LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 219. Stoltenberg: Țările membre NATO nu recunosc anexarea teritoriilor ucrainene; Forțele Armate ale Ucrainei: În zona Liman se finalizează operațiunea de încercuire a trupelor ruse

30 septembrie 2022, 07:29 Ucraina 313
Război în Ucraina/ Artileria autopropulsată ucraineană trage împotriva forțelor ruse în regiunea Harkov .  Sursa: washingtonpost.com

Ucraina se află în cea de-a 219-a zi de rezistență în fața Rusiei, după ce armata rusă a invadat statul vecin, la 24 februarie, la ordinul președintelui rus Vladimir Putin de a „denazifica” poporul ucrainean. Vladimir Putin a semnat două documente prin care recunoaște independența regiunilor Herson și Zaporojie, dar fără a fi menționate granițele acestora.Ambele decrete intră în vigoare la data semnării acestora care este de 29 septembrie. Acestea însă, au fost publicate după miezul nopții și vin în contextul în care astăzi, 30 septembrie, de la ora 15:00 urmează să anunțe anexarea acestor teritorii ucrainene, alături de Donețk și Luhansk.

Președintele american Joe Biden a comentat joi seară încercarea Rusiei de a anexa teritoriile ucrainene. În timpul unei întâlniri cu liderii insulelor din Pacific la Washington, liderul american a declarat că „SUA nu vor recunoaște niciodată, niciodată, niciodată pretenția Rusiei la suveranitatea teritoriul ucrainean”.

Autoritățile din Nikolaev raportează că, vineri seara, trupele ruse au lansat un atac cu rachete asupra orașului, în urma căruia a fost distrusă o clădire rezidențială cu nouă etaje. Autoritățile verifică acum listele cu locuitorii casei pentru a stabili numărul exact al victimelor.

UPDATE 21:50. Alarmele aeriene au sunat aproape în toată Ucraina în urma anexării ilegale de către Rusia a teritoriilor ucrainene și după ce zeci de persoane au fost ucise vineri dimineață, după ce forțele ruse au atacat un convoi civil în apropierea orașului Zaporojie.


UPDATE 21:41. Guvernul Marii Britanii a anunțat că impune noi sancțiuni pentru a restricționa accesul Rusiei la servicii comerciale și de tranzacții cheie ca răspuns la anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene, transmite BBC.

Potrivit unei declarații guvernamentale, Rusia importă 67% din toate serviciile sale din țări care îi impun sancțiuni.

Ambasadorul Rusiei la Londra, Andrei Kelin, a fost chemat la Foreign Office pentru a-i spune „în cei mai puternici termeni” obiecțiile Marii Britanii față de acțiunile Kremlinului.

Sancțiunile includ interzicerea accesului Rusiei la serviciile occidentale de care depinde, cum ar fi consultanță IT, servicii de arhitectură, servicii de inginerie și consultanță juridică.

Ministerul de Externe a declarat că va interzice exportul către Rusia a aproape 700 de bunuri care sunt esențiale pentru producție.

Au fost introduse sancțiuni personale, în special, împotriva șefei Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina - posibilele sale active au fost înghețate. Acesteia i se interzice intrarea în Marea Britanie.

Șeful Ministerului de Externe, James Cleverley, a spus că sancțiunile sunt îndreptate împotriva sectoarelor vulnerabile ale economiei ruse.

„Regimul rus trebuie să fie tras la răspundere pentru această încălcare odioasă a dreptului internațional. De aceea lucrăm cu partenerii noștri internaționali pentru a crește presiunea economică prin noi interdicții direcționate”.

Statele Unite au anunțat, de asemenea, o serie de noi sancțiuni împotriva a sute de companii și oameni, inclusiv membri ai parlamentului și membri ai familiei oficialilor guvernamentali.


UPDATE 21:13. Germania a cunoscut o creștere a cererilor de viză din partea cetățenilor ruși de la ordinul de mobilizare al lui Vladimir Putin, potrivit unei surse din ministerul german de externe.

Ambasadele Germaniei din țările vecine cu Rusia au înregistrat o „creștere bruscă” a solicitărilor de vize, a declarat sursa pentru Reuters.

