Adunarea Generală a celor 193 de state membre reunite în regim de urgenţă a adoptat această rezoluţie cu 143 de voturi pentru, faţă de cinci ţări contra şi 35 care s-au abţinut, printre care China, India, Pakistan şi Africa de Sud, în pofida eforturilor diplomatice ale Statelor Unite.
Țările care au votat împotrivă au fost Belarus, Republica Populară Democrată Coreea, Nicaragua, Rusia și Siria.
Rezoluția de „apărare a principiilor” Cartei ONU menționează că regiunile Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie sunt ocupate temporar de Rusia ca urmare a agresiunii, încălcând integritatea teritorială, suveranitatea și independența politică a Ucrainei.
Totodată, se solicită tuturor statelor, ONU și organizațiilor internaționale să nu recunoască niciuna dintre revendicările de anexare ale Rusiei și solicită anularea imediată a declarației sale de anexare.
Rezoluția salută și „își exprimă sprijinul ferm” pentru eforturile continue ale Secretarului General și ale statelor membre, de a detensiona situația actuală în căutarea păcii prin dialog, negociere și mediere.
Dezbaterea asupra rezoluției ucrainene a început luni, președintele Adunării Generale, Csaba Kőrösi, spunând celui mai reprezentativ organism deliberativ din lume că invazia Rusiei și încercarea de anexare a teritoriilor Ucrainei cu forța „este ilegală”.
De luni dimineață, Rusia a lansat zeci de rachete care vizează zone civile din mai multe orașe ucrainene, ducând la zeci de morți și răniți, ca răzbunare pentru bombardarea podului Rusiei spre Crimeea de sâmbătă. Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat că atacul a fost „o altă escaladare inacceptabilă” în invazia Rusiei din 24 februarie asupra Ucrainei.
