Prim-ministra Natalia Gavrilița: „Nu este posibil să fie livrate gaze naturale pe partea stângă a Nistrului, dacă nu vor plăti în avans”

16 septembrie 2022, 21:12 Economie 542
Natalia Gavrilița, prim-ministră.  Sursa: Replica Media

În cazul în care, de la 1 octombrie curent, monopolistul rus Gazprom va sista livrările de gaze către Republica Moldova, țara noastră ar putea primi gaz din România, însă regiunea transnistreană va fi alimentată cu gaz doar dacă va plăti pentru el în avans. Declarația aparține prim-ministrei Natalia Gavrilița.

„Dacă vom accesa gaze naturale de pe piața internațională sau de la parteneri la un preț avantajos, în primul rând trebuie să plătim pentru gazul consumat. Și trebuie să plătim în avans. Nu este posibil să fie livrate gaze naturale pe partea stângă a Nistrului, dacă nu vor plăti în avans. Trebuie să avem suficiente cantități”, a declarat șefa executivului la emisiunea „Bună Seara” de la TV Moldova 1.

De menționat că aceeași opinie a fost vociferată acum câteva zile de președinta Maia Sandu.

„Cei din Transnistria, dacă sunt dispuși să plătească, dacă vor achita în avans, la fel cum plătesc cetățenii de pe partea dreaptă a Nistrului, atunci da. Dar dacă oamenii nu sunt gata să plătească, partea dreaptă nu poate achita pentru ei”, a spus șefa statului.

Anterior, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a spus că Republica Moldova ar trebui să treacă, de la 1 octombrie, la o altă formulă de calcul a prețului conform actualului contract cu Gazprom, iar prețul la gaz va deveni „mult mai mic”.

Tot el a anunțat recent că Gazprom a refuzat să accepte extinderea termenului de realizare a auditului datoriilor istorice ale Moldovagaz și, din acest motiv autoritățile cred că furnizorul rus ar putea găsi o scuză pentru a deconecta Moldova de la gaz, pentru a nu îl furniza la un preț atât de mic.

Recent, Comisia guvernamentală de coordonare a măsurilor de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale și pregătire pentru perioada sezonului de încălzire 2022 - 2023 a pus la punct mai multe acțiuni pentru perioada de iarnă, care se anunță complicată. Spînu a enumerat un set de 11 măsuri în acest sens.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media