Der Spiegel a raportat anterior că misiunile germane din Erevan, Astana, Tbilisi, Baku și Minsk au înregistrat mii de cereri de permise de intrare în Germania de când a început mobilizarea parțială pentru războiul din Ucraina.

În capitala Georgiei, Tbilisi, au fost înregistrate peste 300 de cereri de viză din partea cetățenilor ruși la ambasada Germaniei, de când mobilizarea parțială a început la mijlocul acestei săptămâni, se arată în comunicat.

Aceasta este comparată cu între 10 și 20 de astfel de solicitări pe lună în ultimele luni, a adăugat acesta.


UPDATE 20:30. Israelul nu recunoaște anexarea de către Rusia a patru regiuni ale Ucrainei. Acest lucru se precizează într-o declarație a Ministerului de Externe israelian, publicată pe Twitter.

„Israelul sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Nu recunoaștem anexarea a patru regiuni de către Rusia", a declarat Ministerul de Externe israelian.


UPDATE 19:40. „Retorica nucleară a lui Putin este periculoasă... Urmărim ce face Rusia”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un briefing de presă din această seară.

„Rusia trebuie să înțeleagă că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie început”, a adăugat secretarul general al NATO.


UPDATE 19:31. Vladimir Putin, fiind însoțit pe scenă de cei patru lideri nerecunoscuți din Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson, s-a adresat în această seară mulțimii din Piața Roșie din centrul Moscovei, după ce a semnat „decretele de aderare” care oficializează anexarea ilegală de către Rusia a patru regiuni ocupate din Ucraina.

Astăzi este o „zi istorică”, spune Putin, „o zi a adevărului și a dreptății”.

Liderul de la Kremlin a promis că va „face totul” pentru a „ridica nivelul de securitate” în Herson, Zaporojie, Luhansk și Donețk.

„Vom face totul pentru a restabili economia și a restabili infrastructura, a construi școli, noi instituții, spitale”, și-a încheiat discursul menționdând că „am devenit mai puternici pentru că suntem împreună. Avem adevărul. Iar adevărul înseamnă putere, înseamnă victorie. Victoria va fi a noastră”.UPDATE 19:15. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că membrii Alianței nu recunosc anexarea teritoriilor ucrainene.

„Aceste pământuri sunt ale Ucrainei. Doneţk este Ucraina, Luhansk este Ucraina, Herson este Ucraina, Zaporojie este Ucraina. La fel cum Crimeea este Ucraina", a subliniat Stoltenberg, într-un briefing de presă.

„NATO va continua să sprijine Ucraina în lupta sa”, a mai spus Stoltenberg.

Ucraina are dreptul să recâştige teritoriile ucrainene, a subliniat secretarul general al NATO.


UPDATE 18:21. Serghei Cerevatîi, un reprezentant al Grupului de Est al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat într-un interviu acordat Televiziunii Publice a Ucrainei că trupele ucrainene finalizează o operațiune de încercuire a grupării ruse în regiunea Liman, transmite BBC.

„Sub controlul de foc al Forțelor Armate ale Ucrainei – se află rutele logistice ale inamicului, prin care a livrat muniție și forță de muncă”, a spus Cerevatîi.

Potrivit acestuia, pozițiile rusești de aici sunt suficient de fortificate, așa că operațiunea nu progresează la fel de repede ca lângă Harkiv.

„Dacă a fost spart lângă Harkiv și a fugit, atunci lângă Liman, inamicul este mai fortificat, iar unitățile sale sunt suficient de antrenate și motivate. Prin urmare, a fost nevoie de timp, dar Statul Major și cartierul general de la sol i-au devansat tactic”, spune Cerevatîi.

Anterior, partea ucraineană a raportat că drumurile și rutele de retragere din jurul Limanului au fost luate sub controlul focului al Forțelor Armate ale Ucrainei.


UPDATE 18:00. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) condamnă cu fermitate anexarea regiunilor ucrainene - Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, aflate sub ocupația ilegală a forțelor militare ruse, ca urmare a războiului injust împotriva Ucrainei.

„Țara noastră reafirmă sprijinul ferm pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în granițele sale recunoscute internațional”, se menționează în declarația emisă de Ministerul de Externe de la Chișinău.

