Ideologul ultranaţionalist rus Alexander Dughin a asigurat că îi rămâne loial lui Vladimir Putin, în pofida înfrângerii suferite de Moscova în oraşul ucrainean Herson

13 noiembrie 2022, 18:00 Rusia 254
Alexandr Dughin.  Sursa: LCVA | Dreamstime.com
Ideologul ultranaţionalist rus Alexander Dughin, considerat unul dintre cei mai mari susţinători ai ofensivei din Ucraina, a asigurat că îi rămâne loial lui Vladimir Putin, în pofida înfrângerii suferite de Moscova în oraşul ucrainean Herson. El a subliniat că va „sprijini până la final operaţiunea militară” a Rusiei în Ucraina, relatează AFP și News.ro.
„Occidentul (…) a început să răspândească o informaţie falsă conform căreia eu şi patrioţii ruşi ne-am îndepărtat de Putin de la predarea Hersonului şi am fi cerut demisia lui”, a afirmat Alexander Dughin pe contul de Telegram sâmbătă seara.

„Doliul ţinut pentru pierderea Hersonului este una dar relaţia noastră cu Comandantul suprem este alta. Suntem loiali lui Putin şi vom sprijini până la final operaţiunea militară (în Ucraina) şi Rusia”, a adăugat el.
Alexander Dughin a publicat, vineri, un mesaj separat în care părea să critice Kremlinul după pierderea Hersonului. El a afirmat că puterea rusă nu mai poate ”să mai cedeze încă ceva”, iar „limita a fost atinsă”.

Alexander Dughin a fost sancționat de SUA în 2015 pentru presupusa sa implicare în anexarea Crimeei de către Rusia. Scrierile sale sunt creditate cu o influență profundă asupra viziunii despre lume a lui Vladimir Putin și este considerat a fi un arhitect intelectual principal al ideologiei ultra-naționaliste la care aderă mulți din Kremlin.

De ani de zile, Dughin a cerut Moscovei să se afirme mai agresiv pe scena globală și a sprijinit acțiunea militară rusă în Ucraina.

În acest context, Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) a constatat că retragerea trupelor ruse din Herson aprinde o scindare ideologică între figurile care au susținut public războiul și pe președintele rus Vladimir Putin.

Abandonarea centrului regional a subminat încrederea în capacitatea lui Putin de a-și îndeplini promisiunile militare, se arată în ultima analiză a ISW.

Unii bloggeri militari ruși l-au criticat anterior pe Putin pentru eșecul său de a răspunde la atacul asupra podului din strâmtoarea Kerci din 9 octombrie, în timp ce alții au remarcat că Putin nu a reușit să susțină ideologia superiorității rusești din 2014.

Critica directă a lui Putin în cadrul comunității pro-război este aproape fără precedent, iar atacul dezlănțuit al lui Dughin împotriva lui Putin poate indica o schimbare în rândul ideologilor naționaliști ruși, a constatat ISW.

ISW subliniază că este din ce în ce mai dificil pentru Putin să liniștească o parte a electoratului din cauza incapacității armatei sale de a atinge obiectivele de a răsturna guvernul ucrainean și de a pune mâna pe toată Ucraina.
Propagandiștii naționaliști ai lui Putin, precum Volodimir Soloviov, cer din ce în ce mai mult ca Kremlinul și înaltul comandament militar să „cedeze pe deplin obiectivelor lor” în Ucraina, iar Solovyov a cerut chiar mobilizarea completă și concedierea oficialilor incompetenți după retragerea Rusiei din Herson.
Între timp, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Forțele de Apărare continuă să elibereze terenuri în direcția Herson.
Unitățile avansate ale trupelor ucrainene au ajuns deja pe malul drept al Niprului. Pe 11 noiembrie, Forțele de Apărare au intrat în Herson, singurul centru regional capturat de armata rusă după începerea unei invazii pe scară largă a Ucrainei pe 24 februarie.
Orașul a fost deja evacuat, măsurile de filtrare sunt în desfășurare. Pe 12 noiembrie, comandantul comandamentului operațional „Sud”, generalul-maior Andrio Kovalciuk, a sosit în Herson. Oamenii l-au întâmpinat cu strigăte de recunoștință. Kovalciuk a mulțumit oamenilor din Herson pentru rezistența lor.
Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media