Republica Moldova și alte 142 de state ale ONU condamnă anexările ilegale de teritorii ucrainene de către Rusia. Țările care au votat împotriva rezoluției

13 octombrie 2022, 08:15 Politică 172
ONU.  Sursa: UN Video screenshot

Adunarea Generală a ONU a adoptat la 12 octombrie, o rezoluție cu o mare majoritate, în care a condamnat anexările celor patru regiuni ale Ucrainei pe care Rusia le-a revendicat, în urma așa-ziselor referendumuri desfășurate la sfârșitul lunii trecute, și cerând Moscovei să inverseze cursul în privința „tentativelor sale” anexare ilegală”.

Adunarea Generală a celor 193 de state membre reunite în regim de urgenţă a adoptat această rezoluţie cu 143 de voturi pentru, faţă de cinci ţări contra şi 35 care s-au abţinut, printre care China, India, Pakistan şi Africa de Sud, în pofida eforturilor diplomatice ale Statelor Unite.

Țările care au votat împotrivă au fost Belarus, Republica Populară Democrată Coreea, Nicaragua, Rusia și Siria.

Rezoluția de „apărare a principiilor” Cartei ONU menționează că regiunile Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie sunt ocupate temporar de Rusia ca urmare a agresiunii, încălcând integritatea teritorială, suveranitatea și independența politică a Ucrainei.

Totodată, se solicită tuturor statelor, ONU și organizațiilor internaționale să nu recunoască niciuna dintre revendicările de anexare ale Rusiei și solicită anularea imediată a declarației sale de anexare.

Rezoluția salută și „își exprimă sprijinul ferm” pentru eforturile continue ale Secretarului General și ale statelor membre, de a detensiona situația actuală în căutarea păcii prin dialog, negociere și mediere.

Dezbaterea asupra rezoluției ucrainene a început luni, președintele Adunării Generale, Csaba Kőrösi, spunând celui mai reprezentativ organism deliberativ din lume că invazia Rusiei și încercarea de anexare a teritoriilor Ucrainei cu forța „este ilegală”.


De luni dimineață, Rusia a lansat zeci de rachete care vizează zone civile din mai multe orașe ucrainene, ducând la zeci de morți și răniți, ca răzbunare pentru bombardarea podului Rusiei spre Crimeea de sâmbătă. Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat că atacul a fost „o altă escaladare inacceptabilă” în invazia Rusiei din 24 februarie asupra Ucrainei.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media