UPDATE 17:15. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a anunțat, după ședința Consiliului de Securitate, că țara sa va depune cerere de aderare la NATO. Se întâmplă exact în ziua când la Kremlin a avut loc o „ceremonie” grandioasă de semnare a decretului de anexare a regiunilor ucrainene parțial ocupate de ruși - Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporojie.

„De facto, ne-am îndreptat deja spre NATO. De facto, am dovedit deja compatibilitatea cu standardele Alianței. Ele sunt reale pentru Ucraina - reale pe câmpul de luptă și în toate aspectele interacțiunii noastre. Avem încredere unii în alții, ne ajutăm și ne protejăm. Aceasta este Alianța. De facto. Astăzi, Ucraina solicită să o facă de jure (n. red. potrivit legii).

Într-un proces care este în concordanță cu valoarea noastră în protejarea întregii noastre comunități. Într-o manieră accelerată. Facem pasul nostru decisiv prin semnarea cererii Ucrainei de aderare accelerată la NATO”, se menționează în adresarea liderului de la Kiev, Vladimir Zelenskiy, privind semnarea de către Ucraina a cererii de aderare la NATO.

În context, astăzi, 30 septembrie, de la ora 19:00 secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat o conferință de presă, fără a menționa subiectul acesteia.


UPDATE 16:15. Vladimir Putin și liderii separatiști din cele patru regiuni ucrainene - Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie - au semnat tratele care atestă aderarea la Federația Rusă.


UPDATE 15:50. Putin a menționat, în discursul său, că SUA au creat un precedent prin folosirea armelor nucleare în Japonia. De asemenea, el a acuzat SUA și aliații săi că duc un „război hibrid” împotriva Rusiei și a administrațiilor separatiste pe care le susține în estul Ucrainei.

Acesta a adăugat că Occidentul „nu are dreptul moral” de a vorbi despre democrație.


UPDATE 15:35. Putin a cerut Ucrainei să renunțe imediat la ostilități și a îndemnat Kievul să se așeze la masa negocierilor, dar a subliniat că cele patru regiuni vor fi pentru totdeauna teritoriul al Rusiei pe care îl vor apăra.

„Rusia acceptă Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson”, a spus Putin. „Sunt sigur că Adunarea Federală va sprijini cei patru noi subiecți ai Federației Ruse pentru că aceasta este voința a milioane de oameni”, a menționat liderul rus.

Autoritățile ucrainene, potrivit președintelui rus, ar trebui să trateze cu respect decizia celor patru provincii de a se alătura Rusiei. Putin a spus că Rusia își va proteja pământul cu toate mijloacele pe care le are Rusia „pentru a asigura o viață sigură pentru poporul nostru”. Putin a promis că va reconstrui toate satele și orașele distruse din teritoriile ocupate.


UPDATE 15:25. Vladimir Putin a acuzat același vest de faptul că ar fi distrus conductele North Stream din Marea Baltică.

„Anglo-saxonilor nu le mai ajung sancțiunile și au trecut la diversiuni, de facto au trecut la distrugerea infrastructurii comune europene”, a declarat Vladimir Putin.


UPDATE 15:20. Putin a acuzat Occidentul ca fiind „lacom”, că vrea să îngenuncheze Rusia și să o transforme într-o colonie. De aceea, continuă el, Occidentul poartă un „război hibrid” împotriva Rusiei.

„Nu vor să ne vadă ca o societate liberă. Vor să ne vadă ca pe o mulțime de sclavi”, susține el. „Nu au nevoie de Rusia. Noi avem nevoie de Rusia!”, continuă el în aplauzele sălii.

Putin spune că Rusia este o țară mare cu o mare civilizație care refuză să trăiască sub „regulile false” dictate de Occident. Occidentul că crede că „civilizația și cultura lor neoliberală sunt standardul de aur pentru toți ceilalți”, în timp ce „decid unilateral cine are dreptul la autodeterminare și cine nu”, mai spune el.

Țările occidentale au fost „foarte supărate” de alegerea oamenilor din Crimeea, susține el. „De aceea ei cred că oamenii nu au dreptul la autodeterminare”.

„Elitele occidentale au fost mereu așa. Au fost colonizatori și rămân colonizatori, ei discriminează și fac distincția între prima clasă de națiuni și națiunile de clasa a doua”, mai afirmă Putin. De aceea, există „rusofobia” care este răspândită în tot Occidentul, a mai adăugat Putin.


