VIDEO/ Preşedintele Zelenskiy declară oraşul strategic Liman „complet curățat” de armata rusă

2 octombrie 2022, 15:50 Ucraina 146
Vladimir Zelenski.  Sursa: captură video

Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a declarat că oraşul strategic Liman, din regiunea Doneţk anexată de Moscova, se află în întregime sub controlul armatei ucrainene, a doua zi după retragerea anunţată a trupelor ruse. Zelensky a mulțumit armatei ucrainene pentru eliberarea orașului.

„La ora 12:30, Limanul a fost complet curățat. Mulțumim armatei noastre”, a anunțat astăzi președintele Ucrainei pe canalul său Telegram.

Forțele ucrainene au preluat controlul orașului Liman din regiunea Donețk la o zi după ce președintele Putin a semnat patru pretinse „acorduri” de anexare a teritoriilor ocupate ale Ucrainei din regiunile Luhansk, Donețk, Zaporojie și Herson.

Comandamentul militar rus nu a făcut nicio declarație cu privire la statutul orașului. Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că retrage trupele din zonă din cauza „unei amenințări de încercuire”.

„Eliberarea acestui oraş în regiunea Doneţk este unul dintre factorii cruciali pentru eliberarea în continuare a regiunii Luhansk”, a scris guvernatorul regiunii Luhansk Serghei Gaidai, pe canalul său Telegram.

Serviciul de informații al Ministerului Apărării din Marea Britanie a menționat, în ultimul raport al serviciilor secrete britanice, că armata rusă ar fi putut suferi pierderi grele în timpul retragerii din Liman, iar pierderea orașului este „un regres politic grav” pentru Rusia.

„Operațional, Liman este important deoarece găzduiește o traversare cheie peste râul Severskii Donetk, pe unde Rusia încearcă să-și întărească apărarea. Retragerea trupelor ruse din Liman reprezintă, de asemenea, un regres politic major, deoarece orașul este situat în regiunea Donețk, regiune pe care Rusia ar fi căutat să o „elibereze” și a încercat să o anexeze ilegal”, spun experții britanici.

Retragerea trupelor a dus la un nou val de nemulțumiri publice la adresa conducerii militare a Rusiei. Propagandiștii și blogerii militari ruși au criticat comandamentul militar rus pentru că nu a trimis întăriri în timp util în orașul Liman, criticând în același timp în mod deschis eșecurile birocratice repetate din timpul mobilizării parțiale ordonată de președintele Rusiei.

Decizia de a nu întări liniile de front vulnerabile din Kupiansk sau Liman a fost aproape sigur a lui Putin, nu a comandamentului militar, și acest lucru sugerează că lui Putin îi pasă mult mai mult de menținerea terenului strategic din regiunile Herson și Zaporojie decât de regiunea Luhansk, au concluzionat analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului în raportul din 1 octombrie.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat sâmbătă, pe canalul său de Telegram, că Moscova ar trebui să folosească o armă nucleară în Ucraina, după înfrângerea de la Liman. „După părerea mea, trebuie luate măsuri drastice, până la declararea legii marțiale la granițe și folosirea unor arme nucleare cu efect redus”.

El s-a referit la faptul că rușii pleacă din țară de teama mobilizării, motiv pentru care granițele ar trebui închise. În mesajul său, liderul cecen l-a atacat și pe general-colonelul Alexandr Lapin, comandantul trupelor de la Liman, pe care l-a numit „un mediocru”. În special, Kadîrov a criticat „nepotismul” din structurile de apărare ale Rusiei.

Mesajul lui Kadîrov nu a fost prea popularizat în spațiul informațional rusesc.

Rusia are cel mai mare arsenal atomic din lume, inclusiv arme nucleare tactice, cu efect mai redus.

Anastasia
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media