Borell: Armata rusă va fi anihilata dacă Rusia va folosi arme nucleare împotriva Ucrainei

13 octombrie 2022, 21:47 UE 121
Josep Borrell.  Sursa: europarl.europa.eu

Șeful Uniunii Europene pentru Politică Externă, Josep Borrell, a avertizat astăzi Moscova că forțele sale vor fi „anihilate” de răspunsul militar al Occidentului dacă președintele Vladimir Putin va folosi arme nucleare împotriva Ucrainei, relatează AFP. Totodată, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a mai spus că Rusia se va confrunta cu „consecințe grave” dacă lansează un atac nuclear asupra Ucrainei.

„Putin spune că nu blufează. Ei bine, nu își permite să blufeze și trebuie să fie clar că nici oamenii care susțin Ucraina și Uniunea Europeană și statele sale membre și Statele Unite și NATO nu blufează. Orice atac nuclear împotriva Ucrainei va crea un răspuns, nu un răspuns nuclear, ci un răspuns militar atât de puternic încât armata rusă va fi anihilată”, a spus Borell la deschiderea Academiei de Diplomație de la Bruxelles, potrivit The Guardian.

Tot astăzi, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a mai spus că Rusia se va confrunta cu „consecințe grave” dacă lansează un atac nuclear asupra Ucrainei.

Cu toate acestea, alianța nu a amenințat că își va folosi arsenalul nuclear pentru a răspunde, deoarece Ucraina, care nu este membră, nu este acoperită de clauza sa de autoapărare.

Stoltenberg nu a vrut să spună care vor fi aceste consecințe, însă a precizat că „natura conflictului se va schimba radical”.

„Vor fi consecințe severe dacă Rusia folosește arme nucleare în Ucraina, orice fel de arme nucleare. Nu voi intra în detalii exacte despre cum vom răspunde, dar un atac nuclear va schimba fundamental natura conflictului. Înseamnă că o linie foarte importantă a fost trecută”, a spus el.

Totodată, NATO va livra Ucrainei echipamente de combatere a dronelor, a declarat joi secretarul general al alianței, după reuniunile miniștrilor apărării.

Declarațiile au fost făcute în contextul în care Ucraina le-a cerut aliaților săi să îi furnizeze mai multe sisteme de apărare aeriană și muniție, după ce Rusia și-a intensificat utilizarea „dronelor kamikaze” în atacul brutal împotriva țării vecine.

Diana
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media