UPDATE 15:15. În Sala Sfântul Gheorghe din Marele Palat al Kremlinului a început procedura de semnare a acordurilor privind intrarea în Rusia a teritoriilor ucrainene ocupate - regiunile RPD, LPR, Zaporojie și Herson.


UPDATE 14:55. Regatul Unit nu va recunoaște niciodată anexarea ilegală de către Rusia a teritoriilor ucrainene, a declarat vineri secretarul apărării Regatul Unit Ben Wallace, menționând că Moscova nu controlează pe deplin teritoriile pe care dorește să le anexeze.

„Adevărul este că Rusia pierde în Ucraina, iar generalii săi incompetenți trimit mii de oameni la moarte pentru a satisface fanteziile imperialiste ale președintelui Putin”, a scris Ben Wallace pe Twitter.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat mai devreme că Moscova va considera „de jure” întregul teritoriu Donețk din cadrul granițelor din 2014 ca fiind al său: acele pământuri care sunt acum sub controlul Ucrainei vor trebui „eliberate”, a spus Kremlinul. În ceea ce privește granițele regiunilor Herson și Zaporojie, Peskov a spus că „trebuie să clarifice acest lucru”.


UPDATE 14:40. Secretarul general al ONU, António Guterres, a numit intențiile Rusiei de a anexa cele patru regiuni ale Ucrainei „o escaladare periculoasă care ar periclita perspectivele de pace în regiune în viitorul apropiat”.

El a adăugat că „referendumurile” s-au desfășurat sub ocupația rusă, în afara cadrului legal și constituțional al Ucrainei și merită condamnate.

„Rusia - unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate - poartă o responsabilitate specială pentru respectarea cartei. Orice decizie de anexare în continuare a teritoriilor ucrainene nu va avea forță juridică și merită condamnată”, a subliniat secretarul general al ONU.


UPDATE 14:25. Forțele armate ale Ucrainei au intrat în orașul Yampol în regiunea Donețk, la sud-est de Liman, scrie agenția de presă ucraineană UNIAN.

La Yampol, potrivit analiștilor occidentali și a declarațiilor separatiștolor ruși, forțele ruse s-au trezit într-o „încercuire operațională”.

Pe rețelele de socializare au apărut deja confirmări video publicate chiar de militari.

Un luptător ucrainean pe fundalul unei clădiri administrative din sat a spus: „Ei bine, pisicuțelor, Yampol este al nostru”.

Totodată, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei nu a confirmat deocamdată aceste informații.


UPDATE 14:05. Şeful administraţiei separatiste proruse din regiunea Doneţk din estul Ucrainei a anunţat vineri că oraşul Liman aflat în mâinile ruşilor în nordul acestei regiuni este „semi-încercuit” de armata ucraineană şi că veştile de pe front sunt „îngrijorătoare”.

Prieteni, știrile despre Krasnîi Liman sunt neliștitoare. Forțele ucrainene încearcă cu toată puterea să ne umbrească acest eveniment istoric. În acest moment, Krasnîi Liman se află în semicerc, drumul de la Svatovo este sub controlul nostru, dar este atacat.

Yampol și Drobișevo nu sunt pe deplin controlate de noi. Băieții noștri luptă, strângem rezerve, trebuie să rezistăm, dar și inamicul a aruncat forțe serioase. Vești foarte neplăcute, dar trebuie să privim cu sobrietate situația și să tragem concluzii din greșelile noastre. Ne ocupăm de tot!”

Liman, care înainte de război a avut o populaţie de circa 20.000 de locuitori, a fost capturat de forţele ruse în luna mai, după o bătălie prelungită. Oraşul a fost scena unor noi lupte de când forţele ucrainene le-a învins pe cele ruse în apropiere de regiunea Harkov, în timpul unei contraofensive declanşate luna aceasta.

Liman se află la nord-est de principalele două bastioane ale armatei ucrainene din Doneţk – Sloviansk şi Kramatorsk – şi la sud-est de Izium, în regiunea Harkiv.


UPDATE 13:45. Republica Moldova respectă integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, consideră „false” aşa-zisele referendumuri desfăşurate de către Rusia în patru regiuni ucrainene și „nu recunoaşte nicio acţiune ulterioară a acestor referendumuri false”, a declarat Maia Sandu, vineri, după o întrevedere cu comisarul european pentru buget şi administraţie Johannes Hahn.

