VIDEO/ Ședința extraordinară a Parlamentului din 21 ianuarie: Majorarea compensatiilor pentru sezonul rece, modificările la Legile Avocaturii și Procurorilor, printre proiectele legislative aprobate de deputați

21 ianuarie 2022, 13:40 Politică 183
Parlamentul Republicii Moldova.  Sursa: Replica Media

Deputații se întrunesc și astăzi, 21 ianuarie, în ședință extraordinară. Proiectul ordinii de zi a sesiunii extraordinare, aprobat de Biroul permanent, include 15 proiecte legislative, printre care modificările condițiilor de acordare a ajutorului pentru perioada rece a anului, insitutirea măsurilor pe perioada stării de urgență în sănătate publică, proiectul Codului transportului feroviar, și altele.

Pe ordinea de zi mai figurează proiectul pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură, proiectul de modificare a Codului muncii și Legii cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj și proiectul de modificare a Legii cu privire la energia electrică.

ACTUALIZARE: 16:05
Ședința extraordinară a Parlamentului s-a încheiat.
ACTUALIZARE: 16:04
Modificările la Legea Avocaturii, aprobate în ambele lecturi de Parlament, cu votul a 56 de deputați. Astfel, avocații vor putea fi reținuți, aduși silit și arestați sau percheziționați în cazul comiterii unor infracțiuni fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților.
ACTUALIZARE: 15:21
Proiectul de modificare a Legii Procuraturii, aprobat de 55 de deputați.
ACTUALIZARE: 14:37
Parlamentul a aprobat în ambele lecturi proiectul cu privire la modificarea condițiilor de stabilire și acordare a ajutorului pentru perioada rece a anului. Au votat 61 de deputați. Proiectul vizează circa 197 de mii de familii, majorarea sumei compensațiilor este de la 450 la 815 lei, iar volumul acoperit de compensație a fost majorat de la 1 la 1,5 gigacalorii.
ACTUALIZARE: 14:31
Deputații au votat în lectura a 2-a proiectul pentru modificarea Codului muncii. Astfe, persoanele din categoriile social-vulnerabile se vor putea angaja mai ușor în câmoul muncii.
ACTUALIZARE: 14:20
Deputații au revenit în plen.
ACTUALIZARE: 12:56
Igor Grosu a anunțat o pauză până la ora 14:00.
ACTUALIZARE: 12:58

Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul cu privire la modificarea condiției de stabilire și acordare a ajutorului pentru perioada rece a anului. Au votat 60 de deputați.

ACTUALIZARE: 12:06

Parlamentul de lege a aprobat în prima lectură, cu votul a 55 de deputați, proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.107/2016 cu privire la energia electrică, ce ține de securitatea energetică. prin aceste modificări se introduce un mecanism de asigurare a achiziției de energie electrică din cel puțin două surse.

De asemenea, se modifică condițiile de depunere a garanțiilor financiare de către participanții la licitațiile pentru energie electrică, care îngrădesc extrem de mult participarea la licitații.

ACTUALIZARE: 12:06

Tauber a cerut retragerea de pe ordinea de zi a amendamentului șefei Comisei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, privind Legea Avocaturii, ce ține de garanțiile profesiei de avocat. Aceasta a anunțat că la Parlament au sosit mai mulți avocați, în frunte cu președintele UAM, Dorin Popescu. „Noi am înțeles că ei nu au fost ascultați și nu au fost respectate toate procedurile necesare pentru a aproba această lege”, a spus deputata Șor.

De cealaltă parte, deputata PAS, Olesea Stamate, a spus că astăzi, la ședința Comisiei, a fost aprobată o completare propusă de UAM la soluția de compromis la legea Avocaturii.

„Nu este pentru noi urgentă aprobarea acestei legi în lectura a II-a, ci pentru avocați. Avocații trebuie să decidă - vor să fie aprobată legea astăzi în lectura a II-a, pentru ca să putem să reinstituim examenul, astfel evitând accederea în profesie a persoanelor fără examen, pe care le cunoaștem toți, sau amânăm și organizăm consultări publice extinse, unde să vină și avocați, procurori, judecători, societatea civilă, toți cei interesați. Vizavi de prezența avocaților în clădirea Parlamentului eu nu văd o problemă. În pauză ne vedem cu ei și discutăm. Dar, în principiu, ceea ce am aprobat noi astăzi la ședința Comisiei este în principiu soluția agreată și de UAM și de Comisia Juridică”, a declarat Olesea Stamate.

ACTUALIZARE: 11:48

Proiectul de lege privind Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, votat de 58 de deputați. 11:49

ACTUALIZARE: 11:08
Parlamentul a aprobat numirea a doi membri ai Consiliului de Administrație CNPF: Cornelia Cozlovschi, în funcția de Președinte al Consiliului, și Adrian Gheorghiță, în funcția de vicepreședinte. Ambele hotărâri au fost votate de 55 de deputați.
ACTUALIZARE: 10:55
Deputații BCS au părăsit sala de plen, în semn de protest, fiind nemulțumiți de includerea pe ordinea de zi a unor subiecte suplimentare.
ACTUALIZARE: 10:38
Proiectul ordinii de zi a fost aprobat cu votul a 57 de deputați.
ACTUALIZARE: 10:25

Pe ordinea de zi a fost inclus proiectul de lege 245, cu privire la Legea Avocaturii, la propunerea președintelui Parlamentului, Igor Grosu. Au votat 57 de deputați.

„Urgența este simplă - ea vine să răspundă la un fenomen regretabil care se întâmplă la avocatură. O bună parte din cei mai toxici procurori și judecători care fie fug, fie vor să se ascundă într-o altă ipostază, un detașament între, se pregătește în perioada imediat următoare să îmbrace o altă robă. Sunt sigur că năravurile au rămas aceleași pe care le aveau fiind în alt grup profesional”

Mai exact, potrivit avocatei Angela Popil, membră a UAM, este vorba despre 57 cereri ale foștilor procurori și judecători, inclusiv procurori în funcție, care stau pe masa Comisiei de Licențiere pentru a fi examinate.

ACTUALIZARE: 10:18
Ședința a început cu prezența a 87 de deputați.


Urmăriți ședința Legislativului Live:

Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media