat de la virus.

Statele membre nu ar trebui să prevadă o perioadă de acceptare diferită în scopul călătoriilor în interiorul Uniunii Europene.

Perioada standard de acceptare nu se aplică certificatelor pentru dozele de rapel.

„Începând de mâine, va exista o normă la nivelul UE privind perioada de acceptare a certificatelor de vaccinare pentru seria primară atunci când sunt utilizate în contextul călătoriilor transfrontaliere. Acest lucru reflectă scăderea protecției oferite de vaccin și subliniază importanța vaccinării de rapel. Sprijinită de experții de la Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor și de la Agenția Europeană pentru Medicamente, Comisia va monitoriza îndeaproape dacă sunt necesare adaptări viitoare ale acestei reguli”, a declarat comisarul pentru justiție, Didier Reynders.

Aceste norme se aplică numai certificatelor de vaccinare utilizate în scopul călătoriei în UE. Statele membre pot aplica norme diferite atunci când utilizează certificatul digital COVID al UE într-un context intern, dar sunt invitate să se alinieze la perioada de acceptare stabilită la nivelul UE.

Începând de mâine, trebuie să fie puse în aplicare noi norme și în ceea ce privește codificarea vaccinurilor de rapel în certificat. După cum s-a clarificat deja în decembrie, boosterele vor fi înregistrate ca: 3/3 pentru o doză de rapel care urmează unei serii de vaccinare primară în 2 doze; 2/1 pentru o doză de rapel care urmează unei vaccinări cu o singură doză sau unei doze dintr-un vaccin în 2 doze administrat unei persoane recuperate.

Certificatele care au fost eliberate în mod diferit înainte de această clarificare trebuie să fie corectate și eliberate din nou, pentru a se asigura că se poate face distincția între rapeluri și statutul de vaccinare completă.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media