La rândul său, oficialul european a avertizat că după decretului de mobilizare semnat de preşedintele rus Vladimir Puti ar putea apărea un nou val de refugiaţi, el spunând că UE va acorda sprijin Republicii Moldova „pentru a face faţă unor eventuale noi valuri de refugiaţi”.


UPDATE 13:30. Departamentul Apărării din SUA face demersuri pentru a crea un comandament cu sediul în Germania care să se ocupe de coordonarea ajutorului militar destinat Kievului şi de antrenarea militarilor ucraineni, a informat joi cotidianul american The New York Times, citat de Agerpres.

Ziarul new-yorkez, care a citat surse anonime din administraţia americană, a indicat că noul comandament va fi înfiinţat în oraşul german Wiesbaden (landul Hessa) sub supravegherea generalului de armată american Christopher Cavoli, comandant suprem al forţelor aliate din Europa. Publicarea informaţiei coincide cu avertismentul lansat joi de preşedintele SUA, Joe Biden, la adresa liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, potrivit căruia ţara sa nu va recunoaşte niciodată anexarea teritoriilor ucrainene de către Rusia.


UPDATE 13:05. Mai multe canale de Telegram ucrainene susțin că în aceste imagini sunt surprinși soldații ruși care încearcă să scape din încercuirea de la Liman. Deocamdată, veridicitatea lor nu a fost nici confirmată, nici infirmată.


UPDATE 12:40. Rusia acuză Ucraina de atacurile de la Zaporojie.

Peste 20 de persoane au fost ucise, alte 34 au fost rănite în urma bombardării de către armata ucraineană a unui convoi de civili care doreau să părăsească teritoriul Zaporojie controlat de Kiev, relatează agenția de presă rusă TASS, cu referire la declarațiile unui activist pro-rus, Vladimir Rogov.

„În acest moment, se știe despre 23 de cazaci civili morți și 34 de răniți, a scris el pe canalul său Telegram.

Rogov a adăugat că mașinile se aflau la piața auto de pe autostrada Orehovskoye, unde zilnic se formează un convoi pentru a pleca în zona controlată de ruși.

„Este o provocare clasică în stil anglo-saxon împotriva populației civile neloiale. <...> Aceasta a fost făcută după formula clasică „au tras asupra lor” apoi au acuzat Rusia”, a scris Rogov. El a adăugat că bombardarea convoiului este o răzbunare a autorităților ucrainene.

„Chiar alaltăieri, în semn de protest față de acțiunile regimului de la Kiev, acești oameni au blocat drumul și au cerut să fie lăsați să treacă peritoriul eliberat. Imediat după aceea, reprezentanții SBU și poliția au venit la ei și au început să-i amenințe deschis”, a scris activistul pro-rus.

Informațiile nu pot fi verificate independent. Totodată, în ciuda faptului că trupele ruse au fost cele care au invadat Ucraina pe 24 februarie și au declanșat un război în Ucraina, Federația Rusă a negat constant că nu a atacat niciodată ținte civile.


UPDATE 12:15. Serviciul de informații al Ministerului britanic al Apărării: incertitudinea armatei ruse în serviciile medicale contribuie la reticența acestora de a desfășura operațiuni ofensive în Ucraina.

Sprijinul medical pentru unitățile de luptă ruse din Ucraina este probabil să degradeze. Unii rezerviști ruși proaspăt mobilizați au primit ordin să-și achiziționeze propriile provizii de prim ajutor pentru a le utiliza în caz de necesitate pe câmpul de luptă.

Pregătirea medicală și cunoștințele despre primul ajutor de bază sunt probabil slabe. Armata rusă, care a primit garouri hemostatice moderne de model occidental, nu folosesc velcro pentru a le fixa pe echipamentul lor. În schimb, le fixează cu hamuturi de plastic, probabil pentru că aceste garouri sunt puține și pot fi furate. Acest lucru aproape sigur va face dificilă sau imposibilă aplicarea la timp a unui garou într-o situație de sângerare pe câmpul de luptă.

Lipsa de încredere a personalului militar rus în acoperirea medicală adecvată contribuie la moralul scăzut și la reticența de a efectua operațiuni ofensive în multe unități din Ucraina.


UPDATE 11:50. Prim-ministra Marii Britanii Liz Truss l-a acuzat pe Vladimir Putin de încălcarea dreptului internațional pentru intenția de a anexa „oficial” de către Rusia a patru teritorii ucrainene ocupate, transmite BBC.

Truss l-a criticat pe liderul rus pentru „desconsiderarea clară față de viața poporului ucrainean, în numele căruia ar fi vorbit”.

„Marea Britanie nu va ignora niciodată voința suverană a acestor oameni și nu vom recunoaște niciodată regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie ca fiind altceva decât teritoriul ucrainean”, a adăugat ea.

Astăzi, la Kremlin se așteaptă să fie semnate acorduri cu privire la intrarea în Rusia a teritoriilor ucrainene confiscate în timpul războiului, niciunul dintre care trupele ruse nu le controlează în totalitate. Este așteptat și discursul lui Vladimir Putin, iar seara un concert în Piața Roșie.

Săptămâna viitoare va avea loc o ședință în parlamentul rus cu privire la anexarea teritoriilor ocupate ale ucarine, după care Putin va oficializa „anexarea” teritoriilor ocupate în Constituția Rusiei.


UPDATE 11:20. Atacul de la Zaporojie: 62 de persoane au fost transportate la spitale, cu diferite răni, a declarat Anna Tkacenko, purtătoarea de cuvânt a Direcției Principale a Poliției Naționale din regiunea Zaporojie, citată de Ukrinform.

„Astăzi, la ora 07:10, trupele ruse au lansat trei lovituri cu rachete în zona pieței auto, nu departe de autostrada Zaporojie-Orehov, în timp ce un convoi de civili se afla în zonă, încercând să treacă punctul de control spre teritoriu ocupat temporar. La această oră, 23 de morți, 62 de persoane au fost duse la instituțiile medicale ale orașului. Starea acestora este în curs de stabilire”, a spus ea.

La fața locului operează polițiști, militari și medici civili, voluntari de Cruce Roșie, salvatori.


UPDATE 10:55. La Mariupol, ocupat temporar de trupele ruse, în curtea școlii nr.48, invadatorii au ars manuale ucrainene, a anunțat de consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriușcenko, pe Telegram.

„Mariupol. Curtea școlii 48. Au fost arse manuale ucrainene chiar aici. Fascismul modern și adevăratele obiective ale Rusiei arată exact așa”, a scris consilierul primarului și a postat o fotografie.UPDATE 10:40. Conform datelor preliminare, asupra Zaporojie au fost lansate 16 rachete S-300, susține seful adjunct al Biroului Preşedintelui Ucrainei, Kiril Timoşenko.

„Au fost efectuate patru lovituri cu rachete în zona pieței auto, precum și în punctul de concentrare a vehiculelor și a cetățenilor de la ieșirea din teritoriul ocupat temporar al Ucrainei. Era o coloană de mașini cu civili care au grijă de rudele lor din teritoriul ocupat temporar”, a scris el.


UPDATE 10:15. Cel puțin 23 de oameni au murit și 28 au fost răniți în urma atacului asupra convoniului umanitar, în această dimineață la Zaporojie, scrie Aleksandr Staruh.

„În acest moment, se știe despre 23 de morți și 28 de răniți. Toți civili, compatrioții noștri. Ardeți în iad, blestemaților”, a scris Staruh pe canalul său de Telegram.


UPDATE 09:55. Trupele ruse au lansat un atac cu rachete asupra unui convoi umanitar în regiunea Zaporojie, care se deplasa către teritoriile ocupate temporar, a declarat vineri dimineața Aleksandr Staruh, președintele OVA Zaporojie.

„Inamicul a lansat un atac cu rachete asupra unui convoi umanitar civil la ieșirea din centrul regional. Oamenii făceau coadă pentru a părăsi teritoriul ocupat temporar pentru a-și lua rudele sau pentru a le transmite ajutoare”, a scris oficialul ucrainean pe canalul său de Telegram.


UPDATE 09:35. Cel puțin opt oameni au murit, iar alții 17 au fost răniți în ultimele 24 de ore în Donețk. Ucraina acuză trupele Federației Ruse de atacuri.

„Pe 29 septembrie, rușii au ucis 8 civili în regiunea Donețk: 4 în Dolyna, 1 în Bogorodichne, 1 în Slaviansk, 1 în Vodyany, 1 în Shevchenko. Alte 17 persoane au fost rănite", a spus șeful Administrației Militare Regionale Donețk, Pavel Kirilenko.

Pavlo Kirilenko a subliniat că în prezent este imposibil de stabilit numărul exact al victimelor din Mariupol și Volnovaha. De asemenea, informațiile prezentate nu pot fi verificate independent.


UPDATE 09:20. Drobishevo și Yampol, după o noapte de lupte grele, s-au mutat în zona gri, scrieu canalele rusești de Telegram.

Cu o zi înainte, trupele ucrainene au reușit să pătrundă pe autostrada Torskoie-Drobishevo din zona Stavkov, unde luptătorii ruși au încercat să respingă atacurile toată noaptea. Luptele grele au continuat.

Cu toate acestea, astăzi canalul de Telegram WarGonzo raportează că, pe fundalul creșterii intensității atacurilor și a presiunii din partea trupelor ucrainene, armata rusă a fost forțată să se retragă din orașul Yampol și satul Drobishevo - acum așezările se află în zona gri. Astfel, Krasnîi Liman a ajuns de fapt într-un mediu operațional. Se raportează că rutele de aprovizionare sunt bombardate de militanții ucraineni - Forțele Armate ale Ucrainei avansează din trei direcții: la sud de Liman din partea Dibrov, gara Brusino și Staryîi Karavan.

Partea ucraineană încă nu a făcut nicio declarație la acest subiect.


UPDATE 08:57. Reuters a publicat un rezumat privind evoluțiile legate de conductele Nord Stream 1 și 2, despre care liderii UE consideră că a fost ținta unui sabotaj la începutul săptămânii.

- Cauza daunelor aduse conductelor Nord Stream 1 și 2 de sub Marea Baltică, construite pentru a transporta gazul rusesc în Europa, deși deja închise, nu a fost încă identificată. Paza de coastă suedeză a declarat că a găsit o a patra scurgere.

- Țările occidentale au spus că conductele au fost sabotate, fără să dea vina în mod deschis. Rusia, care a negat implicarea, a spus că arată ca acte de terorism sponsorizate de stat și că SUA au de câștigat. Washingtonul a negat orice implicare.

- Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a spus că este prea devreme pentru a specula cine ar fi putut fi în spatele rupturii conductei.

- NATO a numit, de asemenea, scurgerile de conducte sabotaj și a spus că va răspunde cu fermitate oricărei încercări deliberate de a viza infrastructura membrilor alianței.


UPDATE 08:40. Actorul din „Star Wars” Mark Hamill a devenit ambasador pentru United24, platforma de crowdfunding a Ucrainei, și va contribui la strângerea de fonduri pentru a sprijini eforturile sale de război. Actorul din Războiul Stelelor a spus că este „onorat” să preia rolul.


UPDATE 08:06. Șeful administrației regionale Nikolaev, Vitali Kim, a vorbit despre cursul operațiunii de salvare după bombardament, în urma căruia, potrivit acestuia, o clădire rezidențială cu nouă etaje a fost distrusă.

După cum scrie Kim, salvatorii au deblocat o femeie care se afla sub dărâmături. Opt persoane au fost rănite.

Autoritățile verifică acum listele cu locuitorii casei pentru a stabili numărul exact al victimelor.


UPDATE 07:31. Autoritățile din Nikolaev raportează că, vineri seara, trupele ruse au lansat un atac cu rachete asupra orașului, în urma căruia a fost distrusă o clădire rezidențială cu nouă etaje. Autoritățile verifică acum listele cu locuitorii casei pentru a stabili numărul exact al victimelor.

Șeful administrației regionale Nikolaev, Vitali Kim, a scris pe telegram că în zona orașului s-au auzit șapte explozii, cel puțin două dintre ele fiind în afara limitelor orașului. În același timp, două rachete, potrivit acestuia, au lovit o zonă rezidențială, una dintre ele a lovit o clădire de nouă etaje.

„Daune grave, oameni sub dărâmături”, scrie Kim – și publică primele imagini de la fața locului – arată mașini arse și un incendiu imens.

Înainte de aceasta, șeful adjunct al biroului președintelui Ucrainei, Kirill Timoshenko, a scris că Nikolaev și Odesa au fost lovite de drone kamikaze. Potrivit acestuia, în Nikolaev „există un UAV lovit în oraș și o instalație de infrastructură în regiune”.

Timoșenko a adăugat că lângă Odesa, apărarea antiaeriană ucraineană a doborât trei drone în apropierea orașului.


UPDATE 07:24. Președintele american Joe Biden a comentat joi seară încercarea Rusiei de a anexa teritoriile ucrainene. Iată ce a spus el în timpul unei întâlniri cu liderii insulelor din Pacific la Washington.

Vreau ca poziția mea sa fie foarte clară. SUA nu vor recunoaște niciodată, niciodată, niciodată pretenția Rusiei la suveranitatea teritoriul ucrainean. Așa-zisele referendumuri au fost false, complet false. Rezultatele lor au fost fabricate la Moscova”, a declarat liderul SUA.


UPDATE 07:18. Vineri seara, armata rusă a lansat un atac cu rachete asupra orașului Dnipro, au declarat autoritățile locale. După cum a scris șeful administrației regionale Dnepropetrovsk, Valentin Reznicenko, pe canalul său de telegram, o zonă rezidențială și o companie de transport au fost avariate în urma bombardamentelor din oraș.

„Acolo este un incendiu puternic - clădirea administrației și peste 50 de autobuze sunt în flăcări”, scrie Reznicenko. Potrivit acestuia, o persoană a murit și cel puțin două au fost rănite.

El a mai spus că rachetele rusești au lovit o zonă rezidențială - aceeași care a fost atacată în urmă cu câteva săptămâni.

Primarul municipiului Dnipro, Boris Filatov, a scris că atacul asupra companiei de transport a fost efectuat de rachete Iskander și a enumerat numărul de rute de autobuz care ar putea funcționa cu întârzieri vineri.

Joi seara, Niprul a intrat și el sub foc de rachete. Potrivit lui Reznicenko, patru persoane au fost ucise, inclusiv doi copii, un băiat de 8 ani și o fetiță de 9 ani.


UPDATE 07:10. Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) în rezumatul evenimentelor de pe front din 29 septembrie citează numeroase rapoarte ale „bloggerilor militari” ruși (sprijinind invazia și primind informații din surse de pe câmpul de luptă) că Forțele Armate ale Ucrainei aproape că au terminat încercuirea orașului Liman.

După cum scriu experții institutului cu referire la date de la canalele populare de telegrame rusești, trupele ucrainene au spart apărarea și au reușit să blocheze drumul, care a rămas ultima cale de aprovizionare a grupului armatei ruse care operează la Liman. Corespondenții numesc situația din zonă „extrem de dificilă”.

Raportul citează un alt blogger, conform căruia Forțele Armate ale Ucrainei atacă Limanul din trei părți. Această sursă mai scrie că drumul de la oraș la Svatovo este blocat.

În același timp, un angajat superior de la Institutul de Politică Externă din Washington, Rob Lee (nu este asociat cu Institutul pentru Studierea Războiului), scrie despre situația din Liman că „buzunarul” „se poate prăbuși probabil în seara asta sau mâine, care va arunca o umbră asupra anunţului de anexare”. (Lee se referă la semnarea unui acord programată vineri privind „aderarea” la Rusia a patru regiuni ale Ucrainei: Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie; discursul lui Putin pe această temă și un miting în Piața Roșie).

Potrivit lui Lee, „Rusia se confruntă cu o lipsă de forță de muncă și cu o lipsă de rezerve în Donbas”. „Dacă își pierde puterea în buzunarul Limansky, acest lucru poate duce la avansarea în continuare a Ucrainei adânc în Donbass”, crede expertul militar.


UPDATE 07:00. Vladimir Putin a semnat două documente prin care recunoaște independența regiunilor Herson și Zaporojie, dar fără a fi menționate granițele acestora.

Ambele decrete intră în vigoare la data semnării acestora care este de 29 septembrie. Acestea însă, au fost publicate după miezul nopții și vin în contextul în care astăzi, de la 15:00 urmează să anunțe anexarea acestor teritorii ucrainene, alături de Donețk și Luhansk.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie și 29 septembrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media